12 Ιουνίου: Σήμερα, όπως και κάθε χρόνο, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας. Η συγκεκριμένη εορτή ορίστηκε και τελικά καθιερώθηκε ....
από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Στόχος αυτής της ημέρας είναι η καταπολέμηση της παιδικής εργασίας. Εκτός από αυτό το στόχο, σκοπός είναι και ο περιορισμός της παράνομης διακίνησης των παιδιών. Κάθε έτος, 1,2 εκατομμύρια παιδιά γίνονται θύματα εκμετάλλευσης μιας οργάνωσης, η οποία μεταφέρει παιδιά από τις αναπτυσσόμενες χώρες προς τις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες.
Η ημερομηνία της 12ης Ιουνίου έχει αφιερωθεί και στα παιδιά της Αφρικής, τα περισσότερα εκ των οποίων εργάζονται από πολύ μικρή ηλικία και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Το 1999 υπεγράφη η συμφωνία ανάμεσα στα μέλη (χώρες) της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Έτσι, σε παγκόσμιο επίπεδο πάρθηκαν κάποια μέτρα, τα οποία περιόρισαν την παιδική εργασία. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα.
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας: Πόσα παιδιά εργάζονται παγκοσμίως
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας αναφέρει πως με ποσοστό ένα προς έξι, τα παιδιά σε όλα τα κράτη εργάζονται σε κάποιο επιβαρυντικό και επιβλαβή εργασιακό περιβάλλον για την υγεία τους. Έχει παρατηρηθεί πως από τα 73.000.000 παιδιά που εργάζονται, τα 22.000 σκοτώνονται ετησίως σε εργατικά ατυχήματα.
Σύμφωνα με τη UNICEF, ερίπου 171.000.000 εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες για την ίδια τους τη ζωή. Έχοντας υπόψιν στατιστικές έρευνες, περίπου 264.000.000 παιδιά κάτω των 18 ετών εργάζονται. Επίσης, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο παιδικής εργασίας ακόμη και σε παιδιά ηλικίας 5 χρόνων.
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας: Η συνεργασία της UNICEF
Η UNICEF και ο Διεθνής Οργανισμός εργασίας συνεργάζονται με σκοπό τον τερματισμό της παιδικής εργασίας. Έτσι, τα παιδιά που εργάζονται, οδηγούνται σε σχολεία, όπου και εγγράφονται. Στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι το ίδιο απογοητευτικά. Περίπου 50.000 ανήλικα άτομα εργάζονται, ενώ 10.000 εγκαταλείπουν σε ετήσια βάση το σχολείο.
Από εκεί και πέρα το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στοχεύει σε πιο αναλυτικές και προσεγμένες έρευνες. Σκοπός του επίσης είναι η λειτουργία ενός θεσμοθετημένου παρατηρητηρίου για τα δικαιώματα που έχουν τα παιδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου