Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Τίμησε τον μέγα Μακεδονομάχο Παύλο Μελά η Καβάλα με τον δικό της τρόπο! (ΦΩΤΟ)



Η Καβάλα πραγματοποίησε ένα όραμα που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε η Δημοτική Αρχή  αναφερόμαστε ...
στην ορειχάλκινη προτομή του μακεδονομάχου -την οποία φιλοτέχνησε ο γλύπτης, Γεώργιος Κικώτης.
Η προτομή βρίσκεται σε περίοπτη θέση, ενώ η βάση της, από λευκό μάρμαρο Θάσου, είναι μια δωρεά των Αδελφών Τούλη (Μακεδονικά Μάρμαρα) εις μνήμην του πατέρα τους, ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου (έτος ίδρυσης, 1981).
Μητροπολίτης Στέφανος: Η καταστροφή της ιστορικής μνήμης αποτελεί μεγάλο έγκλημα
Το άσμα «Μακεδονία ξακουστή», όπως και ο Εθνικός Ύμνος, ήχησαν αρκετές φορές από τα χείλη των συγκεντρωμένων, μέχρι τη στιγμή την οποία έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Στέφανος, παρουσία μητροπολιτών και από άλλες μητροπόλεις της Μακεδονίας.
Ο Μητροπολίτης Στέφανος, σε έναν ενωτικό και «πύρινο» λόγο, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εμείς θα είμαστε εδώ και θα μιλάμε μέχρι να πεθάνουμε για τον ηρωικό τόπο της Μακεδονίας, με την καταστροφή της ιστορικής μνήμης να αποτελεί μεγάλο έγκλημα».
Πρόσθεσε, δε, ότι ο Παύλος Μελάς «είναι ένα πρότυπο θυσίας και κυρίως, ένα πρότυπο ιστορικής μνήμης το οποίο έχουμε ανάγκη», ενώ διευκρίνισε ότι οι αγώνες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, θα πρέπει να συνεπάγονται αλληλεγγύη και ειρήνη μεταξύ των λαών, συγχαίροντας, παράλληλα, όλους όσοι συνέδραμαν στο να τοποθετηθεί η προτομή της εμβληματικής μορφής του Μακεδονικού Αγώνα στην καρδιά της Καβάλας, «μια πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε πολύ πριν τις συγκυρίες της ονοματοδοσίας των Σκοπίων», όπως είπε.
Δήμητρα Τσανάκα: Σήμερα εδώ, τιμούμε την Ελλάδα, τη Μακεδονία
Από την πλευρά της η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, τόνισε ότι ο θάνατος του Παύλου Μελά συγκίνησε το πανελλήνιο, αλλά παράλληλα ενίσχυσε και τον Μακεδονικό Αγώνα. «Σήμερα εδώ, τιμούμε την Ελλάδα, τη Μακεδονία, τους αγώνες του Έθνους εκείνα τα χρόνια», σημείωσε ο κ. Τσανάκα, χωρίς να παραβλέπει τον ρόλο των εκπαιδευτικών και του Κλήρου στον Μακεδονικό Αγώνα.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ακόμα και σήμερα «ο Μακεδονικός Αγώνας συνεχίζεται απέναντι σε εκείνους οι οποίοι αμφισβητούν τα αυταπόδεικτα της Ιστορίας και επιχειρούν να τα καπηλευτούν. Εμείς καλούμαστε να αναλάβουμε δράση για άλλη μια φορά, για τη συνέχιση ενός νέου, ιδεολογικού Μακεδονικού Αγώνα», ενώ συνεχάρη τον κ. Γούλα για την πρωτοβουλία του.
Δείτε εικόνες από την εκδήλωση:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...