Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Σουηδικός δήμος αντικατέστησε εθνική εκδήλωση για μουσουλμανική εορτή

Άνθρωποι περπατούν στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας

Ο δήμος Τζαρφάλα αρχικά ήθελε να γίνουν ταυτόχρονα στο πλαίσιο των προσπαθειών ενσωμάτωσης, αλλά τελικά αποκλείστηκε ο εθνικός εορτασμός.....
Μετά από αίτημα κατοίκων, ο δήμος Τζαρφάλα στη Στοκχόλμη αποφάσισε να αντικαταστήσει τον εορτασμό της Εθνικής Γιορτής της Σουηδίας με μια ισλαμική γιορτή, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό Samtiden.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της δημοτικής εταιρίας στέγασης και του δημοτικού πολιτιστικού κέντρου «Το Σπίτι του Λόφου» (Huset på Höjden), στις 6 Ιουνίου θα εορτάζονταν από κοινού η Εθνική Ημέρα της Σουηδίας και το Ιντ αλ-φιτρ, η μουσουλμανική εορτή που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανίου.
Την ιδέα αυτή ωστόσο, δεν είδαν με καλό μάτι κάτοικοι του δήμου, όπου οι μισοί σχεδόν είναι μεταναστευτικής καταγωγής και ακολούθησαν διαμαρτυρίες. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο δήμος έκανε λόγο για «παρεξήγηση» και έβαλε φρένο στα σχέδιά της, αποφασίζοντας να γίνει μόνο ο εορτασμός του Ιντ αλ-φιτρ, παρότι το Ραμαζάνι φέτος, τελειώνει επίσημα στις 4 Ιουνίου, υποβιβάζοντας τον εθνικό εορτασμό.
«Είναι μια ξεκάθαρη πρόκληση ενάντια σε όλους εμάς που αγαπάμε τη Σουηδία. Ο δήμος εδώ και καιρό μειώνει την Εθνική Ημέρα απαγορεύοντας μεταξύ άλλων τον εθνικό ύμνο», δήλωσαν τα μέλη του συμβουλίου του δήμου Τζαρφάλα, Γουίλχελμ Έρικσον και Ντάνιελ Κέντεργκρεν, που είναι μέλη του ακροδεξιού κόμματος των Δημοκρατικών.
Ο Έρικσον ήταν ιδιαίτερα επικριτικός, υπονοώντας μάλιστα ότι ο δήμος βρίσκεται εδώ και καιρό σε «αντι-Σουηδική» γραμμή. Σε μια άλλη περίπτωση πολιτικού ακτιβισμού στον εν λόγω δήμο, δάσκαλος υπέστειλε τη σημαία προκειμένου να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο το εθνικισμού.
«Απαγόρευσαν σε παιδιά να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο επίσης. Είναι θλιβερό ότι επετράπη να συμβεί αυτό», είπε ο Έρικσον στο Samhällsnytt. Μίλησε επίσης για απομάκρυνση από τις σουηδικές παραδόσεις και για αντιπαραγωγική προσπάθεια ένταξης.
«Εάν θέλεις να προωθήσεις την ένταξη, σιγουρέψου ότι οι άνθρωποι τρώνε ρέγκα και κεφτέδες και όχι λουκάνικα χαλάλ», πρόσθεσε. Το περιστατικό σχολιάστηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Προσέξτε, δεν υπάρχει ισλαμοποίηση της Σουηδίας. Συνεχίστε, δεν συμβαίνει τίποτα εδώ», σχολίασε ένας χρήστης.
«Και παράλληλα, οι άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί πολλοί στρέφονται κατά της μετανάστευσης και κατά του Ισλάμ», έγραψε κάποιος άλλος.
«Έτσι, τεντώστε κι άλλο το σχοινί. Απλώς αντικαταστήστε τη λέξη "Σουηδία" με κάτι πιο συναρπαστικό. Πιο φιλελεύθερο», αναφέρει ένας χρήστης.
Ένα άλλο σχόλιο αναφέρεται στους κανονισμούς του πολιτιστικού κέντρου, σύμφωνα με τους οποίους δεν εμπλέκεται σε πολιτικά και θρησκευτικά ζητήματα.
Ο εορτασμός της Εθνική Ημέρα της Σουηδίας, γίνεται στις 6 Ιουνίου κάθε έτους. Πριν το 1983, ονομαζόταν ως Ημέρα της Σουηδικής Σημαίας. Γίνεται προς τιμήν δυο γεγονότων, της εκλογής του βασιλέα Γουσταύου Βάσα (6 Ιουνίου 1523) και την υιοθέτηση νέου Συντάγματος (6 Ιουνίου 1809).
Σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή της Σουηδίας, ο δήμος Τζαρφάλα είναι μεταξύ των περιοχών της χώρας που το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τους έχουν μεταναστευτική καταγωγή. Το 2018, το 42,5% των κατοίκων προέρχονταν από μετανάστες με ετήσια αύξηση της τάξεως του 2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...