Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Εκρυψαν 30.000 αιτήσεις κύριας σύνταξης στο συρτάρι



Η κυβέρνηση «εξαφανίζει» όσα αιτήματα δεν πληρούν συγκεκριμένους όρους ώστε να φαίνεται μικρότερος ο αριθμός τους!...Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Εντός των αρχείων του ΕΦΚΑ, αλλά εκτός της επίσημης λίστας των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων φαίνεται ότι είναι περίπου 30.000 αιτήσεις κύριας σύνταξης, επειδή έχουν χαρακτηριστεί «μη ελαστικές ληξιπρόθεσμες», με τους ασφαλισμένους που τις έχουν υποβάλει αρκετές φορές να υποχρεώνονται να περιμένουν ακόμη περισσότερο μέχρις ότου διεκπεραιωθούν. Στις εκκρεμείς αιτήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται και περίπου 15.000 που έχουν υποβληθεί τους τελευταίους τρεις μήνες.

Το θέμα που ανέκυψε χθες, με τα «αόρατα» συνταξιοδοτικά αιτήματα, μετά τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Εργασίας και βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση και την κόντρα που ακολούθησε με τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, είχε αναδείξει η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 14 Οκτωβρίου 2018, με τη συνέντευξη του προέδρου της ΠΟΠΟΚΠ Αντώνη Κουρούκλη και με ρεπορτάζ που ακολούθησαν στη συνέχεια. Ο κ. Κουρούκλης είχε δηλώσει ότι «οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν “επίσημα'' είναι περίπου 50.000.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν άλλες 30.000, οι οποίες είναι “αόρατες''. Αυτές, που για διάφορους λόγους δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν άμεσα, τις χαρακτηρίζουν “μη ελαστικές ληξιπρόθεσμες'', με επίσημη δικαιολογία ότι η ευθύνη μη έκδοσης δεν ανήκει στον ΕΦΚΑ, αλλά σε διάφορες εκκρεμότητες, με ευθύνη είτε των ασφαλισμένων είτε κάποιου άλλου φορέα που παρεμβάλλεται».

Επί της ουσίας, θα μπορούσε να γίνει λόγος για μια «δημιουργική λογιστική», με στόχο να παρουσιάζεται επίσημα ένας αρκετά πιο μειωμένος αριθμός συνταξιοδοτικών αιτημάτων σε σχέση με αυτόν που υφίσταται. Ομως, πέρα από αυτό, σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω αβελτηρίας του συστήματος, όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί «μη ελαστικές ληξιπρόθεσμες» ενδέχεται να χάσουν ακόμη περισσότερο χρόνο μέχρις ότου να διεκπεραιωθούν οι υποθέσεις τους.

Οι «αόρατες»

Στην κατηγορία των «αόρατων» - μη ελαστικών ληξιπρόθεσμων αιτήσεων, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται:

α) αιτήματα που δεν έχουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με ευθύνη των ασφαλισμένων, κατά τον ΕΦΚΑ, β) διαδοχικής ασφάλισης με ελλιπή έγγραφα, λόγω αδυναμιών των ενδιάμεσων πρώην Ταμείων, γ) περιπτώσεις με χρόνο ασφάλισης εκτός Ελλάδας, καθώς και δ) αιτήσεις πρώην ασφαλισμένων του τ. ΟΑΕΕ που έχουν πάνω από 20.000 ευρώ οφειλές από ληξιπρόθεσμες εισφορές και επί της παρούσης δεν δικαιούνται σύνταξη. Επίσης, στον επίσημο αριθμό των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων δεν συμπεριλαμβάνονται, επιπλέον, περίπου 15.000 αιτήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν υποβληθεί μέσα στο τελευταίο τρίμηνο και, βάσει του κριτηρίου αυτού, κατά τον ΕΦΚΑ, δεν χαρακτηρίζονται οι αιτήσεις αυτές ληξιπρόθεσμες.

Το ζήτημα των «αόρατων», εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων επανέφερε στο προσκήνιο χθες ο Γ. Βρούτσης, καταγγέλλοντας ότι στον ΕΦΚΑ αλλοιώνονται τα ηλεκτρονικά πρωτόκολλα για να διαγράφονται χιλιάδες αιτήσεις απονομής συντάξεων. Σε ερώτηση την οποία κατέθεσε στη Βουλή, αναφέρει ότι «το υπ. Εργασίας εφαρμόζει μεθόδους τεχνητής απόκρυψης του πραγματικού πλήθους των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, με συνέπεια οι διαμαρτυρίες για επιβράδυνση έκδοσης των συντάξεων να πληθαίνουν».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος υποστήριξε ότι «καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο συντάξεων. Καμία αίτηση συνταξιοδότησης δεν έχει διαγραφεί».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «οι αιτήσεις συνταξιοδότησης είτε διεκπεραιώνονται με την έκδοση αποφάσεων είτε απορρίπτονται επειδή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ή η επεξεργασία τους βρίσκεται σε αναστολή επειδή λείπουν αναγκαία δικαιολογητικά και στοιχεία, τα οποία ζητούνται από τους ασφαλισμένους», επιβεβαιώνοντας εν μέρει το γεγονός ότι αρκετές εκκρεμείς αιτήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό που δίνεται επίσημα στη δημοσιότητα.

dimokratianews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...