Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Σύψας: Ακόμη και το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε συνθήκες ανάλογες με το φετινό


Για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, αλλά και για την παραγωγή του εμβολίου....
Έκρινε πως οι εκτιμήσεις για διάθεσή του το επόμενο έτος είναι ενθουσιώδεις και κάλεσε τους πολίτες να μάθουν να ζουν με τον ιό, καθώς «ακόμη και το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε συνθήκες ανάλογες με το φετινό».
Για «πολύ σαφή επιβάρυνση» της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, κρίνοντας, όμως, πως «δεν είμαστε ακόμη στο δεύτερο κύμα».
Αφού σημείωσε πως η χώρα μας, συγκριτικά με τα όσα συμβαίνουν σε άλλες, είναι πιο ασφαλής, αναφέρθηκε στον κύριο προβληματισμό των ειδικών σχετικά με την πορεία του ιού και την αύξηση κρουσμάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα.
«Ο κύριος προβληματισμός αφορά την αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», είπε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος. 
Οι συναθροίσεις, όπως γάμοι – να σημειωθεί πως αρκετές είναι οι τελετές που έχουν γίνει εστίες διασποράς – μπιτς πάρτι είναι «μεγάλος πονοκέφαλος», είπε και εξήγησε πως «σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε γεγονότα υπερμετάδοσης».
«Ήδη έχουν ληφθεί κάποια πρώτα μέτρα», σημείωσε και επανέλαβε ότι εάν η κατάσταση παραμείνει ίδια ή χειροτερέψει ενδέχεται να αποφασιστούν νέα μέτρα, όπως το πλαφόν στο ωράριο λειτουργίας των μπαρ.
«Είναι μια πολύ ρευστή ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και τη δημόσια υγεία», δήλωσε, ακόμη, και κάλεσε τους πολίτες να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις και να φορούν συνεχώς τη μάσκα.

Τα εμβόλια

Ερωτώμενος σχετικά με το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ο κ. Σύψας χαρακτήρισε ενθουσιώδεις τις εκτιμήσεις σχετικά με διάθεσή του το επόμενο έτος, εξηγώντας πως ακόμη και εάν κάποιο εμβόλιο λάβει την απαραίτητη έγκριση, η διαδικασία παραγωγής είναι «μακροχρόνια και επίπονη».
Συνεχίζοντας επί του ιδίου θέματος, έκρινε ως μη εφικτό τον στόχο του εμβολιασμού του 70% του ελληνικού πληθυσμού – ώστε να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης – έως και τον επόμενο χρόνο.
«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Ακόμη και το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε συνθήκες ανάλογες με το φετινό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου