Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Και εγένετο «Τεχνητός Ήλιος» από Κινέζους επιστήμονες (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ)

 

Η Κίνα ενεργοποίησε επιτυχώς για πρώτη φορά τον “Τεχνητό Ήλιο”, μία πειραματική συσκευή πυρηνικής σύντηξης, σηματοδοτώντας ένα τεράστιο βήμα στην....

πυρηνική έρευνα της χώρας. Ο HL-2M Tokamak αντιδραστήρας είναι ο πιο ανεπτυγμένος και ο μεγαλύτερος αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης και οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα ξεκλειδώσει τα μυστικά για μία πανίσχυρη και καθαρή πηγή ενέργειας.


 

Βρίσκεται στην νοτιοδυτική Κίνα, στην επαρχία Sichuan και η κατασκευή του τελείωσε στα τέλη του προηγούμενου έτους. Η ονομασία που του δόθηκε, “Τεχνητός Ήλιος” προέρχεται από τις τεράστιες θερμοκρασίες και ενέργεια που παράγει. Χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο για να περιορίσει το καυτό πλάσμα το οποίο φτάνει τους 150 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, περίπου 10 φορές πιο καυτό από τον πυρήνα του Ήλιου. Σχεδιάστηκε για να αναπαράγει τις φυσικές αντιδράσεις του Ήλιου, χρησιμοποιώντας υδρογόνο και δευτέριο (υδρογόνο-2) σε μορφή αερίου, ως καύσιμα.



Η ανάπτυξη της πυρηνικής σύντηξης είναι όχι μόνο ένας τρόπος να λύσουμε τις στρατηγικές ανάγκες ενέργειας της Κίνας, αλλά είναι και κρίσιμης σημασίας για την μελλοντική αειφόρο ανάπτυξη της χώρας σε ενέργεια και εθνική οικονομία.


Η πυρηνική σύντηξη θεωρείται το ιερό δισκοπότηρο της ενέργειας και είναι η διεργασία που συμβαίνει στον Ήλιο μας. Η σύντηξη ατομικών σωματιδίων – το αντίθετο της πυρηνικής σχάσης που συναντάμε σε πυρηνικά εργοστάσια και πυρηνικά όπλα – παράγει τεράστια ποσά ενέργειας, έχει πολύ μικρότερο βαθμό επικινδυνότητας στην περίπτωση κάποιου ατυχήματος και είναι πιο καθαρή ενέργεια αφού δεν παράγει αέρια θερμοκηπίου.

Ο “Τεχνητός Ήλιος” θα παρέχει σημαντική τεχνογνωσία στους Κινέζους, οι οποίοι συμμετέχουν στο International Thermonuclear Experimental Reactor project (ITER), το οποίο έχει κοστίσει $22.5 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο, ο οποίος κατασκευάζεται στην Γαλλία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Πηγή: Unboxholics.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

πηγή

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου