Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Ανακαλύπτοντας μια «μικρή Ελλάδα» στη Γουατεμάλα: Η Ορθοδοξία ανθεί στην Κεντρική Αμερική



Ο επιχειρηματίας Μιχάλης Πιτσίνος και ο καταξιωμένος φωτογράφος Κώστας Πηγαδάς ταξίδεψαν μέχρι τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής και το χωριό Αγκουακάτε, ως καλεσμένοι του Μητροπολίτη Αθηναγόρα και ανακάλυψαν έναν αναπάντεχο κόσμο με άρωμα Ελλάδας....

Αν κάνεις ένα γρήγορο κουίζ στους δρόμους της Αθήνας και ρωτήσεις τον κόσμο «τι είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν κάποιος σου λέει “Γουατεμάλα”» η αλήθεια είναι ότι δεν θα μάθεις πολλά πράγματα. Οι περισσότεροι θα σου πουν ότι είναι χώρα και θα ζητήσουν την επόμενη ερώτηση λες και είμαστε στο Trivial Pursuit, ενώ οι λάτρεις της γεωγραφίας και της ιστορίας θα δώσουν ένα πιο συγκεκριμένο στίγμα και θα σου μιλήσουν για τα χρυσά χρόνια των Μάγιας.
Όπως είπαμε δεν θα μάθεις πολλά περισσότερα πράγματα από όσα ήδη γνωρίζεις. Όχι παράλογο, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν μιλάμε για τον πιο εύκολο και συχνό προορισμό για έναν Έλληνα. Η Γουατεμάλα απέχει 10.719 χλμ. από την Ελλάδα και χρειάζεσαι περίπου 12 ώρες για να πας με αεροπλάνο. Κι όμως, σε αυτή την χώρα της Κεντρικής Αμερικής υπάρχει περισσότερος ελληνισμός από όσο φανταζόμαστε.
Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους διάφορους συμπατριώτες μας που από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα δοκίμασαν τη τύχη τους σε αυτή την χώρα των 108.890 τ.χλμ., ούτε στις περίπου 20 ελληνικές οικογένειες ζουν σήμερα στη Γουατεμάλα. Αλλά για αρκετούς ντόπιους κατοίκους, που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Αυτό έζησαν από πρώτο χέρι ο Μιχάλης Πιτσίνος και ο Κώστας Πηγαδάς.
Ο πρώτος γνωστός επιχειρηματίας, που διέπρεψε στη Νέα Υόρκη και σήμερα είναι ένας από τις συνιδιοκτήτες της αλυσίδας εστιατορίων Bareburger. Ο δεύτερος είναι επιτυχημένος και διεθνώς καταξιωμένος φωτογράφος, με τη δουλειά του να έχει δημοσιεύτεί σε βιβλία και περιοδικά σε περισσότερες από 30 χώρες. «Είναι συγκλονιστικό ότι εδώ διδάσκεται η ελληνική γλώσσα» λέει ο Μιχάλης Πιτσίνος. «Είναι συγκλονιστικό ότι σε μικρά χωριά της Γουατεμάλα διδάσκεται η ελληνική γλώσσα» λέει ο Μιχάλης Πιτσίνος. Ο γνωστός επιχειρηματίας, μαζί με τον Κώστα Πηγαδά είχαν την ευκαιρία πριν από μερικούς μήνες να βρεθούν στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, ως καλεσμένοι του Μητροπολίτη Αθηναγόρα και… ανακάλυψαν μια «μικρή Ελλάδα». Σκοπός του ταξιδιού ήταν για να δουν το κοινωνικό έργο που πραγματοποιείται από την Ορθόδοξη Εκκλησία σε διάφορες περιοχές της χώρας και τις προσπάθειες που γίνονται ώστε απομονωμένα μέρη να μπουν σταδιακά στους ρυθμούς του 21ου αιώνα, όπως το χωριό Αγκουακάτε όπου βρέθηκαν για τα εγκαίνια του νέου εκκλησιαστικού ναού. Εκεί που περίπου 5.000 κάτοικοι τους υποδέχθηκαν με πυροτεχνήματα και μουσικές, ενώ παιδιά έψελναν στα ελληνικά, όπως αναφέρει η εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας.
«Αυτοί οι άνθρωποι δεν το θεωρούν δεδομένο ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, αλλά βαπτίστηκαν προσφάτως καθ’ επιλογήν και αυτό σημαίνει ότι έχουν βαθιά ευγνωμοσύνη για αυτό» δήλωσε στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας. «Η σίτιση των κατοίκων, το χτίσιμο δρόμων, σπιτιών και κλινικών σε ένα χωριό μέσα στη ζούγκλα ήταν κάτι το μοναδικό. Σε ένα χωριό που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν είχα καν ηλεκτρικό ρεύμα» μας λέει ο Μιχάλης Πιτσίνος στη σύντομη επικοινωνία που έχουμε και συμπληρώνει: «Το συγκλονιστικό είναι ότι μαθαίνουν Ελληνικά».
Μάλιστα μέσα στους επόμενους μήνες ο Μιχάλης Πιτσίνος θα συνεχίσει τα ταξίδια του σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, βλέποντας από κοντά το έργο που γίνεται. «Για μένα προσωπικά το θρησκευτικό κομμάτι έρχεται δεύτερο, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε ότι το έργο του Μητροπολίτη Αθηναγόρα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι μοναδικό».
Ο Κώστας Πηγαδάς απαθανάτισε με τη φωτογραφική του μηχανή την επίσκεψή του στο χωριό Αγκουακάτε στη Γουατεμάλα. Μέσα στους επόμενους μήνες ο Μιχάλης Πιτσίνος θα συνεχίσει τα ταξίδια του σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, όπως στη Κούβα και πάλι στη Γουατεμάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...