Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 21 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 5, ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ...

 

ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ:...

-”Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου”

Διαβάζω την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για την απαγόρευση των συναθροίσεων για την 17η Νοεμβρίου, και προσπαθώ, με το φτωχό νομικό μυαλό μου, να βρω τη διαφορά που έχει η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ με τις ΚΥΑ για τις άλλες απαγορεύσεις και, κυρίως, την επιβολή lock down.

Σε αυτά δεν έχουμε “υπέρβαση των ορίων του Κράτους Δικαίου”;

-«Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων»

-«Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι ‘υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…’».

-«Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489)»

-«Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11»

-«Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου»

Βεβαίως και όλοι αναρωτιόμαστε, γιατί η Ένωση δεν βγήκε νωρίτερα, όταν απαγορεύτηκαν αντιστοιχα οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου.

Και, κυρίως, γιατί δεν έχει πάρει θέση και για όλες τις άλλες γενικές απαγορεύσεις, την καθολική χρήση μάσκας και το lock down.

Σημασία έχει όμως, και μάλιστα τεράστια, ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, για πρώτη φορά προκαλεί ρωγμή στο άρθρο 21 του Συντάγματος και αμφισβητεί την άνευ προϋποθέσεων υπεροχή της διάταξής του αυτής περί της υποχρέωσης της πολιτείας να προστατεύει τη δημόσια υγεία, έναντι του άρθρου 5 περί της απόλυτης προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Και ρωτάω εγώ τώρα τους συναδέλφους μου νομικούς, διοικητικολόγους και συνταγματολόγους:

Μήπως ΤΩΡΑ τελικά είναι η ώρα να κινηθούμε δικαστικά για όλες αυτές τις ΚΥΑ;

Μήπως ΤΩΡΑ πρέπει να πάμε, ναι, σε αυτό το γνωστό το ΣτΕ, να ζητήσουμε την ακύρωση όλων μαζί των αποφάσεων και των νόμων που μας καταδυναστεύουν;

Διότι τώρα δεν είμαστε μόνοι μας. Τώρα το ΣτΕ θα πρέπει να πάει κόντρα και στην πλειοψηφία των δικαστών της χώρας και σε όλους τους εισαγγελείς.

Αλλά να πάμε για όλα ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.

Να φορτώσουμε το ΣτΕ με δικόγραφα. Με αιτήσεις.

Για τα πάντα.

Θα τα απορρίψει όλα…;

Και για τις μάσκες.

Και για το lock down.

Aλλά και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Τον άμεσα και τον έμμεσα υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Να “χτυπήσουμε” δηλαδή ταυτόχρονα ΚΑΙ το νόμο 4682/2020 ΚΑΙ την απόφαση για το εθνικό μητρώο εμβολιασμού και την πρόβλεψη για τη βεβαίωση εμβολιασμού.

Θα επανέλθω.

ΠΗΓΗ

πηγή

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου