Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ADE: ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΟΣΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ ΠΙΟ ΒΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ

 

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 9 Αυγούστου 2021 στο Journal of Infection (1) με τίτλο “Infection-enhancing anti-SARS-CoV-2 antibodies recognize both the original Wuhan/D614G strain and Delta variants. A potential risk for mass vaccination?” (Τα αντι-SARS-Cov-2 ενισχυτικά αντισώματα αναγνωρίζουν και το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν (D614G) και τις παραλλαγές Δέλτα. Ένας δυνητικός κίνδυνος για τον μαζικό εμβολιασμό; ) φέρνει άσχημα νέα για τους εμβολιασμένους, αφού δείχνει ότι τα αντισώματα που ενισχύουν τη νόσηση (ADE)....

ενισχύουν ιδιαίτερα τη νόσηση από μετάλλαξη Δέλτα πολύ περισσότερο από όσο την αρχική μορφή του ιού. Όπως τονίζει ο διδάκτωρ ιατρικής Κωνσταντίνος Αρβανίτης, στη μετάλλαξη Δέλτα τα «καλά» αντισώματα (εξουδετερωτικά) που παράγονται μετά από εμβολιασμό έχουν μειωμένη ικανότητα προσκόλλησης στην ακίδα του ιού και εξουδετέρωσης της, ενώ τα «κακά» αντισώματα έχουν εξαιρετικά αυξημένη ικανότητα σύνδεσης με την ακίδα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για πολύ σοβαρότερη νόσηση στους εμβολιασμένους (αντισωματοεξαρτώμενη ενίσχυση της νόσησης – ADE νόσηση). Από ότι όλα δείχνουν, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα ήταν μία πολύ καλή εξέλιξη για τους ανεμβολίαστους (αφού είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρα από το αρχικό στέλεχος) και ταυτόχρονα πολύ κακή εξέλιξη για τους εμβολιασμένους, όπως δείχνει η παρούσα μελέτη.

Τι είναι η ADE;

Το βιολογικό φαινόμενο για το οποίο μιλάμε σε αυτό το άρθρο ονομάζεται Antibody-Dependent Enhancement (ADE) [Ενίσχυση Εξαρτώμενη από Αντισώματα] και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ένα πολλά υποσχόμενο εμβόλιο μπορεί να είναι αναποτελεσματικό εάν δεν αναπτυχθούν τα «σωστά» αντισώματα.

Αυτό το φαινόμενο ανακαλύφθηκε το 1977 από έναν ιολόγο που μελετούσε τη νόσο του Δάγκειου πυρετού και έκτοτε έχει αναγνωριστεί και για άλλους ιούς, συμπεριλαμβανομένων μερικών από την οικογένεια του κορονοϊού (2-3).

 

Το εμβόλιο ως μέθοδος προστασίας από ιικές ασθένειες

Ο στόχος του εμβολιασμού είναι να προστατεύσουμε τα κύτταρά μας από την εισβολή του ιού. Η ελπίδα είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβολιασμένου ατόμου θα παράγει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων κατά της πρωτεΐνης ακίδας που εμποδίζουν την αλληλεπίδραση και επομένως την εισβολή των κυττάρων μας.

 

Δεν είναι όλα τα αντισώματα ίδια: εξουδετερωτικά και μη εξουδετερωτικά αντισώματα

Μπορούμε να συγκρίνουμε ιικές πρωτεΐνες επιφανείας, όπως η πρωτεΐνη ακίδα, με κλειδιά που ανοίγουν την πόρτα στα κύτταρά μας. Μόλις γίνει η ένεση με το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς θα παράγει ένα πλήθος αντισωμάτων κατά του κλειδιού, αλλά αυτά δεν θα είναι όλα ίδια – καθένα από αυτά θα είναι συγκεκριμένο για διαφορετικό μέρος του κλειδιού. Άλλα θα κολλήσουν στη λαβή, άλλα στο στέλεχος και άλλα στο μέρος της χτένας. Όπως μπορείτε να φανταστείτε τότε, όλα τα αντισώματα θα κολλήσουν, αλλά όλα τα αντισώματα που παράγονται δεν θα είναι σε θέση να εμποδίσουν την είσοδο του κλειδιού στην κλειδαριά. Μόνο τα αντισώματα που προσκολλώνται σε στρατηγικές περιοχές όπως η χτένα ή σε περιοχές κοντά σε αυτήν θα αποτρέψουν την εισβολή των κυττάρων. Αυτά τα αντισώματα ονομάζονται «εξουδετερωτικά» επειδή εξουδετερώνουν την ικανότητα του ιού να βλάπτει τα ανθρώπινα κύτταρα και επομένως προστατεύει τον ασθενή από τη νόσο.

Ο σκοπός των εμβολίων είναι ακριβώς να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα στο εμβολιασμένο άτομο. Τι γίνεται όμως αν ο εμβολιασμός δεν προκαλεί εξουδετερωτικά αντισώματα, αλλά μόνο αντισώματα που προσκολλώνται στον ιό χωρίς να τα εμποδίζει να εισέλθουν στα κύτταρα;

Το φαινόμενο της Ενίσχυσης που Εξαρτάται από τα Αντισώματα (ADE: Antibody-dependent Enhancement) είναι πιθανό να συμβεί. Ας μάθουμε τι είναι.

 

Τα αντισώματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα

Ένας από τους κύριους μηχανισμούς αποβολής ξένων σωμάτων που εφαρμόζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιεί συγκεκριμένα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται φαγοκύτταρα. Αυτά συρρέουν σε σημεία μόλυνσης σε μεγάλο αριθμό και όταν συναντούν έναν ιό που σηματοδοτείται από αντισώματα ως κίνδυνος, τον εσωτερικεύουν για να τον χωνέψουν. Η καταστροφή του ιού λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα είδος κυτταρικού «στομάχου», αλλά ορισμένοι ιοί έχουν αναπτύξει μηχανισμούς για να αποφύγουν την εξάλειψή τους, και ως εκ τούτου μόλις μπουν μέσα στα φαγοκύτταρα, εισβάλλουν σε αυτά.

Ο πρωταρχικός στόχος του εμβολίου είναι να αποτρέψει την είσοδο του ιού στα κύτταρα, ειδικά σε αυτά της αναπνευστικής οδού. Ωστόσο, τα αντισώματα, σε αυτή την περίπτωση, προκαλούν το αντίθετο αποτέλεσμα. Έτσι ένας ιός διακοσμημένος με αντισώματα θα μπορούσε να παρομοιαστεί με φαγοκυτταρικό δούρειο ίππο. Τα αντισώματα που έχουν αναγνωρίσει ότι πρέπει να καθαριστούν από τα κύτταρα το βοηθούν στην πραγματικότητα να εισέλθει στα φαγοκυτταρικά κύτταρα και να τα εισβάλει. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ιός αναπαράγεται στα φαγοκύτταρα και μετά εξέρχεται εξαπλώνοντας τη μόλυνση στα γειτονικά κύτταρα.

 

ADE: Antibody-dependent Enhancement

Αυτός ο μηχανισμός είναι γνωστός στη βιολογία και ονομάζεται ADE (Εξαρτώμενη από Αντισώματα Ενίσχυση), το οποίο μπορεί να μεταφραστεί ως «Μεσολαβούμενη από Αντισώματα Μόλυνση» [antibody-mediated (infection) intensification].

Εάν τα αντισώματα που προκαλούνται από τον εμβολιασμό εξουδετερώνουν και προστατεύουν τα πιο ευαίσθητα αναπνευστικά κύτταρα, το άτομο εξακολουθεί να προστατεύεται και το αποτέλεσμα της εισβολής των κυττάρων του ανοσοποιητικού είναι οριακό. Εάν, από την άλλη πλευρά, τα επαγόμενα αντισώματα δεν εξουδετερώνουν, αυτό σημαίνει ότι ούτε τα αναπνευστικά κύτταρα ούτε αυτά του ανοσοποιητικού συστήματος προστατεύονται.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μια λοίμωξη ή εμβολιασμός που προκαλεί τα «λάθος» αντισώματα θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση, δίνοντας στον ιό ένα «πέρασμα» για να εισέλθει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

 

Η ADE στα εμβόλια

Το φαινόμενο ADE έχει παρατηρηθεί για άλλα εμβόλια και έχει εκφραστεί ως σημείο ανησυχίας μεταξύ πολλών επιστημόνων για τα εμβόλια COVID, δήλωσε η Stephanie Seneff, ανώτερη ερευνητής στο Massachusetts Institute of Technology’s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory. Η ADE κατέστρεψε τις προηγούμενες προσπάθειες για εμβόλια κατά του κορονοϊού και συχνά οδήγησε σε ενισχυμένη πνευμονική νόσο μεταξύ των εμβολιασμένων πειραματόζωων. Οδήγησε τους ερευνητές το 2012 να συμβουλεύσουν τους επιστήμονες να προχωρήσουν με «προσοχή» για τυχόν ανθρώπινα εμβόλια για τον κορονοϊό που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη πνευμονική νόσο. Η Seneff είπε ότι η έρευνα έχει δείξει ότι τα εμβόλια του κορονοϊού μεταβάλλουν τους τρόπους που το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στη μόλυνση και μπορεί να ενεργοποιήσει άλλες λανθάνουσες μολύνσεις στο εμβολιασμένο άτομο, όπως ο ιός του έρπητα, δημιουργώντας συμπτώματα παράλυσης Bell ή έρπητα ζωστήρα.

 

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Infection, όπως τη σχολιάζει ο διδάκτωρ ιατρικής Κωνσταντίνος Αρβανίτης

Γράφει ο διδάκτωρ ιατρικής Κωνσταντίνος Αρβανίτης στο προσωπικό του προφίλ στο facebook στις 25 Αυγούστου 2021:

 

«ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΦΕΡΝΕΙ ΑΣΧΗΜΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ.

ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΣΗΣΗ (ADE)

ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΝΟΣΗΣΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ.

ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΙΟΥ (της WUHAN)

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μετά από ένα εμβόλιο (γενικώς, όχι μόνο στα παρόντα), υπάρχει η πιθανότητα να παραχθούν 2 είδη αντισωμάτων:

1) Εξουδετερωτικά αντισώματα. Είναι αυτά που εννοεί ο πολύς κόσμος, όταν ακούει την λέξη “αντισώματα”. Αυτά προσκολλώνται σε κάποια σημεία του εισβολέα, τα μπλοκάρουν και εμποδίζουν την σύνδεση του με τα κύτταρά μας. Ετσι αυτός δεν μπορεί να μας βλάψει και τελικώς αποβάλλεται από τον οργανισμό μας, άπραγος.

2) Ενισχυτικά αντισώματα. Αυτά πάνε και προσκολλώνται σε καποια σημεία του εισβολέα, που όχι μόνο δεν εμποδίζουν, αλλά διευκολύνουν κιόλας την πρόσδεση του εισβολέα στα κύτταρά μας και έτσι ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ την νόσηση, την κάνουν βαρύτερη!

Για συντομία θα χρησιμοποιούμε για αυτόν τον τύπο νόσησης, τον διεθνή όρο ADE (Antibody Dependent Enhancement – Αντισωματοεξαρτώμενη Ενίσχυση).

Όταν πρωτο-κυκλοφόρησε το εμβόλιο της Pfizer, στο ενημερωτικό της δελτίο, στην παράγραφο 8.4.3 με τίτλο:

3) Ενίσχυση νόσου από το εμβόλιο – (σσ. αυτό είναι το ADE, που είπαμε) ανέφερε τα εξής:

«Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποδεικνύουν κίνδυνο νόσου ενισχυμένης από το εμβόλιο και αντιθέτως προτείνουν την αποτελεσματικότητα κατά της σοβαρής νόσου, κατά την διάρκεια  της περιόδου παρακολούθησης. Ωστόσο ο κίνδυνος νόσου ενισχυμένης από το εμβόλιο με την πάροδο του χρόνου, σχετιζόμενη με την φθίνουσα ανοσία, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΓΝΩΣΤΟΣ».

Για όποιον γνωρίζει την ιατρική “γραφή και ανάγνωση”, αυτό ήταν ένα καμπανάκι.

Σήμερα πια, δεν παραμένει και εντελώς άγνωστος ο κίνδυνος για ADE…

Η ανάλυση του ενημερωτικού εντύπου της Pfizer στην ανάρτησή μου, της 5ης Ιανουαρίου:

https://www.facebook.com/orpheus.greece/posts/1883721301767428

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Μία άλλη σχετικά πρόσφατη μελέτη, από τους Li et al. (Cell 184 :4203–4219, 2021) έδειξε ότι  τα αντισώματα που ενισχύουν την νόσηση κατευθύνονται προς ένα συγκεκριμένο σημείο της ακίδας του SARS-Cov-2, όπου συνδέονται μαζί του, τροποποιώντας έτσι την διαμόρφωση της ακίδας και κάνοντας την πιο ικανή να προσκολλάται στα κύτταρά μας, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο του ιού μέσα στα κύτταρα μας!

Εκείνη όμως ήταν μία μελέτη που έγινε μόνο με το αρχικό στέλεχος του ιού, (εκείνου της Wuhan) και έδειξε ότι τα ενισχυτικά αντισώματα προκαλούν ενίσχυση της νόσησης in vitro (καλλιέργεια κυττάρων στο εργαστήριο) αλλά όχι και in vivo (σε ζωντανές μαϊμούδες).

 

ΠΑΡΟΥΣΑ ΜΕΛΕΤΗ

ΤΙΤΛΟΣ

“Infection-enhancing anti-SARS-CoV-2 antibodies recognize both the original Wuhan/D614G strain and Delta variants. A potential risk for mass vaccination?”

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

“Τα αντι-SARS-Cov-2 ενισχυτικά αντισώματα αναγνωρίζουν και το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν (D614G) και τις παραλλαγές Δέλτα. Ενας δυνητικός κίνδυνος για τον μαζικό εμβολιασμό;”

(Δημοσιεύτηκε 9 Αυγούστου 2021)

 

ΣΚΟΠΟΣ

Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί αν τα βλαπτικά αντισώματα της ADE νόσησης, αναγνωρίζουν και την μετάλλαξη Δέλτα, που έχει πια επικρατήσει πλήρως και τι ακριβώς κάνουν με αυτήν.

Οπότε, για λόγους σύγκρισης, η παρούσα μελέτη αυτή έγινε τόσο με το αρχικό στέλεχος του ιού (εκείνο της Wuhan) όσο και με την μετάλλαξη Δέλτα.

Τελικά η μελέτη έδειξε ότι τα αντισώματα ADE που παράγονται από τον εμβολιασμό με τα σημερινά εμβόλια, αναγνωρίζουν και το αρχικό στέλεχος της Wuhan, αλλά και την μετάλλαξη Δέλτα.

ΟΜΩΣ, υπάρχει μία πολύ σημαντική διαφορά μεταξύ τους:

– Όσον αφορά στο αρχικό στέλεχος του ιού (Wuhan), το ισοζύγιο μεταξύ εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αντισωμάτων ADE ήταν υπέρ των εξουδετερωτικών.

– Αντίθετα, όσον αφορά στην μετάλλαξη Δέλτα, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα. Για την ακρίβεια είναι πολύ δυσάρεστα. Τα “καλά” αντισώματα (εξουδετερωτικά) που παράγονται μετά από εμβολιασμό έχουν ΜΕΙΩΜΕΝΗ ικανότητα προσκόλλησης στην ακίδα του ιού και εξουδετέρωσης της, ενώ τα “κακά” αντισώματα έχουν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ικανότητα σύνδεσης με την ακίδα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για πολύ σοβαρότερη νόσηση στους εμβολιασμένους (αντισωματοεξαρτώμενη ενίσχυση της νόσησης – ADE νόσηση).

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

1) Η ADE νόσηση μπορεί να αποτελέσει θέμα ανησυχίας για εμβολιασμένους, που έκαναν εμβόλιο βασισμένο στο αρχικό στέλεχος του ιού (δηλαδή ΟΛΑ τα παρόντα εμβόλια) όταν αυτοί θα κολλήσουν από μετάλλαξη Δέλτα.

2) Τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από τα εμβόλια έχουν ΜΕΙΩΜΕΝΗ ικανότητα εξουδετέρωσης των ακίδων του στελέχους Δέλτα.

Αυτό μεταφράζεται σε μειωμένη “προστασία” από νόσηση. Ταιριάζει με τα μαντάτα που στέλνει το Ισραήλ, η Αγγλία και άλλες χώρες, που έχει επικρατήσει απόλυτα η Δέλτα και “βλέπουν την προστασία του εμβολίου να εξανεμίζεται μπροστά στα μάτια τους” (όπως δήλωσε Ισραηλινός διευθυντής κλινικής Covid, προ μηνός)

3) Τα βλαβερά αντισώματα ADE έχουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να ενισχύσουν την νόσηση στην Δέλτα, από όση είχαν με το αρχικό στέλεχος του ιού (Wuhan).

Αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων που θα νοσήσουν βαριά όταν κολλήσουν από μετάλλαξη Δέλτα, εξ αιτίας του ίδιου του εμβολιασμού τους!

Ταιριάζει με τις αναφορές από Ισραήλ και Αγγλία, όπου το 60% των νοσηλευόμενων είναι εμβολιασμένοι.

4) Η μελέτη καταλήγει προτείνοντας τον σχεδιασμό νέων εμβολίων 2ης γενιάς, που να μην προκαλούν ADE νόσηση στους εμβολιασμένους.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Από ότι όλα δείχνουν, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα ήταν μία πολύ καλή εξέλιξη για τους ανεμβολίαστους (αφού είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρα από το αρχικό στέλεχος) και ταυτόχρονα πολύ κακή εξέλιξη για τους εμβολιασμένους, όπως δείχνει η παρούσα μελέτη.

Με αυτήν την γνώση που έχουμε πια στα χέρια μας, αναρωτιέμαι πόσο ηθικό είναι να συνεχίζουμε να εμβολιάζουμε κόσμο και κοσμάκη και μάλιστα καταναγκαστικά και εκβιαστικά…».

 

 

Τα δεδομένα από την Μ. Βρετανία επιβεβαιώνουν τη νέα μελέτη που δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν πιο βαριά από μετάλλαξη Δέλτα λόγω ADE

Το ποσοστό θνησιμότητας από την παραλλαγή Δέλτα είναι έξι φορές υψηλότερο μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν πλήρως για δύο εβδομάδες ή περισσότερο από εκείνους που δεν έλαβαν ποτέ εμβόλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Public Health England την Παρασκευή 18 Ιουνίου του 2021 (4-5).

26 άνθρωποι πέθαναν μεταξύ 4.087 που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι 14 ημέρες ή περισσότερο πριν βρεθούν θετικοί στην παραλλαγή Δέλτα. Αυτό ισοδυναμεί με ποσοστό θανάτου 0,00636%, το οποίο είναι 6,6 φορές υψηλότερο από το ποσοστό των 0.000957 θανάτων-ή 34 θανάτους μεταξύ 35.521 θετικών περιπτώσεων Δέλτα μεταξύ των μη εμβολιασμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε έκθεση της 18ης Ιουνίου με τίτλο «SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England, Technical briefing 16».

Και τα δύο ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των μη εμβολιασμένων και εμβολιασμένων είναι εξαιρετικά χαμηλά (λιγότερο από το ένα τοις εκατό όλων των θετικών εξετάσεων) για μια παραλλαγή που η Public Health England περιγράφει ως η «κυρίαρχη παραλλαγή» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια εκτίμηση κινδύνου για την παραλλαγή Δέλτα του πανδημικού κορονοϊού που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή την περιγράφει ως ευκολότερα διαδιδόμενη μεταξύ των ανθρώπων, αλλά περιγράφεται επίσης ως μια παραλλαγή με «χαμηλή σοβαρότητα μόλυνσης».

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν εκφράσει την πιθανότητα ότι η παραλλαγή Δέλτα παράγει υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας σε μέρη της Σκωτίας και της Αγγλίας από ό, τι το «πρώτο κύμα» της παραλλαγής Άλφα, αλλά σύμφωνα με την έκθεση δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτά τα δεδομένα βασίζονται σε «πρώιμα στοιχεία» και «περιορισμένη κατανόηση της κλινικής πορείας της νόσου».

Δεδομένου ότι οι νοσηλείες προκαλούν ανησυχία, οι πλήρως εμβολιασμένοι νοσηλεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε υψηλότερο ποσοστό από τους μη εμβολιασμένους. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναφορά τεχνικής ενημέρωσης, τα στοιχεία της δημόσιας υγείας δείχνουν ότι το 2,0% των εμβολιασμένων ατόμων (84 από 4.087) που βρέθηκαν θετικά στην παραλλαγή Δέλτα εισήχθησαν στο νοσοκομείο (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξετάστηκαν κατά την είσοδό τους στο νοσοκομείο για οποιονδήποτε άλλο λόγο) σε σύγκριση με 1,48% των μη εμβολιασμένων ατόμων (527 από 35.521).

Τα τρέχοντα δεδομένα συμβαδίζουν με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αγγλίας που έδειξαν επίσης έξι φορές μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων από τους μη εμβολιασμένους και ποσοστό εισαγωγής στο νοσοκομείο 2,3 % μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα. σε σύγκριση με μόλις 1,2 % μεταξύ των μη εμβολιασμένων.

 

Τα δεδομένα από το Ισραήλ επιβεβαιώνουν τη νέα μελέτη που δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν πιο βαριά από μετάλλαξη Δέλτα λόγω ADE

Σύμφωνα με δεδομένα από το Ισραήλ το 60% όσων νοσηλεύονται στο Ισραήλ είναι πλήρως εμβολιασμένοι, όπως αναφέρει το The Guardian (6). Ο Δρ. Kobi Haviv, διευθυντής του νοσοκομείου Herzog στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σε δελτίο ειδήσεων ισραηλινού τηλεοπτικού καναλιού ότι «το 85-90% των νοσηλειών εδώ είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται» (7). Σε άρθρο της Jerusalem Post της 21 Ιουλίου του 2021 αναφέρεται ότι από 143 νοσηλευόμενους ασθενείς το 58% ήταν εμβολιασμένοι, το 39% ήταν ανεμβολίαστοι και το 3% ήταν μερικώς εμβολιασμένοι (8). Ας δούμε τι αποκαλύπτει για το Ισραήλ πρόσφατο άρθρο του περιοδικού Science (9): «Το Ισραήλ έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού στον κόσμο για τον COVID-19, με το 78% των 12 ετών και άνω να είναι πλήρως εμβολιασμένο, η συντριπτική πλειοψηφία με το εμβόλιο Pfizer. Ωστόσο, η χώρα καταγράφει τώρα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης στον κόσμο, με σχεδόν 650 νέα κρούσματα καθημερινά ανά εκατομμύριο ανθρώπους. Περισσότεροι από τους μισούς είναι πλήρως εμβολιασμένοι, κάτι που υπογραμμίζει την εξαιρετική μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα και τονίζει τις ανησυχίες ότι τα οφέλη του εμβολιασμού μειώνονται με την πάροδο του χρόνου… Από τις 15 Αυγούστου, 514 Ισραηλινοί νοσηλεύτηκαν με σοβαρό ή κρίσιμο COVID-19, αύξηση 31% από μόλις 4 ημέρες νωρίτερα. Από τους 514, το 59% ήταν πλήρως εμβολιασμένο. Από τους εμβολιασμένους, το 87% ήταν 60 ετών και άνω. “Υπάρχουν τόσες σημαντικές μολύνσεις που κυριαρχούν και οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι εμβολιασμένοι”, λέει ο Uri Shalit, βιοπληροφορικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ (Technion), ο οποίος έχει συμβουλευτεί την κυβέρνηση για τον COVID-19».

 

ΠΗΓΕΣ

  1. Yahi N, Chahinian H, Fantini J. Infection-enhancing anti-SARS-CoV-2 antibodies recognize both the original Wuhan/D614G strain and Delta variants. A potential risk for mass vaccination? Journal of Infection. August 09, 2021. https://www.journalofinfection.com/article/S0163-4453(21)00392-3/fulltext
  2. Garber, K. (2020). Coronavirus vaccine developers wary of errant antibodies. Nature Biotechnology.
  3. Wan Y, Shang J, Sun S, et al. Molecular Mechanism for Antibody-Dependent Enhancement of Coronavirus Entry. J Virol. 2020;94(5):e02015-19.
  4. LifeSiteNews. Death rate from variant COVID virus six times higher for vaccinated than unvaccinated, UK health data show. Jun 18, 2021. https://www.lifesitenews.com/news/death-rate-from-variant-covid-virus-six-times-higher-for-vaccinated-than-unvaccinated-uk-health-data-show/?fbclid=IwAR3YR5Jsu-R8O39TJFqIaVV2iIIEFs-PrwfDMj8SDS3D0ttVt0zuPMbrBLo
  5. Public Health England. SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England, Technical briefing 16. https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1001359/Variants_of_Concern_VOC_Technical_Briefing_16.pdf
  6. The Guardian. Why is Covid surging in highly vaccinated Israel and what can Australia learn from it? 24 August 2021. https://www.theguardian.com/australia-news/2021/aug/24/why-is-covid-surging-in-highly-vaccinated-israel-and-what-can-australia-learn-from-it
  7. Lee M. Majority of Hospitalized COVID-19 Patients at Hospital in Israel Are Fully Vaccinated: Doctor. August 7, 2021. https://www.theepochtimes.com/majority-of-hospitalized-covid-19-patients-are-fully-vaccinated-at-israel-hospital-doctor_3937497.html?fbclid=IwAR1DjfiULDprl71xy3WUk0NhD86ZyhXmT8DhveHMCNyAKUkR2vaG2CLmcLQ
  8. Jaffe-Hoffman M. Coronavirus in Israel: What do we know about the 143 hospitalized people? The Jerusalem Post. 21 July 2021. https://www.jpost.com/health-science/coronavirus-in-israel-what-do-we-know-about-the-143-hospitalized-people-674508
  9. Wadman M. A grim warning from Israel: Vaccination blunts, but does not defeat Delta. Science. 16 Aug 2021. https://www.sciencemag.org/news/2021/08/grim-warning-israel-vaccination-blunts-does-not-defeat-delta

Μάριος Δημόπουλος

Φυσικοπαθητικός (Doctor of Naturopathy)-Διατροφοπαθητικός-Συγγραφέας

Υποψήφιος PhD in Integrative Medicine

Μέλος της American Naturopathic Medical Association

Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition

Μέλος του American Association of Drugless Practitioners

Μέλος του American Association of Nutritional Consultants

Μέλος του Canadian Association of Natural Nutritional Practitioners

Μέλος της Association for Natural Medicine in Europe

Μέλος της Society of Complementary Alternative and Holistic Practitioners

Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Συμπληρωματικής Ιατρικής και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.)


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


πηγή


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου