Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία είναι πλέον αποκλεισμένη ενεργειακά, ενώ δέχεται αφόρητες πιέσεις από τις για τους S-400. Ταυτόχρονα η λίρα γκρεμίζεται μέρα με την μέρα, στέλνοντας στα τάρταρα την τουρκική οικονομία....
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η Άγκυρα θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα της προς Ελλάδα-Κύπρο για να τονώσει το ηθικό των Τούρκων και δεύτερον, έχει στόχο και σκοπό να σύρει τον Ελληνισμό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες γνωστού δημοσιογράφου προκαλούν προβληματισμό.Ο Ερντογάν δέχεται εισηγήσεις από κάποιους συνεργάτες του να προκαλέσει μία κρίση (ενδεχομένως και θερμό επεισόδιο) με την Ελλάδα, ειδικά στην περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου, με διπλό σκοπό: Πρώτον, να δημιουργήσει την εντύπωση μίας νίκης και κατ’ αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει πολιτικά τη θέση του στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Δεύτερον, να υποχρεώσει Αθήνα και Λευκωσία να σε μία εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση για τα προβλήματα στο Αιγαίο, για το Κυπριακό και για τα ενεργειακά, με σκοπό μία ρύθμιση-πακέτο, από την οποία, βεβαίως, θα έχει μόνο να κερδίσει.
Η εισήγηση για πρόκληση κρίσης έπεσε στο τραπέζι με σκοπό να εξισορροπήσει το πλήγμα που έχει υποστεί η αξιοπιστία των απειλών της Τουρκίας, λόγω της αδυναμίας της να εμποδίσει τη γεώτρηση της Total και της ExxonMobil.
Οι πληροφορίες για ενδεχόμενο τουρκικό τυχοδιωκτισμό είχαν περιέλθει στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες και ήταν αυτός ο λόγος που ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ και σημερινός υπουργός Άμυνας Αποστολάκης είχε τον περασμένο Δεκέμβριο προβεί στη γνωστή δήλωση-προειδοποίηση για το πως η Ελλάδα θα αντιδράσει σε περίπτωση που Τούρκοι αποβιβασθούν και καταλάβουν ελληνική βραχονησίδα, αναφέρει ο Σταύρος Λυγερός.
Αν και δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος τι τελικώς θα επιλέξει ο Τούρκος πρόεδρος, είναι εμφανές πως μετράει πολύ τα πράγματα. Ο πειρασμός είναι δεδομένος, αλλά μέχρι τώρα εξισορροπείται από σοβαρούς λόγους που τον αποτρέπουν από το να διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο και να μετεξελιχθεί σε σύρραξη με την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη και με τη συμμετοχή τεράστιας δύναμης του Πολεμικού Ναυτικού, του Πεζικού και της Αεροπορίας, βρίσκεται η υπερ-άσκηση της Τουρκίας με την ονομασία «Θαλασσόλυκος».
Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας, στην άσκηση θα λάβει μέρος μια αρμάδα 131 πολεμικών πλοίων, 57 μαχητικά αεροσκάφη και 33 ελικόπτερα.
Τα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας δίνουν μεγάλο βάρος στην άσκηση, την οποία χαρακτηρίζουν ως τη μεγαλύτερη στην ιστορία της τουρκικής Δημοκρατίας -ακόμη μεγαλύτερη και από την πρόσφατη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».
ΜΜΕ Τουρκίας: Η απάντησή μας στις απειλές είναι ο «Θαλασσόλυκος»
Οι εφημερίδες της Τουρκίας, όπως η Star Gazetesi υποστηρίζουν ότι η άσκηση «Θαλασσόλυκος 2019» είναι η απάντηση της Αγκυρας στις απειλές που δέχεται στη Μεσόγειο, κάνοντας σαφείς αναφορές στο ενεργειακό ζήτημα.
Την ίδια στιγμή, και με το θερμόμετρο στην κυπριακή ΑΟΖ να ανεβαίνει επικίνδυνα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν με ζωντανές συνδέσεις τη δραστηριότητα των πολεμικών πλοίων της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν πρέπει να θεωρεί κανείς ότι θα σταματήσουν με ευχολόγια και καταδικαστικές δηλώσεις. Η ένταση δε της προκλητικότητας όλο και περισσότερο φέρνει προ των ευθυνών της και την ΕΕ, η οποία πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της για το αν θα μείνει σε δηλώσεις οι οποίες για την Άγκυρα αποδεικνύονται κενές περιεχομένου, ή αν θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων και την επιβολή κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποφασίσουν οι Βρυξέλλες να υπερασπιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος και να ρισκάρουν τη ρήξη με την Τουρκία, κάτι που δεν είναι σαφές ακόμα ότι το θέλουν.
Αντίστοιχα υπάρχει η εκτίμηση ότι θα λειτουργήσουν και οι αποφάσεις των ΗΠΑ, όταν αυτές θα είναι οριστικές, καθώς μέχρι στιγμής οι προσπάθειες όλων είναι η Τουρκία να παραμείνει υπό την επιρροή της Δύσης και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ένα παζάρι το οποίο θα κρίνει πολλά και συνδέεται άμεσα και με τις εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς η αναστάτωση που προκαλείται κάθε φορά κάθε άλλο παρά ικανοποιεί τους ενεργειακούς κολοσσούς που πραγματοποιούν τις έρευνες. Το ερώτημα είναι ποια λύση θα επιλεγεί και ποιους θα εξυπηρετεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου