▼
Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020
Μελέτες δείχνουν λόγω covid και lockdown: 20% Γάλλων έχουν αυτοκτονικές τάσεις, διπλασιάστηκαν κατάθλιψη, άγχος, πάνω 20% η χρήση ψυχοφαρμάκων...
Άγχος,κατάθλιψη,ιδέες αυτοκτονίες.Η ψυχική υγεία των Γάλλων από τον Covid19 (σσ. από τα μέτρα covid19). Lockdown, έξοδος από lockdown, όσο και ένα σερί από μέτρα περιοριστικά που ελήφθησαν από το Σεπτέμβρη επιδείνωσαν μέρα την μέρα προοδευτικά την ψυχική υγεία των Γάλλων. Πολλές έρευνες το δείχνουν….Κατά την έξοδο από την καραντίνα το Μάη ο Sébastien, νοσοκόμος στο ψυχιατρείο του Ville-Evrad (Seine-Saint-Denis) είχε εμπιστευθεί στο περιοδικό Marianne : “Υπήρξαν με τραυματικό σύνδρομο του πολέμου θα υπάρξουν κι άτομα με τραυματικό σύνδρομο από covid”. Η υγειονομική κρίση στην οποία προστίθεται μια οικονομική κρίση επιβαρύνει το ηθικό.9 μήνες μετά το Covid-19 και τα μέτρα που επιβλήθηκαν στους Γάλλους, πολλές έρευνες δείχνουν τον αντίκτυπό τους στη ψυχική υγεία..
“Tα χαρακτηριστικά αυτής της πανδημίας (ταχύτητα εξάπλωσης, αβέβαιες γνώσεις, σοβαρότητα ) εγκατέστησαν ένα αγχώδες κλίμα“, εξηγούν ψυχίατροι σε μια μελέτη που εμφανίστηκε στο περιοδικό Encéphale τον Ιούνιο. Χαρακτηριστικά στα οποία πρέπει να προσθέσουμε για πολυάριθμους πολίτες ένα φόβο άμετρο. Έχει να κάνει με την πρόσληψη του ιού, τη μετάδοσή του σε αγαπημένα πρόσωπα. Μια περίοδος που ευνοεί το αυξημένο άγχος, τις καταστάσεις άγχους και φθάνει μέχρι την έναρξη αυτοκτονικών σκέψεων σε ορισμένους.
Πριν την ύπαρξη του coronavirus, 12.000.000 υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές στη Γαλλία ήτοι ο 1 Γάλλος στους 5.Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε προφανώς ν΄αυξηθεί τους ερχόμενους μήνες.
Σύμφωνα μ΄έρευνα που έκανε η Δημόσια Υγεία Γαλλίας- Santé publique France,το ποσοστό άγχους των Γάλλων διπλασιάστηκε περνώντας από το 13,5 % (εκτός επιδημίας) το 2017 στο 26,7 % στο τέλος Μαρτίου 2020 (μια βδομάδα μετά την αρχή της καραντίνας). Τα άτομα σε κατάθλιψη επίσης αυξήθηκαν τέλος Μάρτη όπου καταγράφεται ποσοστό 19,9 % έναντι 9,7 % το 2017. Οι διαταραχές ύπνου επίσης στα ύψη: 61,3 %, έναντι 49,4 % τρία χρόνια πριν.. Άλλη αύξηση σημαντική, η κατανάλωση φαρμάκων για ψυχικές διαταραχές (+ 17 % σε σχέση με 2019).Και καθώς κάποιες καταστάσεις βελτιώθηκαν με την περίοδο των διακοπών μια επιδείνωση εκ νέου παρατηρήθηκε στη ψυχική υγεία μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της νέας καραντίνας από τη Δημόσια Υγεία “μια σημαντική αύξηση κατάθλιψης ” (+ 5 ποσοστιαίες μονάδες).
“Κάποιες κατηγορίες ατόμων είναι πιο επηρεασμένες”, λέει ο Nicolas Franck, ψυχίατρος στη Lyon και συγγραφέας βιβλίου ”Covid-19 et détresse psychologique εκδ. Odile Jacob).Το profil των ατόμων που επηρεάστηκαν περισσότερο ψυχολογικά : “όσοι έχουν επισφαλή εργασία,νέοι φοιτητές κι αυτοί που ζουν σε μικρά διαμερίσματα και οι άνεργοι”, εξηγεί ο καθηγητής που συνέγραψε μελέτη μετά από έρευνα επί 20.000 ατόμων για να εκτιμήσει την ψυχολογική κατάπτωση Γάλλων αναφορικά με Covid-19.
Στις 6/11/20 μια μελέτη με τίτλο “αυτοκτονία : το άλλο κύμα του coronavirus επίκειται;” πραγματοποιημένη από Fondation Jean Jaurès κια παρουσιαζόμενη από το Franceinfo αποκαλύπτει ότι μεταξύ των ερωτηθέντων το 20% ήδη προσανατολίστηκε σοβαρά ν΄αυτοκτονήσει.Κάποιες κατηγορίες κοινωνικές είναι πιο αγγιγμένες από αυτοκτονικές ιδέες : διευθυντές εταιριών (27%), άνεργοι(27%) και τεχνίτες-έμποροι (25%).
Ο Καθηγητής ψυχίατρος Nicolas Frank προειδοποιεί ότι αυτή η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από την άνοιξη γιατί έκτοτε οι προοπτικές μιας επιστροφής στην κανονικότητα είναι μακριά και η αβεβαιότητα μεγαλώνει…marianne 8/11/20
dimpenews.com
πηγή
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου