Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Η πλάνη της κοινωνικής απόστασης και η επιβολή της ως μέτρο στην εποχή του κορονοιού.

 

<<Ένα μέτρο απόσταση>> μας λένε οι ειδικοί .Αυτή την φράση την συναντάς παντού.Στα λεωφορεία,στο μετρό,στον ηλεκτρικό,στα καταστήματα.Αυτό το μέτρο της απόστασης όντως μας προφυλλάσει από το να κολλήσουμε κορονοιό από έναν συνάνθρωπο μας που νοσεί? Εάν είμαστε εμείς φορείς του κορονοιού,προφυλλάσουμε τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας;

Πόσο εφικτό μπορεί να είναι αυτό ;...

Η απάντηση είναι <<καθόλου εφικτό>>.Ειδικά εάν παρατηρήσετε τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι προφανές ότι αυτό το μέτρο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. Ζευγάρια που κυκλοφορούν δίπλα-δίπλα,φίλοι και φίλες που περπατάνε στον δρόμο.Πρόκειται για ένα μέτρο που ίσως θα έπρεπε να το αποκωδικοποιήσουμε με διαφορετικούς τρόπους αφού στην πράξη δεν μπορεί να είναι εφικτό.

Στην Αμερική βλέπουμε εικόνες από την τηλεόραση που γίνονται viral ,με διαφημίσεις οπου παππούδες και γιαγιάδες κοιτάνε τα εγγόνια τους πίσω από ένα τζάμι και ακουμπώντας το να προσπαθούν νοητά να αγγίξουν τον άνθρωπο τους .

Στην εποχή του κορονοιού αναπτύχθηκε και ένας εντελώς καινούργιος χαιρετισμός(αυτός με τους αγκώνες) ο οποίος υιοθετείται ολοένα και περισσότερο και έχει γίνει πλέον συνήθεια στους ανθρώπους.

Πονηρά σκεπτόμενος …Μήπως με όλους αυτούς τους τρόπους(τα μέτρα της πανδημίας,τον φόβο που καλλιεργείται,την απαγόρευση της χειραψίας,την απαγόρευση της αγκαλιάς) εκτελείτε ένα σχέδιο αποκοινωνικοποίησης των ανθρώπων; Eίναι προφανές λοιπόν ότι τα αλλοπρόσαλλα μέτρα που εχουν παρθεί από τους <<ειδικούς >> για την πάταξη της πανδημίας δεν μπορούν να τηρηθούν για πρακτικούς λόγους.

Μήπως τελικά το σχέδιο αποκοινωνικοποίησης και αποσυναισθηματοποίησης των ανθρώπων είναι σε εξέλιξη;

H συναναστροφή είναι ζωή .Η αγκαλιά είναι ζωή…Η θερμή χειραψία ,το φιλί. Όλοι αυτοί οι τρόποι κοινωνικοποίησης και συναισθηματοποίησης του ανθρώπου.Είναι ενέργεια που δίνουμε και παίρνουμε που σε αυτή την εποχή έχουν όλα κατακερματιστεί και καταρακωθεί.Όπως είπε και η σπουδαία ψυχολόγος Virginia Satir: << οι άνθρωποι χρειάζονται 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουν, 8 για να συντηρηθούν και 12 για να αναπτυχθούν κάνοντας απολύτως ξεκάθαρη τη σημαντικότητα του ανθρώπινου αγγίγματος και της επαφής>>.

Σκεφτείτε το …

Νικόλαος Σακελλαρόπουλος (ναυπηγος μηχανολογος μηχανικος- ερευνητης)


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


πηγή


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου