Αποκάλυψη-σοκ από τον ευρωβουλευτή, Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος τόνισε πως το Λονδίνο έχει μοιράσει χάρτη που παρουσιάζει την Κύπρο να έχει αποκτήσει ... αγγλική ΑΟΖ υφαρπάζοντας το θαλάσσιο οικόπεδο 12 με το κοίτασμα «Αφροδίτη»!...
«Τον Ιούνιο του 2017, διερευνώντας θέματα για την ΑΟΖ στην Ευρώπη, εντοπίστηκε ένα πολύ σοβαρό ατόπημα σε μελέτη του ORECCA (European Offshore Renewable Energy Roadmap 2011, στο πλαίσιο έργου που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ) με Οδικό Χάρτη για την ΑΟΖ στην Ευρώπη που περιελάμβανε και την Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση.
Αν σε όλα αυτά, προσθέσουμε και τους χάρτες που έχει παρουσιάσει η Τουρκία, γίνεται αντιληπτό πως ο βρετανο-τουρκικός άξονας έχει ήδη "ακυρώσει" την κυπριακή ΑΟΖ.
Αρα οι δηλώσεις του σερ Αλαν Ντάνκαν που δήλωσε πως η "κυπριακή ΑΟΖ είναι περιοχή υπό αμφισβήτηση" δεν είναι τυχαίες αλλά εντάσσονται στο ευρύτερο βρετανοτουρκικό σχέδιο.
Ακολουθεί αυτούσια η γραπτή δήλωση του Ευρωβουλευτή:
Το σχετικό μέρος του χάρτη -βρετανικής έμπνευσης- παρατίθεται πιο κάτω, παρουσιάζει την Κύπρο ως να «απέκτησε» αγγλική ΑΟΖ, με αφετηρία τις δύο αγγλικές βάσεις, σε περιοχές που επεκτείνονται στη νότια θάλασσα της Κύπρου.
Η αυθαίρετη «αγγλική ΑΟΖ» της βάσης του Ακρωτηρίου προεκτείνεται και περιλαμβάνει το θαλάσσιο οικόπεδο 12 με το κοίτασμα «Αφροδίτη».
Στην πραγματικότητα, οι δύο αυθαίρετες περιοχές ανήκουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπως έχει ήδη ρυθμιστεί με διεθνείς συμφωνίες, με βάση το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.
Δημοσιοποίησα, ενημέρωσα δεόντως και κατήγγειλα έντονα την αγγλική αυθαιρεσία, αναμένοντας αντίδραση από την Κύπρο και καλώντας την Ευρ. Επιτροπή να διορθώσει τον χάρτη και να αποκλειστούν στο μέλλον τέτοιες αυθαιρεσίες.
Η αντίδραση της Κυπριακής Κυβέρνησης και του τότε Υπουργού Εξωτερικών ήταν η σιωπή.
Όποιος πραγματικά θέλει να 'ναι χρήσιμος, παρά αρεστός στην πολιτική, -όπως συχνά επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-, οφείλει να ενεργεί εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων.
Και τώρα τί; - Τα δύο σενάρια μετά την εισβολή του "Fatih" στην κυπριακή ΑΟΖ
Δύο πολύ συγκεκριμένα σενάρια που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς δεδομένης της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας προσπαθεί να αντιμετωπίσει προληπτικά η Λευκωσία.
Σενάριο 1 – «Το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz να εγκατασταθεί σε αδειοδοτημένο τεμάχιο»
Είναι καλά γνωστό πως η Τουρκία προανήγγειλε την κάθοδο και του δεύτερου γεωτρύπανου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα Τούρκοι αξιωματούχοι τοποθετούσαν την εξέλιξη αυτή εντός Μάϊου. Εκτιμάται πως αν η Άγκυρα θελήσει να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση, θα στείλει το "Yavuz" εντός αδειοδοτημένου θαλασσοτεμαχίου της κυπριακής ΑΟΖ.
Τα δικαιώματα των συγκεκριμένων τεμαχίων που έχουν μπει στο τουρκικό στόχαστρο ανήκουν στις εταιρείες Total και ΕΝΙ ή και των δύο. Κυπριακές πηγές αναφέρουν πως το Υπουργείο Ενέργειας εργάζεται σκληρά για να εμπλέξει και τις δύο εταιρείες μαζί στο οικόπεδο 7, 8, 9, 2 και 3.
Στο τεμάχιο 10 εμπλέκεται η Αμερικανική ExxonMobil και στο 12 η Αμερικανική Noble, η Shell και η Delek και άρα εκτιμάται πως η Τουρκία δεν θα προβεί σε ενέργειες εκεί.
Σενάριο 2 – «Η Τουρκία να παρεμποδίσει εκ νέου μια γεώτρηση»
Το περιστατικό που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 με την παρεμπόδιση της γεώτρησης της εταιρείας ΕΝΙ από τουρκικά πλοία αποτελεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Ενόψει ενός νέου κύκλου γεωτρήσεων περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, η Λευκωσία εργάζεται προληπτικά για να τα αντιμετωπίσει.
Κυπριακές πηγές αναφέρουν πως έχουν ληφθεί διαβεβαιώσεις ιδιαιτέρως από το Παρίσι ότι όταν θα έρθει η ώρα για μια νέα γεώτρηση από τις εταιρείες Total και ΕΝΙ, θα υπάρχει αποτρεπτική παρουσία ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή γύρω από τις πλατφόρμες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου