Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Σοκ στη Βρετανία: Διαρροή εγγράφων αποκαλύπτει τη μεγάλη διείσδυση του Πεκίνου στην οικονομία και την άμυνα...

 

Διαρροή μεγάλου όγκου αρχείων αποκαλύπτει την εκτεταμένη διείσδυση μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στη βρετανική οικονομική, επιχειρηματική, ακαδημαϊκή ελίτ...

Ταράζει τη βρετανική πολιτική σκηνή, η διαρροή μεγάλου όγκου αρχείων που αποκαλύπτει την εκτεταμένη διείσδυση μελών του Κινεζικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ), στη βρετανική οικονομική, επιχειρηματική, ακαδημαϊκή ελίτ, θέτοντας θέμα ασφάλειας όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της Daily Mail.
Η διαρροή της βάσης δεδομένων κάνει λόγο για διασπορά ονομάτων 1.95 εκατ. εγγεγραμμένων μελών του κόμματος, απόλυτα πιστών στο ΚΚΚ που εργάζονται σε βρετανικά προξενεία, αμυντικές εταιρίες, τράπεζες, πανεπιστήμια και για μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκαλύπτοντας την μεγάλη επιρροή του Πεκίνου σε σχεδόν κάθε γωνιά της βρετανικής ζωής.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ορισμένα από τα μέλη του, έχουν πάρει πολιτικό όρκο πίστης και αφοσίωσης μέχρι… θανάτου προς το ΚΚΚ για «φύλαξη των μυστικών του Κόμματος, πίστη στο Κόμμα, σκληρή δουλειά, αγώνας για τον κομμουνισμό σε όλη μου τη ζωή ... και ποτέ να μην προδώσουν το Κόμμα».
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοσδήποτε από τη λίστα μελών του κόμματος έχει κατασκοπεύσει υπέρ της Κίνας –πολλοί εγγράφονται στο κόμμα απλά για να ενισχύσουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας τους- ειδικοί λένε ότι κλονίζεται η 
αξιοπιστία τους. 

Απαντώντας στα ευρήματα, μια συμμαχία 30 Βρετανών βουλευτών δήλωσε πως ότι θα υποβάλει επείγουσα ερώτηση σχετικά με το ζήτημα στη Βουλή των κοινοτήτων.


Από πανεπιστημιακά έδρανα μέχρι την AstraZeneca και την RR

Η λίστα των αρχείων ξεκινώντας από το 2016, περιλαμβάνει ονόματα, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας των μελών του κόμματος στη Σαγκάη, και σε περισσότερα από 79.000 υποκαταστήματα, μεμονωμένων εταιριών ή οργανισμών.
Ενδεικτικά αναφέρονται ότι, περισσότερα από 600 μέλη εργάζονταν σε 19 υποκαταστήματα των βρετανικών τραπεζών HSBC και Standard Chartered το 2016. Και οι δύο τράπεζες έχουν επικρίνει την καταστολή του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.
Οι Pfizer και AstraZeneca - και οι δύο εμπλέκονται στην ανάπτυξη εμβολίων κορονωϊού - απασχολούν συνολικά 123 μέλη.
Επιχειρήσεις με συμφέροντα στην αμυντική βιομηχανία, όπως  οι Airbus, Boeing και Rolls-Royce, απασχολούσαν εκατοντάδες στελέχη που είναι μέλη του κόμματος.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οποιαδήποτε από τις εταιρείες που αναφέρονται παραπάνω δεν έχει αποτελέσει στόχο ή πέσει θύμα κατασκοπείας και κάθε μία τους επιμένει ότι έχει λάβει μέτρα για την προστασία δεδομένων, προσωπικού και πελατών.

Μια ανάσα από τους πράκτορες της ΜΙ6

Μεταξύ αυτών είναι ανώτερος αξιωματούχος στο Βρετανικό Προξενείο στη Σαγκάη.
Ο πρώην αρχηγός του Κόμματος των Τόρις Iain Duncan Smith λέει: «Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι τα μέλη του ΚΚΚ είναι τώρα διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο, και μέλη του εργάζονται για μερικές από τις σημαντικότερες πολυεθνικές εταιρείες του κόσμου, ακαδημαϊκά ιδρύματα και τις δικές μας διπλωματικές υπηρεσίες.
Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να κινηθεί για να εκδιώξει και να απομακρύνει μέλη ΚΚΚ από τα προξενεία μας σε όλη την Κίνα.
Μπορούν είτε να υπηρετήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο είτε το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Όχι και τα δύο.»
Το Υπουργείο Εξωτερικών σε δηλώσεις του επέμεινε ότι έχει «εφαρμόσει αυστηρές διαδικασίες για να διατηρεί ασφαλείς τις πληροφορίες και να ελέγχει το προσωπικό στις θέσεις μας (σ.σ. στις διπλωματικές αποστολές) στο εξωτερικό», έχοντας γνώση ότι απασχολούν μέλη του κόμματος, ακόμη κι αν είναι ένα «μόλις ένα πάτωμα απόσταση από την ομάδα MI6 και θα μπορούσε να έχει εντοπίσει τους αξιωματικούς της υπηρεσίας πληροφοριών».
Αντιδρώντας στα ευρήματα των διαρροών, ο πρώην διπλωμάτης του Υπουργείου Εξωτερικών και ο ειδικός σε θέματα Κίνας Mathew Henderson είπε: «Αυτό είναι ακόμη μια απόδειξη για το πώς η Κίνα έχει βρεί το δρόμο της μέσα στο βρετανικό κατεστημένο.
Χορεύουμε με άγριους λύκους, που σκοπεύουν να αποτελέσουν σφήνα μεταξύ Βρετανίας και Αμερικής, να ανατρέψουν τη δημοκρατία και να ξεπεράσουν τη Δύση.

Η διαρροή προς... τα ΜΜΕ

Η βάση δεδομένων διέρρευσε αρχικά στο Telegram, την κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων από κάποιον αντιφρονούντα και στη συνέχεια απεστάλη στη Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα (IPAC), μια διεθνής συνεργασία με περισσότερους από 150 νομικούς σε όλο τον κόσμο που διερευνούν για την επιρροή και τις δραστηριότητες της κινεζικής κυβέρνησης και βοηθούν επιχειρηματίες ή στελέχη που θέλουν να έχουν κάποιου είδους, επιχειρηματική, ακαδημαϊκή, επαγγελματική συναλλαγή με την Κίνα.

www.bankingnews.gr

πηγή

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου