Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Συναγερμός στον στρατό της Σερβίας εν μέσω αναφορών για πυροβολισμούς από δυνάμεις του Κοσόβου


ο Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 και αναγνωρίζεται από περισσότερα από 100 κράτη μέλη του ΟΗΕ.... 


Το Βελιγράδι θεωρεί ότι το Κόσοβο είναι σερβικό έδαφος, ενώ η Ρωσία, η Κίνα και αρκετές άλλες χώρες στηρίζουν τη Σερβία μη αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία του Κοσόβου.


Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού έθεσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τις δυνάμεις της χώρας, μετά από αναφορές για πυροβολισμούς από δυνάμεις του Κοσόβου στην κατά κύριο λόγο σερβική περιοχή της Βόρειας Μιτρόβιτσα.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Σερβίας, δυνάμεις του Κοσόβου εισχώρησαν στην επικράτεια και των τεσσάρων δήμων της Σερβίας στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, συλλαμβάνοντας Σέρβους πολίτες και αστυνομικούς.

Ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε ότι συνολικά 23 Σέρβοι και Βόσνιοι συνελήφθησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, άνθρωποι κατασκευάζουν οδοφράγματα για να εμποδίσουν την κίνηση των δυνάμεων του Κοσόβου.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι έγραψε στο Facebook ότι αστυνομική επιχείρηση φέρεται να «διεξάγεται σε ολόκληρο το Κόσοβο, στοχεύοντας άτομα που ασχολούνται με λαθρεμπόριο, οργανωμένο έγκλημα και άλλα ποινικά αδικήματα».

Το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία αναγνωρίζεται από περισσότερα από 100 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Η Σερβία, καθώς και η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ, το Ιράν, η Ισπανία, η Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Το 2011 η Σερβία, υπό την πίεση των Βρυξελλών, άρχισε διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων με τους Αλβανούς του Κοσόβου με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο διάλογος έχει προς το παρόν ανασταλεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...