Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Πως την πάτησε ο «Βασιλάκης»... Μπιλ Γκέιτς: Το νέο επενδυτικό στοίχημα και το πάθημα που έγινε μάθημα...

 

 Ο Μπιλ Γκέιτς, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως master των επενδύσεων καθώς μέσω της εταιρείας Cascade Investment, διοχετεύει τα έσοδά του από τη Microsoft σε μια παγκόσμια αυτοκρατορία μετοχών....

Ο ιδρυτής της Microsoft έχει επίσης μερίδια σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται από τους σιδηροδρόμους και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μέχρι τον κατασκευαστικό κλάδο.

Το νέο επενδυτικό εγχείρημα του πολυμήχανου Γκέιτς αφορά την «καθαρή» τεχνολογία και αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της επενδυτικής έκρηξης που παρατηρείται σ’ αυτόν τον κλάδο κατά το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η Breakthrough Energy Ventures, το fund καθαρής τεχνολογίας με επικεφαλής ιδρυτή της Microsoft, έχει συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για έναν δεύτερο γύρο επενδύσεων στον κλάδο.


Υπενθυμίζεται ότι fund του Μπιλ Γκέιτς είχε υποστηρίξει τον πρώτο γύρο επενδύσεων μέσω της παροχής χρηματοδότησης σε 45 νεοφυείς επιχειρήσεις (startups).

H Breakthrough Energy Ventures (BEV) δημιουργήθηκε το 2016 και έκτοτε χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην «καθαρή τεχνολογία».

Από τότε ο εν λόγω τομέας συγκεντρώνει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση της PwC, που δημοσιεύθηκε το 2020, οι πόροι που διοχετεύονται σε νεοσύστατες εταιρείες που δραστηριοποιύνται σε περιβαλλοντικά βιώσιμα project αυξήθηκαν σε 16 δισ. δολάρια το 2019 από 400 εκατ. δολάρια το 2013.

Το πάθημα που έγινε μάθημα

Η πρώτη τεχνολογική «έκρηξη» ήταν απογοητευτική. Τα Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Venture capitals) έχασαν περισσότερα από 12,5 δισ. δολ., tα οποία επενδύθηκαν στον κlάδο απο το 2006 έως το 2011.

Η χρηματοοικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας επιδείνωσε την κατάσταση, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπήρχαν μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της επενδυτικής φιλοσοφίας που επικρατούσε.

Πρώτον, τα εν λόγω κεφάλαια επιδίωκαν να επαναλάβουν την επιτυχία που είχαν σημειώσει οι νεοσύστατες επιχειρήσεις του Διαδικτύου, αναμένοντας αποδόσεις από επενδύσεις καθαρής τεχνολογίας σε λιγότερο από πέντε χρόνια.

Δεύτερον, οι τύποι τεχνολογιών στις οποίες επένδυσαν περιορίζονταν κυρίως στην ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, στα βιοκαύσιμα και στα ηλεκτρικά οχήματα – όλα εξαρτώνταν σε μεγάλο βαθμό από τις εκάστοτε κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Το BEV έμαθε από αυτήν την αποτυχία. Ξεκίνησε ένα fund «περιρισμένης δυναμικής» που θα λειτουργούσε για 20 χρόνια, αντί να περιμένει αποδόσεις σε πέντε μόλις χρόνια.

Επένδυσε επίσης σε μία ευρεία γκάμα τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, του real estate, των μεταφορών και του κατασκευαστικού κλάδου. Το κέρδος παραμένει ο απώτερος στόχος, αλλά η BEV έθεσε άλλα κριτήρια: οι εταιρείες είχαν στόχο τη μείωση κατά τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους των ετήσιων εκπομπών CO₂ – περίπου το 1% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.

newmoney.gr_ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στρατηγός Ταμουρίδης : Ο στραγγαλισμός της Αλήθειας!

  Ζούμε σε μια εποχή, στην οποία φαινομενικά έχουμε ειρήνη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ ένας θερμός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ρωσί...