Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Το “εργοστάσιο κουνουπιών” του Μπιλ Γκέιτς στην Κολομβία εκτρέφει 30 εκατομμύρια μολυσμένα με βακτήρια κουνούπια την εβδομάδα....

 

Ο Μπιλ Γκέιτς εκτρέφει τώρα 30 εκατομμύρια μολυσμένα με βακτήρια κουνούπια την εβδομάδα σε ένα εργοστάσιο στην Κολομβία και απειλεί να....

“κλιμακώσει και να παραδώσει” τα κουνούπια σε “κοινότητες σε όλο τον κόσμο”.

Ο ιδρυτής της Microsoft και αυτοαποκαλούμενος Τσάρος της Παγκόσμιας Υγείας έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής 185 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του εργοστασίου κουνουπιών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Προγράμματος Κουνουπιών (WMP).

Ο δηλωμένος στόχος του έργου; Να χρησιμοποιηθούν τα κουνούπια – τα οποία είναι μολυσμένα με ένα βακτήριο που προκαλεί στειρότητα – για να στοχεύσουν τους πληθυσμούς των αυτοχθόνων κουνουπιών που υποτίθεται ότι προκαλούν δάγκειο πυρετό, ζίκα και άλλες ιογενείς λοιμώξεις στον άνθρωπο.

Ο Gates -ο οποίος έχει επικριθεί από το ινδικό κοινοβούλιο για ανήθικες δοκιμές “εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας”, δημοσίευσε το παρακάτω βίντεο στο κανάλι του στο YouTube. Στην περιγραφή του βίντεο ο Γκέιτς δίνει σε αδρές γραμμές τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση WMP στο Μεντεγίν – η τοποθεσία που παρουσιάζεται για το τέχνασμα μάρκετινγκ – εκτρέφει κουνούπια που έχουν μολυνθεί σκόπιμα με το βακτήριο Wolbachia και στη συνέχεια τα απελευθερώνει “σε όλη τη χώρα για να αναπαραχθούν με άγρια κουνούπια που μπορούν να μεταφέρουν τον δάγκειο πυρετό και άλλους ιούς που απειλούν να αρρωστήσουν και να σκοτώσουν τον πληθυσμό”.

Αναφορές SensorReceptor: Ο στόχος του προγράμματος είναι να παραδώσουν τα εργαστηριακά κουνούπια τη Wolbachia στους γηγενείς πληθυσμούς κουνουπιών, προκαλώντας τη μόλυνση των εν λόγω πληθυσμών από τα βακτήρια. Το βακτήριο Wolbachia, το οποίο βρίσκεται στο 50% όλων των ειδών εντόμων στη Γη (συμπεριλαμβανομένων των μύγες φρούτων, λιβελούλες, σκώροι, πεταλούδες κ.λπ.), επηρεάζει την ικανότητα των κουνουπιών -στην προκειμένη περίπτωση, του είδους Aedes aegypti, το οποίο προέρχεται από την Αφρική- να αναπαράγονται.

Στο βίντεο WMP αμέσως παρακάτω σημειώνεται ότι αν ένα αρσενικό κουνούπι με Wolbachia ζευγαρώσει με ένα θηλυκό, τα αυγά του δεν θα εκκολαφθούν- αν ένα αρσενικό χωρίς το βακτήριο ζευγαρώσει με ένα θηλυκό που το έχει, τότε οι απόγονοί του θα εκκολαφθούν και θα το έχουν όλοι- και αν τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό έχουν Wolbachia, τότε όλοι οι απόγονοι θα εκκολαφθούν και θα έχουν επίσης Wolbachia.

Προφανώς το αποτέλεσμα αυτής της διασταύρωσης είναι, τελικά, μια ανανεωμένη κοινότητα κουνουπιών γεμάτη με μόλυνση από Wolbachia σε κάθε μέλος. Και, φυσικά, η πλήρης εξάλειψη όλων των αρσενικών χωρίς τη βακτηριακή μόλυνση.

Αυτό είναι κάτι καλό σύμφωνα με την Gates και την WMP, επειδή η Wolbachia -υποτίθεται- βοηθά στη μείωση της ποσότητας του ιού σε έναν δεδομένο πληθυσμό κουνουπιών. (Στην Κολομβία, οι ιοί-στόχοι είναι ο Ζίκα, ο τσουγκούνια, ο δάγκειος πυρετός κ.λπ. Στις άλλες δέκα χώρες στις οποίες η WMP εξαπολύει τα γεμάτα βακτήρια κουνούπια της -συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Ινδονησίας, της Σρι Λάνκα, του Βιετνάμ, της Αυστραλίας, των Φίτζι, του Κιριμπάτι, της Νέας Καληδονίας και του Βανουάτου- οι ασθένειες-στόχοι συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό). Σύμφωνα με την WMP, η οργάνωση πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι επιστήμονές της έκαναν ένεση σε μολυσμένα με Wolbachia κουνούπια με τον ιό του δάγκειου πυρετού και διαπίστωσαν ότι “ο ιός δεν αναπτύχθηκε καλά στο κουνούπι”. Το βίντεο της WMP συνεχίζει σημειώνοντας ότι αν ο ιός “δεν μπορεί να αναπτυχθεί, δεν μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους ανθρώπους”.

Στην ανάρτησή του που εξηγεί τις προσπάθειες της WMP στο Gates Notes, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft υπογραμμίζει ένα ζευγάρι μελετών που υποτίθεται ότι δείχνουν ότι η στρατηγική λειτουργεί για την πρόληψη ασθενειών. Αναφέρεται σε μία τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή (RCT) από την Yogyakarta της Ινδονησίας, η οποία ισχυρίζεται ότι διαπίστωσε μείωση του αριθμού των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στην πόλη κατά 77% και των νοσηλειών για δάγκειο πυρετό κατά 86%. Ο Γκέιτς προβάλλει επίσης μια νεότερη μελέτη από το Μεντεγίν που ισχυρίζεται ότι έδειξε μείωση κατά 89% των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού από τότε που άρχισαν να απελευθερώνονται κουνούπια Wolbachia το 2015.

«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο για τα κουνούπια Wolbachia είναι ότι μόλις απελευθερωθούν αρκετά από αυτά για να προσφέρουν προστασία από ασθένειες, είναι μια αυτοσυντηρούμενη λύση», λέει ο Γκέιτς στην ανάρτησή του.

“Με την πάροδο του χρόνου, οι οικογένειες θα γλιτώσουν από το σπαραγμό της απώλειας αγαπημένων τους προσώπων και οι κοινότητες δεν θα χρειάζεται να ξοδεύουν χρήματα για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτών των ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια, απελευθερώνοντας πόρους για άλλες προτεραιότητες στον τομέα της υγείας”, προσθέτει ο πολυεκατομμυριούχος.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περιγράφουν τη χρήση της Wolbachia στην ιστοσελίδα τους, σημειώνοντας ότι η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) “έχει καταχωρίσει κουνούπια με Wolbachia για να αξιολογήσει πόσο αποτελεσματικά είναι στη μείωση του αριθμού των κουνουπιών Ae. aegypti, όχι άλλων τύπων κουνουπιών”. Το CDC προσθέτει ότι “τα κουνούπια με Wolbachia δεν είναι γενετικά τροποποιημένα”.

Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι το CDC είτε ψεύδεται είτε παραπληροφορεί σχετικά με το προφίλ του για τη Wolbachia. Στην περιγραφή του βακτηρίου (απόσπασμα παραπάνω) το CDC λέει ότι “δεν μπορεί να αρρωστήσει ανθρώπους ή ζώα (για παράδειγμα, ψάρια, πτηνά, κατοικίδια)”. Ωστόσο, μια μελέτη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής, που δημοσιεύθηκε το 2010, αναφέρει απερίφραστα ότι “τα Wolbachia [είδη] είναι αρνητικά κατά Gram βακτήρια που μολύνουν νηματώδεις νηματώδεις, συμπεριλαμβανομένης της Dirofilaria immitis, και προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση σε γάτες και σκύλους“.

Πέρα από τη σοβαρή παραπληροφόρηση του CDC, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι μελέτες που παραθέτει ο Gates ως δείγματα μείωσης του δάγκειου πυρετού φαίνεται να μην εξετάζουν δύο βασικά σημεία: την ποσότητα του πραγματικού ιού στον πληθυσμό των αυτοχθόνων κουνουπιών και την ολική θνησιμότητα. Βεβαίως, αν δεν υπήρχε μείωση της ποσότητας του ιού στους πληθυσμούς των γηγενών κουνουπιών σε καμία από τις μελέτες, τότε η αλλαγή στα ποσοστά νοσηλείας κ.λπ. θα οφειλόταν σε έναν άλλο συγχυτικό παράγοντα. Και αν δεν υπήρχε καμία επίδραση στην ολική θνησιμότητα, γιατί να ασχοληθεί κανείς με τα μολυσμένα με βακτήρια κουνούπια;

Το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει εκτεταμένη μελέτη σχετικά με τις επιδράσεις των Wolbachia στην ανθρώπινη φυσιολογία κάνει τα πράγματα – σίγουρα φαίνεται – χειρότερα. Η WMP δεν φαίνεται να προσφέρει άμεσα ισχυρές αποδείξεις ότι η Wolbachia δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία των ανθρώπων -ιδιαίτερα την αναπαραγωγική τους υγεία, λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση που έχει το βακτήριο στα κουνούπια- και μια μεγάλη χούφτα πρόχειρων αναζητήσεων στο Google Scholar δεν βγάζει τίποτα.

Αυτό που είναι σαφές από τη βιβλιογραφία, ωστόσο -εκτός από το γεγονός ότι το Wolbachia φέρεται να προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση σε σκύλους και γάτες- είναι ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς το βακτήριο προκαλεί υπογονιμότητα. Μια άλλη μελέτη που είναι διαθέσιμη στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, η οποία δημοσιεύθηκε στο PNAS τον Οκτώβριο του 2021, υποστηρίζει ότι “πολλά στελέχη Wolbachia χειραγωγούν την αναπαραγωγή του ξενιστή, συνηθέστερα μέσω της κυτταροπλασματικής ασυμβατότητας (CI)”, αλλά ότι “οι μηχανισμοί [δράσης] της παραμένουν άγνωστοι”.

Ακόμα χειρότερα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Annals of the New York Academy of Sciences τον Ιούλιο του 2008, με τίτλο “Wolbachia in the Inflammatory Pathogenesis of Human Filariasis”, σημειώνει ότι “οι νηματώδεις νηματώδεις προκαλούν μερικές από τις πιο εξουθενωτικές ασθένειες στην τροπική ιατρική [αλλά] Πρόσφατες μελέτες… έχουν ενοχοποιήσει τα ενδοσυμβιωτικά βακτήρια Wolbachia των παρασίτων, παρά το νηματώδη, ως την αιτία της φλεγμονώδους μεσολαβούμενης νηματώδους νόσου”. Η μελέτη συνεχίζει λέγοντας ότι “οι μελέτες υποδηλώνουν ότι τα Wolbachia είναι η κύρια αιτία της οξείας φλεγμονώδους νηματώδους νόσου [στον άνθρωπο]”.

Είναι επίσης πιθανό ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να γίνει (αναμφίβολα θα γίνει;) κατάχρηση. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα προβληματικό όσον αφορά τη χρήση των λεγόμενων γονιδιακών οδηγών – ή ενός τύπου τεχνικής γενετικής μηχανικής που βασίζεται στην τεχνολογία CRISPR για την τροποποίηση γονιδίων έτσι ώστε να μην ακολουθούν τους τυπικούς κανόνες της κληρονομικότητας. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Jennifer Kahn -που παρουσιάζεται στην αμέσως παραπάνω ομιλία TED– οι γονιδιακές μονάδες, οι οποίες έχει ήδη αποδειχθεί ότι λειτουργούν σε πληθυσμούς κουνουπιών, “είναι τόσο αποτελεσματικές ώστε ακόμη και μια τυχαία απελευθέρωση θα μπορούσε να αλλάξει ένα ολόκληρο είδος. Και συχνά πολύ γρήγορα”. Η Khan προσθέτει στην ομιλία της στο TED ότι “μια γονιδιακή μονάδα οδήγησης μπορεί να μην παραμείνει περιορισμένη σε… ένα είδος-στόχο”. Και ότι η τεχνική δίνει στους επιστήμονες τη “δυνατότητα να αλλάξουν ένα ολόκληρο είδος”.

Η Khan τελειώνει την ομιλία της στο TED, εν μέρει, θέτοντας το ερώτημα: “Είμαστε θεοί τώρα;” Στο οποίο ο Bill Gates, καθώς και πολλοί άλλοι που εργάζονται πάνω στην τεχνολογία γονιδιακής αλλαγής, έχουν πιθανώς μια ανησυχητική και παραληρηματική απάντηση.

newspunch.com


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


πηγή


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου