Το Project είναι γνωστό ως SCoPEx ηλιακής Γεωμηχανικής..
Ο Bill Gates το νο 2 πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, φιλάνθρωπος ολιγάρχης, συνιδρυτής της Microsoft κι Άρχοντας των Εμβολίων και Μεγάλος χορηγός στην πρόληψη πανδημιών θέλει να....
ψεκάσει μ’ εκατομμύρια τόνους σκόνης τη στρατόσφαιρα για να «εξασθενήσει τον ήλιο και να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη». Το σχέδιο είναι γνωστό ως SCoPEx -Stratospheric Controlled Perturbation Experiment- και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τον δισεκατομμυριούχο για να σώσει την ανθρωπότητα κι εντάσσεται στην ηλιακή γεωμηχανική.NEW - Bill Gates wants to spray millions of tonnes of dust into the stratosphere to "dim the sun and stop global warming." The project is known as SCoPEx and is funded in large part by the billionaire.
— Disclose.tv 🚨 (@disclosetv) December 28, 2020
Θα εμβολιάσει και την στρατόσφαιρα με μικροσωματίδια ο Γκέιτς: Ένα σχέδιο που θα βοηθούσε στον αποκλεισμό του ήλιου.
Αυτό μοιάζει λίγο με την πλοκή του “Highlander 2: The Quickening”, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτήν την επιστημονική φαντασία.
Σύμφωνα με το Reuters, 18/12/20 ένα project του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σχεδιάζει να δοκιμάσει μια αμφιλεγόμενη θεωρία ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να σταματήσει ψεκάζοντας σωματίδια στην ατμόσφαιρα που θα αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου.
Το project αντιπροσωπεύει μια από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές αυτού που είναι γνωστό ως «γεωμηχανική» / “geoengineering”- την ιδέα ότι, για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, μαζικές πτυχές του οικοσυστήματος μας μπορούν να παιχτούν ή να αλλάξουν . Σε αυτήν την περίπτωση, θα συνεπαγόταν την ανάκλαση μερικών από τις ακτίνες του ήλιου για να τους εμποδίσει να φτάσουν στη Γη.
«Η ανοιχτή έρευνα για τον ψεκασμό μικροσκοπικών σωματιδίων που αντανακλούν τον ήλιο στη στρατόσφαιρα, για να αντισταθμίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, έχει σταματήσει εδώ και χρόνια από διαμάχες – συμπεριλαμβανομένου ότι μπορεί να αποθαρρύνει τις απαραίτητες περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», ανέφερε το Reuters.
«Σε ένα μικρό βήμα, η Σουηδική Διαστημική Εταιρεία-Swedish Space Corporation συμφώνησε αυτήν την εβδομάδα να βοηθήσει τους ερευνητές του Χάρβαρντ να εκτοξεύσουν ένα μπαλόνι κοντά στην Αρκτική πόλη της Kiruna τον επόμενο Ιούνιο. Θα φέρει μια γόνδολα με 600 κιλά επιστημονικού εξοπλισμού ύψους 20 χλμ.
Η ομάδα του Χάρβαρντ, της οποίας το έργο είναι γνωστό ως SCoPEx, χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τον Gates, σύμφωνα με μια αναφορά του Αυγούστου στην Daily Mail του Ηνωμένου Βασιλείου (με τίτλο: « Θα μπορούσε να κάνει πιο αμυδρό τον ήλιο για να σώσει τη Γη; Ο Μπιλ Γκέιτς θέλει να ψεκάσει εκατομμύρια τόνους σκόνης στη στρατόσφαιρα για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη… αλλά οι επικριτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή»)
Το περιοδικό Nature είχε λιγότερο κριτική στάση.
«Η ιδέα είναι απλή: ψεκάστε ένα σωρό σωματίδια στη στρατόσφαιρα και θα δροσίσουν τον πλανήτη αντανακλώντας μερικές από τις ακτίνες του Ήλιου πίσω στο διάστημα. Οι επιστήμονες έχουν ήδη παρακολουθήσει την αρχή σε δράση “ανέφερε το Nature ήδη το 2018. (Τίτλος:” Το πρώτο πείραμα που εξασθενίζει τον ήλιο θα δοκιμάσει έναν τρόπο να δροσιστεί η Γη “)
«Όταν το όρος-ηφαίστειο Pinatubo εκρήχθηκε στις Φιλιππίνες το 1991, έγχυσε περίπου 20 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του θείου στη στρατόσφαιρα – το ατμοσφαιρικό στρώμα που εκτείνεται από περίπου 10 έως 50 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Η έκρηξη δημιούργησε μια ομίχλη θειικών σωματιδίων που έψυξε τον πλανήτη κατά περίπου 0,5 ° C. Για περίπου 18 μήνες, η μέση θερμοκρασία της Γης επέστρεψε σε αυτήν που ήταν πριν από την άφιξη της ατμομηχανής. “
Υπάρχουν πολλά προβλήματα με αυτό το σχέδιο, το λιγότερο από τα οποία είναι ότι δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι ακούσιες συνέπειες. Αλλά για τους περιβαλλοντολόγους, το πρόβλημα είναι ότι δεν επιλύει την υπερθέρμανση του πλανήτη με τον τρόπο που θέλουν να το κάνουν.
«Δεν υπάρχει καμιά αξία σε αυτό το τεστ, εκτός από το να ενεργοποιηθεί το επόμενο βήμα. Δεν μπορείτε να δοκιμάσετε τον πυροκροτητή μιας βόμβας και να πείτε «αυτό δεν μπορεί να κάνει κακό» », δήλωσε ο Niclas Hällström, διευθυντής του περιβαλλοντολογικού think-tank ”WhatNext” με έδρα τη Σουηδία.
Και ενώ ο Hällström ανησυχεί για μερικά από τα ίδια πράγματα με τα άλλα άτομα – τη δυνατότητα αλλαγής των προτύπων βροχής ή των αποδόσεων των καλλιεργειών – ανησυχεί επίσης ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται αρκετά για τη λύση που θέλει, η οποία είναι η μετάβαση σε μια κοινωνία μηδέν σ’ άνθρακα.
«Η σουηδική κοινωνία ζητά όλο και περισσότερο πραγματικές, άμεσες λύσεις στην κλιματική αλλαγή», είπε. Δεν είναι και ο μόνος.
«Αυτό είναι τόσο ένα πείραμα για την αλλαγή των κοινωνικών κανόνων και το πέρασμα μιας γραμμής όσο και για ένα επιστημονικό πείραμα», δήλωσε ο Jim Thomas, συν-εκτελεστικός διευθυντής της καναδικής περιβαλλοντολογικής οργάνωσης ETC Group, που αντιτίθεται στην ιδέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου