Το ξινούτσικο και δροσερό εδώδιμο ζιζάνιο που προσθέτει ιδιαίτερη γεύση στις σαλάτες μας έχει αξιοσημείωτα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Συχνά το ξεχορταριάζουμε καθώς δεν γνωρίζουμε ότι το αγριόχορτο αυτό που καλύπτει το χώμα του κήπου μας είναι γεμάτο με ωμέγα-3 λιπαρά, μαγνήσιο και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά....
Η αντράκλα, γνωστή και ως γλιστρίδα (Portulaca oleracea), είναι ένα πράσινο, φυλλώδες φυτό που αναπτύσσεται από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου και μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο.
Είναι ένα ετήσιο φυτό που προέρχεται από την Περσία, την Αφρική και την Ινδία. Σύμφωνα με αναφορές, ήταν μια από τις αγαπημένες τροφές του Gandhi. Μεταφέρθηκε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 8ου αιώνα από τους Άραβες που το χρησιμοποιούσαν στις σαλάτες. Από την Ευρώπη, το φυτό εξαπλώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της εύγεστης γεύσης του και των βιταμινών και ανόργανων ουσιών που περιέχει.
Η αντράκλα αποτελείται κατά 93% περίπου από νερό και η γεύση της θυμίζει το σπανάκι και το κάρδαμο. Έχει μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή και εναλλακτική ιατρική και η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά είναι υψηλή.
100 γραμμάρια αντράκλας μας προσφέρουν σε μεγάλες ποσότητες βιταμίνες Α και C, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο. Περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες βιταμινών Β1, Β2, Β3, φυλλικού οξέος, χαλκού και φωσφόρου και όλα αυτά με μόνο 16 θερμίδες!
Ενώ η γλιστρίδα έχει χαμηλά ποσοστά συνολικού λίπους, ένα μεγάλο μέρος του είναι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Στην πραγματικότητα, περιέχει δύο είδη ω-3 λιπαρών, ALA και EPA και σε σύγκριση με άλλα χόρτα, είναι εξαιρετικά υψηλή σε ALA (περιέχει 5-7 φορές περισσότερο ALA από το σπανάκι).
Είναι επίσης πλούσιο σε διάφορα αντιοξειδωτικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις όπως:
– βιταμίνη C-απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μυών και των οστών
– βιταμίνη E και πιο συγκεκριμένα άλφα τοκοφερόλη που προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από βλάβες
– β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α που ενισχύει την υγεία των ματιών
– γλουταθιόνη που προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες
– μελατονίνη, μια ορμόνη που μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε
– συνθέτει betalains, αντιοξειδωτικά που έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν τα σωματίδια λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) από βλάβες
Επιπλέον έχει πολλά σημαντικά μέταλλα. Είναι μια καλή πηγή καλίου, ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και που έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων. Το μαγνήσιο που επίσης περιέχει αποτελεί μια απίστευτα σημαντική θρεπτική ουσία που εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 ενζυματικές αντιδράσεις στο σώμα, ενώ το ασβέστιο που προσφέρει είναι σημαντικό για την υγεία των οστών.
Σε μικρότερες ποσότητες θα βρούμε φωσφόρο και σίδηρο. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι περιέχει οξαλικά άλατα, τα οποία μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση ορισμένων μετάλλων και να συμβάλουν στο σχηματισμό των πετρών στα νεφρά.
Φωτεινή Πουρνάρα
itrofi.gr
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου