Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους – δρακόντεια τα μέτρα εάν καπνίζεις στο αυτοκίνητο ενώ έχεις μέσα παιδί! (Ενώ αυτοί που μας το απαγορεύουν επιτρέπουν την πώληση καπνού για να κονομούν τον ΦΠΑ (ΑΑΔΕ).



Εάν επιμένεις να καπνίζεις μέσα στο αυτοκίνητο ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται μέσα τα παιδιά σου, μπορείς καλύτερα να το καταπιείς αναμμένο παρά να έρθεις αντιμέτωπος με τον νόμο. Δείτε τα πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας από τον ερχόμενο μήνα:...

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου 3 επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) έως πεντακόσια (500) ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.
Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.
Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3730/2008, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 35 του Ν. 3896/2010, για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.



Ένα πακέτο τσιγάρα κοστίζει, κατά μέσον όρο, περίπου 4 ευρώ. Πώς κατανέμεται όμως, αυτό το ποσό; Πόσα χρήματα καταλήγουν στο δημόσιο και πόσα στην τσέπη των περιπτεράδων και των παραγωγών;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί η τιμή των τσιγάρων υπερβαίνει τα 4 ευρώ και η τιμή του καπνού τα 7 ευρώ; Επίσης, έχετε αναλογιστεί αυτό το υπέρογκο ποσό πώς κατανέμεται; Δηλαδή, πόσα χρήματα από τα 4 ή τα 7 ευρώ πηγαίνουν στον περιπτερά ή τον ψιλικατζή; Μα πρωτίστως, πόσα χρήματα πηγαίνουν κατευθείαν στα κρατικά ταμεία;

Εφόσον, δείτε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, τότε θα καταλάβετε και τα βασικά αίτια της εκτίναξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καπνικών, εξαιτίας του οποίου το ελληνικό δημόσιο απώλεσε έσοδα, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά.

Πώς διαρθρώνεται η τιμή ενός πακέτου τσιγάρων

Σε αντίθεση μ' όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, η φορολόγηση των τσιγάρων επιβάλλεται στη λιανική και όχι στη χονδρική τιμή. Πρόκειται, όπως εξηγούν στελέχη ελληνικής καπνοβιομηχανίας  για μία διαδικασία «αντίστροφης φορολόγησης», η οποία ξεκινάει από τη λιανική τιμή και καταλήγει στη χονδρική.

Η συγκεκριμένη τιμή (σ.σ. λιανική), ωστόσο, δεν καθορίζεται από την ελεύθερη αγορά, αλλά από το κράτος —και συγκεκριμένα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για τη λεγόμενη Σταθμισμένη Μέση Τιμή (ΣΜΤ) λιανικής πώλησης, η οποία και αλλάζει κάθε χρόνο.

Για το 2018, η Σταθμισμένη Μέση Τιμή έχει οριστεί στα 204,78 ευρώ ανά 1.000 τεμάχια τσιγάρων, τα οποία απαρτίζουν μία φορολογική μονάδα. Η συγκεκριμένη τιμή έχει ισχύ από τις 31 Ιανουαρίου του 2018 έως τις 30 Ιανουαρίου του 2019.

Με βάση αυτή, επομένως, καθορίζονται και όλοι οι φόροι γύρω από τα τσιγάρα. Και ποιοι είναι αυτοί;

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

Ο ΕΦΚ χωρίζεται σε δύο επιμέρους φόρους, τον αναλογικό και τον πάγιο.

Όσον αφορά τον πρώτο, από την 1η Ιανουαρίου του 2017 ανέρχεται στο 26% επί της Σταθμισμένης Μέσης Τιμής. Επομένως, σε ένα πακέτο τσιγάρων, αξίας 4,00 ευρώ, ο αναλογικός φόρος κυμαίνεται περίπου στο 1,06 ευρώ.

Όσον αφορά τον πάγιο φόρο, αυτός ανέρχεται στα 82,5 ευρώ ανά φορολογική μονάδα (1.000 τσιγάρα) και κατ' επέκταση στα 1,65 ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων. Σύνολο 2,71 ευρώ!




ΦΠΑ

Όμως, η φορολόγηση δεν τελειώνει εδώ, καθώς υπάρχει και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ο οποίος υπολογίζεται σε περίπου 0,75 ευρώ ανά πακέτο. Άθροισμα: 3,46 ευρώ!

Εξ αυτών απομένουν 0,54 ευρώ, προκειμένου να κατανεμηθούν ανάμεσα στα σημεία πώλησης (περίπτερα και ψιλικατζίδικα), τους μεταφορείς, τις καπνοβιομηχανίες και φυσικά, τους παραγωγούς.

Τι γίνεται με τον λεπτοκομμένο καπνό;

Ο ΕΦΚ στον λεπτοκομμένο καπνό, από τον οποίο παρασκευάζονται τα λεγόμενα «στριφτά» τσιγάρα, ορίζεται επίσης από τον ΑΑΔΕ, σε ετήσια βάση, και για φέτος ανέρχεται σε 170 ευρώ ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους.

Επομένως, ένα πακέτο καπνού, καθαρού βάρους 30 γραμμαρίων, επιβαρύνεται με ΕΦΚ, ύψους 5,10 ευρώ. Συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ, το φορολογικό αποτύπωμα στον καπνό αγγίζει τα 6,4 ευρώ, σε ένα πακέτο, αξίας 7,00 ευρώ! Όφελος δηλαδή, μόλις 0,60 ευρώ!


ΠΑΚΕΤΟ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

(20 ΤΕΜΑΧΙΑ)

ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΠΝΟΥ

(30 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ)


ΕΦΚ

(ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΣ-ΠΑΓΙΟΣ ΦΟΡΟΣ)

2,71 ΕΥΡΩ

(1,06+1,65)


5,10 ΕΥΡΩ
ΦΠΑ 0,75 ΕΥΡΩ 1,30 ΕΥΡΏ
ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΕΡΔΟΥΣ 0,54 ΕΥΡΩ 0,60 ΕΥΡΩ
ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ 4,00 ΕΥΡΩ 7,00 ΕΥΡΩ


Οι ψιλικατζήδες και οι περιπτεράδες τι όφελος έχουν από την πώληση τσιγάρων και καπνού; Όπως καθίσταται σαφές από τα παραπάνω, το περιθώριο κέρδους για τα σημεία πώλησης είναι σημαντικά περιορισμένο και ανέρχεται σε λίγα λεπτά του ευρώ.Το περιθώριο κέρδους για τα σημεία πώλησης

Αυτή τη στιγμή, οι καπνοβιομηχανίες δίνουν στα σημεία πώλησης ποσοστό κέρδους:

— Από 3% έως 6% για την πώληση των πακέτων τσιγάρων

— 3% για την πώληση των πακέτων καπνού.

Φυσικά, κάθε εταιρεία προσφέρει διαφορετικό ποσοστό κέρδους, το οποίο όμως, δεν παρεκκλίνει από το προαναφερόμενο εύρος.

Άλλωστε, όπως παραδέχονται παράγοντες της αγοράς, μιλώντας στο Sputnik, το κέρδος για τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα φιλτράκια και τα χαρτάκια, στα οποία το ποσοστό των εταιρειών είναι σαφώς καλύτερο.

Λαθρεμπόριο, η μεγάλη πληγή

Οι καπνοβιομηχανίες εκτιμούν ότι το μεγάλο ύψος της φορολογικής επιβάρυνσης συνιστά καίριο παράγοντα στην αύξηση του λαθρεμπορίου, στερώντας από το δημόσιο πολύτιμα έσοδα, τα οποία μόνο για το 2017 εκτιμώνται σε 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη μεγάλης ελληνικής καπνοβιομηχανίας, το παράνομο εμπόριο υπερβαίνει το 20% της συνολικής αγοράς, διαθέτοντας μάλιστα, αυξητικές τάσεις. «Η φορολογική επιβάρυνση ανέρχεται στο 90% γεγονός το οποίο οδηγεί σε εκτόξευση το παράνομο εμπόριο» εξηγούν, χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, το 22% των κατασχεθέντων προϊόντων ήταν καπνικά, καθώς εντοπίστηκαν 142 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα.

Διαφυγή στις… εξαγωγές

Οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο βαρύ φορολογικό τίμημα, προσφεύγουν στις εξαγωγές, προσδοκώντας αύξηση του περιθωρίου κέρδους. Είναι ενδεικτικό, ότι οι πωλήσεις σε χώρες εκτός της Ελλάδος διαγράφουν θετική πορεία σχεδόν στο σύνολο του κλάδου.

«Αποτελεί μία εναλλακτική λύση, καθώς μέσω της διεύρυνσης των αγορών που απευθυνόμαστε, καταφέρνουμε να αυξήσουμε τα έσοδα και κατ' επέκταση να διατηρήσουμε ζωντανή την ελληνική αγορά» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.


Ειδικότερα όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου για κάθε ένα ευρώ, λοιπόν, που πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα (καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι).

Κράτος ψευτών !
Κράτος ληστών !
Κράτος φόβου !
Κράτος ασυδοσίας !
Κράτος ....πρόσθεσε ότι θές..... !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...