Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Τι συμβαίνει με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα – To Great Reset και το κυνικό παράδειγμα της Μ. Βρετανίας...

 

Τα μεταλλαγμένα, η Ουκρανία και η… επισιτιστική κρίση

Ερωτηματικά προκαλεί πρόσφατο σχέδιο νόμου της Μεγάλης Βρετανίας για...

«ενθάρρυνση της γεωργικής και επιστημονικής καινοτομίας στο σπίτι» μέσω του προτεινόμενου νομοσχεδίου για τη γενετική τεχνολογία, το οποίο ουσιαστικά διευκολύνει τη διαδικασία ώστε να μην υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες και επίβλεψη.

Η προοπτική γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων να καλλιεργούνται και να πωλούνται στη Βρετανία έχει έρθει ένα βήμα πιο κοντά μετά τις αλλαγές στους αγροτικούς κανονισμούς που θα επιτρέψουν δοκιμές αγροτικών καλλιεργειών με γονιδιακή επεξεργασία.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Βοτανικής, λαμβάνει έτσι το πράσινο φως ώστε να αποσύρει «ορισμένες τεχνικές αναπαραγωγής ακριβείας από το πεδίο εφαρμογής των περιοριστικών κανόνων για τα γενετικά τροποιημένα τρόφιμα» .
Στην πράξη, αυτό θα επέτρεπε στα νέα «γονιδιακά επεξεργασμένα» τρόφιμα να διαφέρουν… ονομαστικά από τα παλιομοδίτικα «γενετικά τροποποιημένα» τρόφιμα και επομένως να μην υπόκεινται στους ίδιους κανόνες.
Η διαφορά είναι ότι η γονιδιακή επεξεργασία, σε αντίθεση με τη γενετική τροποποίηση, δεν εισάγει DNA από άλλα είδη.
Επομένως, στην πραγματικότητα, απλώς επιταχύνει αυτό που θα μπορούσε δυνητικά να συμβεί με την πάροδο του χρόνου.
Τώρα, μπορεί να πιστεύετε ότι αυτό είναι απλώς τυπικός, και ότι ένας τέτοιος νόμος θα παρέχει απλώς ένα κενό σε ΟΛΑ τα «γενετικά τροποποιημένα» τρόφιμα να ονομάζονται απλώς «γενετικά επεξεργασμένα» τρόφιμα και έτσι να αποφεύγουν τη ρύθμιση.
Αλλά αυτό είναι αποκρουστικά κυνικό και ντροπή σας να το σκεφτείτε.
Συνολικά, αυτό είναι αρκετά σχετικά με το μήνυμα, και δεν προκαλεί έκπληξη.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι – «κατά τύχη» – φαίνεται να συμπίπτει με μια ανανεωμένη ώθηση στο μέτωπο των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.
Τον Δεκέμβριο του 2021, η Ελβετία πρόσθεσε μια τροπολογία στο μορατόριουμ για τις καλλιέργειες ΓΤΟ, επιτρέποντας τη χρήση ορισμένων τεχνικών «γονιδιακής επεξεργασίας» .
Τον περασμένο μήνα, η Αίγυπτος ανακοίνωσε το νέο της στέλεχος ΓΤ σιταριού.
Μόλις πριν από δύο ημέρες, το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Αιθιοπίας ανακοίνωσε ότι είχε κάνει έρευνα και η χώρα θα καλλιεργεί πλέον γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι και καλαμπόκι.

Γιατί να το κάνουν αυτό τώρα;

Λοιπόν, τώρα στο προσκήνιο υπάρχει μια επισιτιστική κρίση.
Ή, ακριβέστερα, μόλις δημιούργησαν μια επισιτιστική κρίση .
Και όπως αναπόφευκτα πάει το κατασκευασμένο «πρόβλημά» τους χρειάζεται τώρα την επινοημένη «λύση» τους.
Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τη γενετική μηχανική να παρουσιάζεται ως λύση στην επισιτιστική μας κρίση στο πολύ εγγύς μέλλον… όπως πριν από δύο μήνες.
Γνωρίζοντας την απάντηση τόσο γρήγορα, καθιστούν προφανές ότι ήξεραν την ερώτηση εκ των προτέρων.
Στις 15 Μαρτίου, όταν η εκκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν λιγότερο από 3 εβδομάδες, η Time ήταν ήδη πρωτοσέλιδο:

Ο πόλεμος αναγκάζει τους αγρότες να σκεφτούν ξανά τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες

…και συνέχιζε…

Η γενετική τροποποίηση θα μπορούσε να κάνει το σύστημα τροφίμων της Βρετανίας λιγότερο επιρρεπές σε γεωπολιτικές αναταραχές
Μια εβδομάδα αργότερα, η Verdict δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Βελτίωση της επισιτιστικής αυτάρκειας με γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες κατά τη διάρκεια γεωπολιτικών κρίσεων»
Την περασμένη εβδομάδα, οι Times of Israel έγραφαν:
Μπορεί η γονιδιακή επεξεργασία να βοηθήσει τους αγρότες να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα;

Τα πρώτα δείγματα

Η προοπτική γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων να καλλιεργούνται και να πωλούνται στη Βρετανία έχει έρθει ένα βήμα πιο κοντά μετά τις αλλαγές στους αγροτικούς κανονισμούς που θα επιτρέψουν δοκιμές αγροτικών καλλιεργειών με γονιδιακή επεξεργασία.
Οι εταιρείες ή οι ερευνητικοί οργανισμοί που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν δοκιμές πεδίου θα πρέπει να ενημερώσουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση to 2021, αλλά το υπάρχον κόστος και η γραφειοκρατία θα καταργηθούν.Σύμφωνα με τον Guardian η αλλαγή αυτή είναι μικρή, αλλά η κυβέρνηση λέει ότι θα ακολουθήσουν σχέδια για νέα πρωτογενή νομοθεσία που θα επιτρέψει πολύ μεγαλύτερη χρήση της γονιδιακής επεξεργασίας σε καλλιέργειες στο Ηνωμένο Βασίλειο και επαναπροσδιορισμό στο δίκαιο της γενετικής τροποποίησης.
Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την πώληση καλλιεργειών με γονιδιακή επεξεργασία που αναπτύχθηκαν στις δοκιμές πεδίου και σε περαιτέρω βήματα όπως η γονιδιακή επεξεργασία σε ζώα και ενδεχομένως η παραγωγή και πώληση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Ο George Eustice, γραμματέας περιβάλλοντος, δήλωσε: «Η γονιδιακή επεξεργασία έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τους γενετικούς πόρους που προσφέρει η φύση. Είναι ένα εργαλείο που θα μπορούσε να μας βοηθήσει για να αντιμετωπίσουμε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε – γύρω από την επισιτιστική ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και την απώλεια βιοποικιλότητας».

Το Brexit… διευκολύνει

Οι υπουργοί είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν το Brexit για να επιτρέψουν τη γονιδιακή επεξεργασία , μια μορφή γενετικής τροποποίησης που είναι πολύ περιορισμένη στην ΕΕ, να χρησιμοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τη δημόσια διαβούλευση που διαπίστωσε ότι το 87% των ατόμων που απάντησαν θεώρησαν ότι οι γενετικά επεξεργασμένες καλλιέργειες είναι πιο επικίνδυνες σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής καλλιεργειών, όπως αναφέρει ο Guardian.
Η γονιδιακή επεξεργασία περιλαμβάνει τη χρήση και την τροποποίηση γονιδίων που βρίσκονται ήδη σε έναν οργανισμό, σε αντίθεση με άλλες μορφές γενετικής τροποποίησης, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν γονίδια που εισάγονται από άλλα φυτά ή ζώα. Η γονιδιακή επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μιμηθεί τα αποτελέσματα της παραδοσιακής αναπαραγωγής φυτών, αλλά επιταχύνεται στο εργαστήριο αντί να απαιτούνται χρόνια επαναλαμβανόμενης επιλεκτικής αναπαραγωγής.Οι υποστηρικτές λένε ότι η γονιδιακή επεξεργασία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για την ανάπτυξη καλλιεργειών με αυξημένες αποδόσεις ή πρόσθετα θρεπτικά οφέλη , ή που θα είναι ανθεκτικά σε παράσιτα και ασθένειες και θα αντέχουν στην ξηρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες ή άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η Angela Karp, διευθύντρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Rothamsted Research δήλωσε: «Η γονιδιακή επεξεργασία μας δίνει ένα ισχυρό νέο εργαλείο για να επιταχύνουμε τη δημιουργία φυτικών ποικιλιών που μπορεί να είναι περισσότερο θρεπτικό, πιο ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή και καλλιεργείται με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τώρα θα είμαστε σε θέση να κλιμακώσουμε τις μελέτες μας σε κλίμακα και να επιταχύνουμε τη δημιουργία νέων ποικιλιών».
Ωστόσο, οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι η κυβέρνηση υπερισχύει της δημόσιας ανησυχίας για το θέμα. Η Joanna Lewis, διευθύντρια πολιτικής και στρατηγικής στο Soil Association, δήλωσε ότι η γονιδιακή επεξεργασία είναι λάθος προσέγγιση και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να βοηθήσει τους αγρότες να γίνουν πιο βιώσιμοι. «Θα πρέπει να επενδύσουμε σε λύσεις που αντιμετωπίζουν την αιτία των ασθενειών και των επιβλαβών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ποικιλομορφίας των καλλιεργειών, της μείωσης των ωφέλιμων εντόμων και του υπερπληθυσμού των ζώων. Πρέπει να αυξήσουμε τον άνθρακα του εδάφους, την άγρια ​​ζωή και την καλή διαβίωση των ζώων στα αγροκτήματα για να λύσουμε τις κρίσεις του κλίματος και της φύσης και να προστατεύσουμε την ανθρώπινη υγεία »

ΗΠΑ: «Ναι» από τον FDA σε κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων βοοειδών

Οι Αρχές στις ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για την πώληση βόειου κρέατος από γενετικά τροποποιημένα ζώα τα επόμενα χρόνια καθώς η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία.
Τα βοοειδή της εταιρείας Recombinetics είναι τα τρίτα γενετικά τροποποιημένα ζώα που έχουν λάβει το πράσινο φως για κατανάλωση στις ΗΠΑ μετά τον σολομό και τους χοίρους, -που χρησιμοποιούνται κυρίως για ιατρικούς σκοπούς.
Πολλά ακόμη τρόφιμα παρασκευάζονται ήδη με γενετικά τροποποιημένα συστατικά όπως η σόγια και το καλαμπόκι
Τα συγκεκριμένα ζώα που εξετάστηκαν από τον FDA είχαν αλλαγμένα γονίδια με μια τεχνολογία που ονομάζεται CRISPR και έχουν κοντό και λείο τρίχωμα που τους επιτρέπει να αντέχουν περισσότερο στις ζεστές θερμοκρασίες.
Τα ζώα δεν ιδρώνουν μπορεί να παχύνουν πιο εύκολο με αποτέλεσμα την πιο αποτελεσματική παραγωγή κρέατος. Αντίστοιχα, και τα μικρά που θα γεννούν θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.
Δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο πλάνο για το πότε θα μπορούσε αυτό το κρέας να είναι διαθέσιμο για την κατανάλωση ωστόσο εκτιμάται πως θα γίνει στα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Δρ Solomon, διευθυντής του Κέντρου Κτηνιατρικής του FDA, δήλωσε, σύμφωνα με το Associated Press ότι ο έλεγχος στα ζώα από τον οργανισμό διήρκεσε αρκετούς μήνες. Ακόμη, ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος το κρέας από τα ζώα αυτά ή τα μικρά που θα γεννηθούν, να φέρουν διαφορετική ετικέτα.
Ο Tzafe, ο οποίος ειδικεύεται στη βιοτεχνολογία στο Centre for Science in the Public Interest, τόνισε πως ο οργανισμός πρέπει να είναι πιο διαφανής σχετικά με τις διαδικασίες αναθεώρησης ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τι ισχύει με το κρέας που καταναλώνουν και να φέρουν ειδική ετικέτα.
Και ο Hanson, του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων, είπε ότι θα πρέπει να παρακολουθούν τα ζώα για αρκετές γενιές για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν ανεπιθύμητα προβλήματα.
Σημειώνεται πως το νομικό και κανονιστικό καθεστώς των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα, με ορισμένα έθνη να τα απαγορεύουν ή να τα περιορίζουν, ενώ άλλα τα επιτρέπουν με πολύ διαφορετικούς βαθμούς ρύθμισης.
Όσον αφορά τον γενετικά τροποποιημένο χοίρο, προορίζεται περισσότερο για ιατρικούς σκοπούς, παρά για κατανάλωση, σύμφωνα με την εταιρεία που τον ανέπτυξε. Συγκεκριμένα, η εταιρεία παρείχε πρόσφατα μια καρδιά χοίρου που μεταμοσχεύτηκε σε έναν ετοιμοθάνατο σε μια πειραματική χειρουργική επέμβαση.
Από την πλευρά της, η εταιρεία πίσω από τον τροποποιημένο σολομό είπε ότι τα ψάρια πωλούνται σε διανομείς στα δυτικά και στα βορειοανατολικά.
Η Eneman, γενετιστής ζώων στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια, που έχει εργαστεί με την Recombinetics, είπε ότι η απαίτηση από όλες τις εταιρείες να περάσουν από τη μακρά διαδικασία έγκρισης θα μπορούσε να τερματίσει τη δυνατότητα εμπορευματοποίησης ζώων με γονιδιακή επεξεργασία στις Η.Π.Α.
Συγκεκριμένα, για τα γενετικά επεξεργασμένα βοοειδή που εγκρίθηκαν από τον FDA, είπε ότι μπορεί να χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να φτάσει το βόειο κρέας από τους απογόνους στην αγορά.
Μόλις χρησιμοποιηθεί το σπέρμα για τη δημιουργία εμβρύων, είπε ότι η κύηση θα διαρκέσει περίπου εννέα μήνες και τα μοσχάρια που θα προκύψουν ενδέχεται να σφάζονται μετά από περίπου 10 μήνες. Επίσης σημείωσε ότι η αγορά δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο εκτρέφονται τα βοοειδή.

www.bankingnews.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

πηγή

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου