«Δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων μήνυσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τη μεταναστευτική της πολιτική και έμμεσα για τη συνεργασία της με την...
Λιβυκή Ακτοφυλακή. Ο δικηγόρος Juan Branco δημοσίευσε ένα ανάλογο νομικό έγγραφο στο Twitter. Σε αυτό το κείμενο τόσο ο ίδιος όσο και ο δικηγόρος Omar Shatz ζητούν από το δικαστήριο να κινήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.
Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:
«Οι δύο δικηγόροι καθιστούν την ΕΕ συνυπεύθυνη για τις παραβιάσεις της Λιβυκής Ακτοφυλακής, η οποία περισυνέλεξε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους στη Μεσόγειο και τους έστειλε σε κέντρα κράτησης και θαλάμους βασανιστηρίων στη Λιβύη. Αυτό γίνεται σε βάρος και των ευρωπαίων φορολογουμένων – και βρίσκεται σε γνώση των εκπροσώπων της ΕΕ. Οι δικηγόροι κ.κ. Branco και Shatz αναφέρονται σε έγγραφα και δηλώσεις της ΕΕ, του Γάλλου προέδρου Μακρόν, της καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων κορυφαίων πολιτικών.
«Αφήνουμε την κίνηση της διαδικασίας στην Εισαγγελία που βρίσκεται στην καρδιά των Βρυξελλών, του Παρισιού, του Βερολίνου και της Ρώμης», δήλωσε ο Juan Branco. Κατά την έρευνα των αρχείων, μπορεί να γίνει δυνατό να ανακαλυφθεί ποιος επέμεινε στην επιβολή των πολιτικών που οδήγησαν στον θάνατο περισσότερων από 14.000 ανθρώπων. Σύμφωνα με το έγγραφο, το πρώτο αδίκημα ήταν η απόφαση να καταργηθεί η ναυτική επιχείρηση διάσωσης Mare Nostrum το 2014. Χάρη σε αυτήν διασώθηκαν μέσα σε ένα χρόνο περισσότεροι από 150.000 μετανάστες στη Μεσόγειο. Η επιχείρηση η οποία κόστιζε περισσότερα από εννέα εκατομμύρια ευρώ το μήνα, ποσόν το οποίο προερχόταν κυρίως από την Ιταλία, αντικαταστάθηκε από το πρόγραμμα Triton, το οποίο κοστίζει ένα κλάσμα του ποσού αυτού και βαρύνει τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, τα πλοία δεν κάνουν πλέον περιπολίες κοντά στις ακτές της Λιβύης, από όπου αναχωρούν τα περισσότερα πλοία με πρόσφυγες.
Μεταξύ του 2014 και του 2016, ο αριθμός των μεταναστών που πνίγηκαν στη Μεσόγειο αυξήθηκε. Αυτά είναι στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Ως αποτέλεσμα, οι χώρες της ΕΕ στράφηκαν προς τη Λιβυκή Ακτοφυλακή και προσέφεραν χρήματα, πλοία και εκπαίδευση στις χαλαρά οργανωμένες δυνάμεις, οι οποίες λέγεται ότι διασυνδέονται με διάφορες ομάδες λιβυκών στρατιωτικών. Η ΕΕ έχει επανειλημμένα αναγνωρίσει ότι η μεταχείριση των μεταναστών στη Λιβύη είναι ανησυχητική, αλλά δεν θέλει να τερματίσει την υποστήριξή της στην Λιβυκή Ακτοφυλακή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου