Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Έλληνες οι πιο πιστοί στη θρησκεία σε όλη την Ευρώπη..



Πιο πιστοί Ευρωπαίοι οι Έλληνες σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που διενήργησε το αμερικανικό Pew Research Center σε 34 χώρες, από τις...
13 Μαΐου έως τις 2 Οκτωβρίου 2019, με τη συμμετοχή 38.426 πολιτών.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην άποψη ότι η πίστη στον Θεό ταυτίζεται με την ηθική και την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τη σημασία που έχει η θρησκεία στη ζωή μας.
Ταυτόχρονα, τη δεύτερη θέση στον δυτικό κόσμο ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες καταλαμβάνει η Ελλάδα σχετικά με τη σημασία που έχουν ο Θεός και η προσευχή στη ζωή των πολιτών.
Σύμφωνα με την έρευνα, όσο υψηλότερο είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τόσο λιγότεροι πολίτες απαντούν ότι η πίστη στον Θεό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διαθέτει κανείς ηθικές αξίες.
Τα τελευταία 30 χρόνια η σημασία του Θεού αυξήθηκε στη Ρωσία (από 40% σε 56%), αλλά μειώθηκε στη Δυτική Ευρώπη. Παράλληλα, η πίστη στον Θεό ανιχνεύεται σε αισθητά μεγαλύτερο ποσοστό στις αναδυόμενες οικονομίες από όσο στις ανεπτυγμένες (με εξαίρεση Ελλάδα και την Τουρκία όπου η οικονομική ανάπτυξη δεν κλονίζει την πίστη).
Το 62% των πολιτών (στις 34 χώρες) απαντά ότι η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Το 61% απαντά ότι ο Θεός παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Και το 53% ομολογεί ότι η προσευχή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του.

Πιο πιστοί Ευρωπαίοι οι Έλληνες: Πιστεύουν ότι η πίστη στο Θεό είναι προϋπόθεση για να είσαι ηθικός

Από τα 13 κράτη της Ε.Ε. στα οποία διενεργήθηκε η έρευνα, η Ελλάδα είναι πρώτη στην πεποίθηση ότι η πίστη στον Θεό είναι προϋπόθεση για να είσαι ηθικός (53%). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία (50%) και στην τρίτη η Σλοβακία (45%).
Ενδεικτικά, η σύνδεση της ηθικής με την πίστη στον Θεό γίνεται από το 26% των Καναδών και το 44% των Αμερικανών. Στον αντίποδα βρίσκονται η Γαλλία (15%), η Τσεχία (14%) και η Σουηδία (9%). Λίγο πιο συγκρατημένοι φέρεται να είναι οι Ινδοί, αφού το ίδιο πιστεύουν «μόλις» οι 8 στους 10 (79%). Στην Τουρκία το ποσοστό είναι 75%, στη Βραζιλία 84% και στην Κένυα 95%.
Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι οι μόνες χώρες με ανεπτυγμένη οικονομία όπου έχουν τόσο μεγάλα ποσοστά σύνδεσης της πίστης στον Θεό με την ηθική.

Πιο πιστοί Ευρωπαίοι οι Έλληνες: Σε ποσοστό 80% πιστεύουν ότι η θρησκεία είναι σημαντική στη ζωή μας

Στην ερώτηση αν η θρησκεία είναι σημαντική στη ζωή μας, η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη στην Ευρώπη και πρώτη στον δυτικό κόσμο, αφού το 80% απαντά «σημαντική» και «πολύ σημαντική» και μόνο το 20% «λίγο» ή «καθόλου σημαντική».
Στις ΗΠΑ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 70% και 30%. Η Πολωνία, που έρχεται δεύτερη έπειτα από εμάς στην Ευρώπη, σημειώνει αντιστοίχως 69% και 27%. Πιο άθρησκοι από όλους οι Σουηδοί που κατά 78% δηλώνουν ότι η θρησκεία έχει ελάχιστη ή καθόλου σημασία στη ζωή τους και ακολουθούν οι Τσέχοι (72%), οι Γάλλοι (66%), οι Ολλανδοί (60%), και οι Βρετανοί (60%).
Βεβαίως, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ευσέβεια στον δυτικό κόσμο, αλλά όχι σε όλο τον κόσμο. Μας κερδίζουν η Ινδονησία (100%), οι Φιλιππίνες (98%) και η Τουρκία (89%).

Πιο πιστοί Ευρωπαίοι οι Έλληνες: Σε ποσοστό 73% πιστεύουν ότι η προσευχή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους

Όταν ρωτήθηκαν για την προσευχή, το 73% των Ελλήνων απάντησε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Όταν ρωτήθηκαν για τον Θεό το ποσοστό όσων απάντησαν το ίδιο ανήλθε στο 82%. Τα ποσοστά αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση στον κόσμο ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Στην Τουρκία ποσοστό 89% δηλώνει ότι ο Θεός και η προσευχή έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Στην τρίτη θέση, η Αργεντινή με 79%.

Πιο πιστοί Ευρωπαίοι οι Έλληνες: Εισόδημα, ηλικία και εκπαίδευση οι παράγοντες που διαμορφώνουν το ποσοστό για τη σύνδεση πίστης-ηθικής

Στην Ελλάδα το 49% όσων έχουν υψηλό εισόδημα συνδέει την πίστη με την ηθική. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 59% στα χαμηλότερα εισοδήματα. Οι μεγαλύτερες διχοτομήσεις εμφανίζονται στην ηλικία, στην εκπαίδευση και στην πολιτική τοποθέτηση. Στην Ελλάδα μόνον ο ένας στους τρεις νέους 18-29 ετών (31%) συνδέει πίστη και ηθική. Το ποσοστό διπλασιάζεται στους άνω των 50 (65%).
Σε ό,τι αφορά το μορφωτικό επίπεδο, ο ένας στους τρεις Έλληνες που είναι απόφοιτος ανώτατης εκπαίδευσης (32%) συνδέει την πίστη με την ηθική. Το ποσοστό διπλασιάζεται μεταξύ των αποφοίτων δημοτικού (59%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου