Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

5η Φάλαγγα: Τα ellinika hoaxes συνεργάζονται με Άγκυρα, στηρίζουν Αζέρους & «διαψεύδουν» Αρμένιους!



Στους απατεώνες και παραχαράκτες των ειδήσεων και τους ξένους αφεντάδες που υπηρετούν τα ellinika hoaxes, έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν κι εμείς και άλλες μεγάλες ιστοσελίδες. Όπως
και στην κάλυψη (για να μην πούμε χρηματοδότηση) που τους παρέχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη….

Aλλά το ότι εργάζονται για την Άγκυρα, μόλις τώρα αποκαλύπτεται.
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι εν ενεργεία στρατιωτικό στέλεχος (Πολεμική Αεροπορία), αλλά και αστυνομικός (!) ήταν στην συντακτική τους ομάδα, μαζί με τον «πρεσβευτή της κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού» και πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του Γιώργου Α.Παπανδρέου (φοβερές συμπτώσεις, ε;), καθηγητή Ηλία Μόσιαλο.
Τώρα αποκαλύπτεται ότι εργάζονται και από την Τουρκία κατά ελληνικών ιστοσελίδων,
Και πριν συνεχίσουμε με τον απατεώνες και πράκτορες της Άγκυρας, (300.000 ευρώ η αμοιβή τους κάθε χρόνο από την ΕΕ για να προκαλούν οικονομική ζημία σε ιστοσελίδες που δεν είναι αρεστές στις Βρυξέλλες και την κυβέρνηση με τις ως επί το πλείστον, συκοφαντίες τους) ας δούμε πώς ξανακτύπησαν: Έβγαλαν fake news το συγκλονιστικό βίντεο του Αρμένιου μαχητή που δίνει αναφορά εν μέσω νεκρών συμπατριωτών του.
Και λένε ότι είναι από… ταινία!
Μια σκηνή αυτής της ταινίας που δεν έχει καμία σχέση, ούτε ως φωτογραφία, με το βίντεο που έδωσαν οι Αρμένιοι στην δημοσιότητα, με κλασικό απουσία της αρμενικής σημαίας που φαίνεται στην ταινία. Απλά υπάρχει ένα μικρόφωνο, από αυτά που καταγράφουν δηλώσεις από μακριά, επάνω από τον Αρμένιο αξιωματικό. Εννοείται ότι έτσι γίνεται η καταγραφή ενός ρεπορτάζ.
Το κείμενο υπογράφεται από κάποια «Αναστασία Κοτσανίδου» (αν είναι υπαρκτό πρόσωπο).
Ας δούμε το συγκλονιστικό βίντεο και μετά την ταινία για να καταλάβουμε τι εννοούμε..


Στο μεταξύ τα ellinika hoaxes είναι γεμάτα από διαψεύσεις αρμενικών βίντεο. Ο αζερικός αγωγός TAP, οι Τούρκοι και οι κυβερνητικοί εμπλεκόμενοι σε αυτόν, όντως έχουν πλημμυρίσει με χρήμα την ελληνικά αγορά του διαδικτύου…
Πριν λίγο διέψευσαν και μία άλλη δημοσίευση από το protothema.gr επικαλούμενο το… τουρκικό teyit.org! Αλλά αυτό δεν είναι τίποτε: Στην σελίδα τους τους ξέφυγε ότι εργάζονται για να υπονομεύουν ελληνικές ιστοσελίδες στο facebook από την… Τουρκία!

Αφού τους επιτρέπουν να παίζουν τον ρόλο της 5ης φάλαγγας των Τούρκων, μια χαρά κάνουν και μαζεύουν εκατομμύρια…

πηγή


πηγη

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΕΣ

Σε αυτό το πόντκαστ συζητάμε για το εξώδικό που έστειλαν τα Ελληνικά Hoaxes στον Τηλέμαχο Χορμοβίτη. Είχε δίκιο ο κ. Χορμοβίτης να αποκαλέσει τα Ελληνικά Hoaxes απατεώνες; Είναι τα Eλληνικά Hoaxes μια αντικειμενική και αμερόληπτη εταιρία «κατάρριψης αναληθών δημοσιευμάτων.»; 

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

Τα Ellinika Hoaxes τον έβγαλαν ψεύτη-δημοσιογράφο αλλά δεν δημοσιεύουν την απάντησή του

Τα Ellinika Hoaxes τον έβγαλαν ψεύτη-δημοσιογράφο αλλά δεν δημοσιεύουν την απάντησή του

Επιτέλους πρέπει να παρέμβει η ΕΣΗΕΑ με αυτούς τους τύπους, πρώην στρατιωτικούς που κρίνουν δημοσιογράφους.

Η υπόθεση αφορά τον έμπειρο δημοσιογράφο του MegaΓιάννη Χρηστάκο. Είχαμε αναφερθεί σχετικά στο κομμάτι μας με τίτλο: «Ρε Ελληνικά Hoaxes, σοβαρευτείτε καμιά φορά επιτέλους» 

Τα επαναλαμβάνουμε εν τάχει: Ο Γιάννης Χρηστάκος αποκάλυψε στο δελτίο ειδήσεων του Mega ότι ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη λόγω της τραγικής, υγειονομικά, κατάστασης που επικρατούσε στην πόλη. Τα Ελληνικά Hoaxes έβγαλαν fake news τη συγκεκριμένη πληροφορία επειδή πήραν τηλέφωνο στην αστυνομία και το γραφείο τύπου της ΓΑΔΑ τους είπε ότι «η πληροφορία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα»!

Λογικό ο συνάδελφος Γιάννης Χρηστάκος να αντιδράσει. Ξέρετε τι είναι να έρχεται ένα site και να σε κρεμάει στα μανταλάκια ότι διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις; Εξοργιστικό. Ο Γιάννης Χρηστάκος λοιπόν τους έστειλε επιστολή. Αλλά δεν τη δημοσιεύουν, του είπαν! Απίστευτο.

«Στην δική μου περίπτωση επιχειρώ να καταδείξω ότι αυτό που κάνατε σχετικά με την πληροφορία που μετέφερα, ΔΕΝ είναι fact checking και δεν επιτρέπεται να δυσφημείται το όνομά μου από κάποιον που αναλαμβάνει, με την άδειά σας, να βάζει κόκκινες σφραγίδες «fake news» σε δημοσιογράφους επειδή απλά ρώτησε την αστυνομία», τους έγραψε σε μία μακροσκελή επιστολή στην οποία αποδείκνυε με στοιχεία το λάθος τους. Και τους ζήτησε το αυτονόητο, να βάλουν την απάντησή του: «Τέλος σας ενημερώνω ότι ζητώ να αναρτηθεί η επιστολή μου στην ίδια θέση που βρίσκεται και η ανάρτηση του κ. Πουρνή, στην πρώτη σελίδα, ξεχωριστά από την ίδια την ανάρτηση καθώς και οτι ζητώ να συμπεριληφθεί και στην ίδια την ανάρτηση. Επίσης ζητώ να παραμείνει η ανάρτησή μου στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας σας τον ίδιο ακριβώς χρόνο που βρίσκεται αναρτημένο και το πόνημα του κ. Πουρνή το οποίο βλέπω ότι βρίσκεται εκεί ως σήμερα».

Τα Ellinika Hoaxes λοιπόν, όσο αδιανόητο και αν μοιάζει, το αρνήθηκαν. Με απάντηση του υπεύθυνου αυτού του site, Θοδωρή Δανιηλίδη«Κύριε Χρηστάκο, Σύμφωνα με τον κανονισμό που διέπει το Πρόγραμμα Ελέγχου Γεγονότων, στο οποίο συμμετέχουμε, έχετε δικαίωμα ένστασης εντός επτά ημερών σε περίπτωση που θεωρείτε εσφαλμένη ή ανακριβή την αξιολόγησή μας σε μέσο ενημέρωσης του οποίου είστε υπεύθυνος. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν προβλέπεται δημοσιοποίηση προσωπικής διαμαρτυρίας ή απόψεων στην ιστοσελίδα μας».

Ο Γιάννης Χρηστάκος, εκ των πραγμάτων, έπαθε σοκ με την απάντηση«Αλοίμονο κ. Δανιηλίδη, εάν σε κάποια ιστοσελίδα δημοσιεύονται δυσφημιστικά σχόλια για οποιονδήποτε, που προκαλούν βλάβη στην προσωπική και επαγγελματική του υπόσταση και το επιχείρημα ώστε να μην δημοσιεύεται η θέση της άλλης πλευράς να είναι ότι υπάρχει μία δεσμευτική σύμβαση με κάποιον…φορέα!!! Πραγματικά εξεπλάγην με την απάντησή σας ωστόσο ευτυχώς υπάρχουν στις δημοκρατίες πολλές διέξοδοι απέναντι στον σκοταδισμό. Εάν νομίζετε λοιπόν ότι μπορείτε να γράφετε ο,τι θέλετε για οποιονδήποτε και να μην δημοσιεύετε την θέση του επειδή έχετε κάποια… σύμβαση με έναν φορέα για έλεγχο Μέσων προφανώς έχετε πέσει σε πλάνη. Ελπίζω να μην πιστεύετε ότι δεν είχα καν το δικαίωμα να αντιδράσω αφού πέρασαν…7 μέρες!»

Ολη αυτή την αδιανόητη ιστορία μπορείτε να τη διαβάσετε αναλυτικά στα dikaiologitika newsΤα fake news του «ellinikahoaxes»: O ναρκαλιευτής και οι… αυτοαποκαλούμενοι fact checkers – μαθήματα δεοντολογίας

Επαναλαμβάνουμε, πότε επιτέλους θα παρέμβει η ΕΣΗΕΑ;

ΠΗΓΗ

Νίκος Σαραντάκος, συγγραφέας και μεταφραστής, πρώην συνεργάτης στα Hoaxes / Νίκος Σαραντάκος: Τα Ellinika Hoaxes καλύπτονται από πέπλο αδιαφάνειας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ  5’28.07.19 21:30Αυγή Newsroom ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗFact checking με μονομέρεια, εμπάθεια, μεροληψία – «Δεν βρήκα πουθενά στον ιστότοπο των Hoaxes ένα Μητρώο των Αποφάσεων χαρακτηρισμού ιστοτόπων με χρονολογική σειρά, ώστε να μπορούμε να δούμε αν υπάρχει μεροληψία»

ΟΝίκος Σαραντάκος αποφάσισε προ ημερών να αποχωρήσει από τη θέση του «επιστημονικού συμβούλου» στα Ellinika Hoaxes, καταγγέλλοντας ουσιαστικά τους διαχειριστές ότι δεν τηρούν την απαιτούμενη ουδετερότητα και ότι παίρνουν πολιτική θέση και μάλιστα με οξύ τρόπο.

Με την ευκαιρία αυτή, η «Αυγή» της Κυριακής είχε μια συζήτηση μαζί του, σχετικά με τον έλεγχο των fake news, τη ρυθμιστική εξουσία των Hoaxes και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ρόλο αυτό.

Ο Νίκος Σαραντάκος, συνεργάτης των «Ενθεμάτων» της «Αυγής», συγγραφέας, μεταφραστής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -σπούδασε Χημικός Μηχανικός και Φιλόλογος- διαχειρίζεται το ιστολόγιο sarantakos.wordpress.com με κείμενα κυρίως για τη γλώσσα, την ετυμολογία και την ιστορία της λογοτεχνίας.

Συνέντευξη στην Αγγέλα ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

* Μάθαμε πρόσφατα ότι αποχωρήσατε από τη θέση του «επιστημονικού συμβούλου» της σελίδας Ellinika Hoaxes, η οποία εντοπίζει και αποκαλύπτει fake news στο Διαδίκτυο και για λογαριασμό της Facebook. Τι είναι αυτή η επιστημονική ομάδα των Ellinika Hoaxes και πώς βρεθήκατε εσείς εκεί;

Κοιτάξτε, εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμαι με την ανασκευή μύθων, ιδίως γλωσσικών, στο Διαδίκτυο. Έτσι, είχα από παλιά αλληλογραφία με τον Θοδωρή Δανιηλίδη, τον ιδρυτή των Hoaxes, ο οποίος ζητούσε τη γνώμη μου για διάφορα θέματα ή δημοσίευε άρθρα μου στον ιστότοπο. Κάποια στιγμή, μου ζήτησε να επισημοποιηθεί αυτή η συνεργασία, με αναγραφή του ονόματός μου στην ομάδα των επιστημονικών συμβούλων του ιστοτόπου. Νομίζω ότι αυτό έγινε ενόψει της διαπίστευσης των Hoaxes από το International Fact-Checking Network, το Διεθνές Δίκτυο Οργανισμών Εξακρίβωσης Στοιχείων· ήθελαν δηλαδή να παρουσιάσουν ένα πλούσιο “χαρτοφυλάκιο” συμβούλων.

Διευκρινίζω πως οι σύμβουλοι δεν συνεδριάζουν ούτε συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων της ομάδας, απλώς ζητείται η γνώμη τους περιστασιακά, όταν ανακύψει θέμα που εμπίπτει στον γνωστικό τους τομέα. Ενδεικτικά, η τελευταία δική μου συνεργασία με τα Hoaxes ήταν περί τις 15 Ιουλίου για ένα άρθρο σχετικά με την καταγωγή του Σ. Μινέικο, του παππού του Γ. Παπανδρέου.

* Εσείς, για ποιο λόγο αποχωρήσατε από την επιστημονική ομάδα;

Μετά τις εκλογές, έπεσαν στην αντίληψή μου προσωπικές τοποθετήσεις του κ. Αλικάκου, αρχισυντάκτη των Hoaxes, στον τοίχο του στο Φέισμπουκ, στις οποίες έπαιρνε θέση σε θέματα τρέχουσας πολιτικής με ιδιαίτερα οξύ τρόπο, ας πούμε χαρακτήριζε “λύτρωση” την εκλογική νίκη της Ν.Δ. ή μιλούσε για “σουρωμένο κομπλεξικό κομματόσκυλο” σε σχέση με σχόλιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Και ενώ ο καθένας δικαιούται να έχει πολιτικές θέσεις, όποιος ηγείται ενός οργανισμού με ρυθμιστικές εξουσίες δεν δικαιούται, κατά τη γνώμη μου, να τις εκφράζει με τόσο οξύ τρόπο διότι χάνει την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Φανταστείτε τον υπεύθυνο του οργάνου αξιολόγησης διαιτητών ποδοσφαίρου να βρίσκεται με κασκόλ στην κερκίδα των φανατικών οπαδών μιας ομάδας και να βρίζει τους οπαδούς της άλλης ομάδας!

Αισθάνθηκα εξαπατημένος. Έθεσα αυτές τις αντιρρήσεις μου υπόψη των Hoaxes, είδα όμως ότι δεν υπήρχε περιθώριο συνεννόησης κι έτσι αποφάσισα να αποχωρήσω από τη θέση που είχα.

* Αν και ξεκίνησαν ως ιστοσελίδα «fact checking», η οποία αναδείκνυε με τεκμηρίωση πολλές περιπτώσεις fake news, τα Ε.Η. στη συνέχεια ανέλαβαν ένα ρόλο τοποτηρητή του Facebook -προφανώς με κάποιου είδους σύμβαση που υπέγραψαν με τον διαδικτυακό κολοσσό- και πλέον ελέγχουν τις ειδήσεις και τις αναρτήσεις. Μπορείτε να μας περιγράψετε τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Αυτό εντάσσεται σε πρωτοβουλία της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των fake news ενόψει ευρωεκλογών. Βάσει της συμφωνίας, οι χρήστες του Facebook επισημαίνουν υλικό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ψευδές και τα Hoaxes το αξιολογούν, το κατατάσσουν σε μια κατηγορία (ψευδές, αληθές, σάτιρα, παραποίηση κ.τ.λ.) και αν κριθεί ψευδές, τότε έχει χαμηλότερη σειρά στη ροή ειδήσεων, δηλ. πολύ μικρότερη διάδοση. Παρόμοια αξιολογούνται και οι ιστότοποι που διαδίδουν το περιεχόμενο αυτό.

Πολλοί αντέδρασαν στον ορισμό των Hoaxes σε αυτό τον ρόλο, επειδή ήταν μια μικρή ολιγομελής εταιρεία ερασιτεχνών. Κι εγώ θα έβλεπα πιο κατάλληλη γι’ αυτό τον ρόλο μια ομάδα από τον πανεπιστημιακό χώρο, από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Ωστόσο, αφού στην Ελλάδα δεν υπήρχε άλλος φορέας που να δραστηριοποιείται στον τομέα, ήταν αναμενόμενο να διαπιστευτούν και να επιλεγούν τα Hoaxes.

* Επειδή έψαξα, αλλά δεν κατάφερα να εντοπίσω, υπάρχει κάποιους είδους «ποινολόγιο» για τις ιστοσελίδες -που αναπαράγονται και στο Facebook- οι οποίες μεταδίδουν fake news; Γνωρίζετε ποιες είναι αυτές οι «ποινές»;

Ομολογώ ότι ούτε εγώ έχω βρει κάτι συγκεκριμένο. Υποθέτω ότι μπαίνει μια ένδειξη ότι “αυτός ο ιστότοπος έχει δημοσιεύσει ψευδές υλικό” ή κάτι τέτοιο. Όμως θα έπρεπε η διαδικασία να είναι διαφανής – και δεν είναι.

* Είχαμε και στην «Αυγή» ένα δυσάρεστο περιστατικό: πριν τις ευρωεκλογές κατηγορήθηκε ως «fake news», είδηση που δημοσιεύσαμε, ότι η συνέντευξη Μητσοτάκη στο Star είχε χαμηλή και μειούμενη τηλεθέαση. «Η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη ΔΕΝ έκανε μονοψήφια νούμερα τηλεθέασης», έγραψαν επιχειρώντας να στιγματίσουν την «Αυγή», εν τω μεταξύ όμως η «Αυγή» δεν ανέφερε πουθενά τη λέξη «μονοψήφια». Το δημοσίευμα είχε σαφή πολιτική σκοπιμότητα.

Το περιστατικό που αναφέρετε ήταν μια σαφώς βεβιασμένη και εσφαλμένη απόφαση· το ανέφερα κι εγώ σε πρόσφατη συνέντευξή μου. Νομίζω, και το είχα πει και στους υπεύθυνους των Hoaxes, ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνουν τόσο πολύ σε θέματα καθημερινής πολιτικής αντιπαράθεσης. Και θα έπρεπε να δημοσιεύσουν και την απάντηση της εφημερίδας ώστε ο αναγνώστης τους να μπορεί να διαμορφώσει γνώμη.

* Εντοπίζετε και άλλα θέματα δεοντολογίας ή μεθοδολογίας στον τρόπο που λειτουργούν τα Ε.Η.;

Κοιτάξτε, η όλη λειτουργία της “επαλήθευσης γεγονότων” και συνακόλουθα της “επισήμανσης” ιστοτόπων καλύπτεται από πέπλο αδιαφάνειας. Δεν βρήκα πουθενά στον ιστότοπο των Hoaxes ένα Μητρώο των Αποφάσεων χαρακτηρισμού ιστοτόπων με χρονολογική σειρά, ώστε να μπορούμε να δούμε αν υπάρχει μεροληψία. (Τέτοιο Μητρώο υπάρχει π.χ. για τις αποφάσεις του ΕΣΡ..)

Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα έφεσης. Πιστεύω ότι σε περίπτωση που ένα μέσο ενημέρωσης έχει αντιρρήσεις και απαντήσει στην επισήμανσή του, η απάντησή του πρέπει να δημοσιεύεται (με λινκ) ώστε να ακούγεται και η άλλη πλευρά.

Για να φέρω ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα που δίνει την εντύπωση της μονομέρειας και της μεροληψίας: Πρόσφατα το ρεπορτάζ του ΑΠΕ για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μέι παρέλειψε κάθε αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, ένα θέμα που όμως είχε συζητηθεί από τους δυο ηγέτες και περιλαμβανόταν στο αγγλικό ανακοινωθέν. Αυτό το φανερό κρούσμα παραπληροφόρησης, που καταγγέλθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης, δεν φαίνεται να απασχόλησε τα Hoaxes.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΕΣ………………..

Το post που πανικοβαλε τα ελληνικα hoaxes και αποφάσισαν τον αποκλεισμο μου στο facebook

ELLINIKA HOAXES – MAΣ EXOYN ΠΡΙΞΕΙ… ΤΑ @@ KAI ΦΥΣΙΚΑ EXOYN TO TPIΓΟΝΑΚΙ… ME TO MATAKI!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου