H πανδημία του κορωνοϊού κάποια στιγμή θα τελειώσει αλλά θα αφήσει πίσω της την οικονομική....
καταστροφή και κυρίως την γνώση πως δεν υπάρχει αλληλεγγύη παρά μόνο το εθνικό-κρατικό συμφέρον.
Αυτό δείχνει η γερμανική στάση καθώς το Βερολίνο αρνείται να προσφέρει την οποιαδήποτε βοήθεια σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, εκδιδοντας ευρωοομόλογο το οποίο στην ουσία θα διέχεε το χρέος αποκατάστασης των ζημιών σε όλη την ευρωζώνη.
Ο ιταλικός λαός όμως αυτό δεν το ξεχνά και «ξεχειλίζει» από οργή για τα όσα έχουν συμβεί και θέλει πλέον την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ ενώ θεωρεί σύμμαχο την κομμουνιστική Κίνα.
Για την Ρωσία εκφράζουν απεριόριστη αγάπη και θεωρούν την Μόσχα ότι είναι η μόνη χώρα η οποία πραγματικά τους στάθηκε, μαζί μάλιστα με την Κούβα.
Το Bloomberg αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει συζήτηση για ένα χωρίς προηγούμενο κύμα οργής κατά της ΕΕ στην πόλη στην οποία γεννήθηκε» εννοώντας την Ρώμη όπου και υπογράφτηκε το 1957 η ιδρυτική διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρουν Ιταλοί αξιωματούχοι στην Ρώμη τέθηκαν τα θεμέλια της ΕΕ και στην «Αιώνια Πόλη» έχουν ξεκινήσει να σκέφτονται ότι από εκεί θα αρχίσει και η κατάρρευσή της.
Την Βρετανία στην ΕΕ την θεωρούσαν πάντα «ξένο σώμα» και δεν το πήραν πολύ στα σοβαρά όταν αποχώρησε, αλλά είναι διαφορετικό όταν η Ιταλία στρέφεται κατά της Ευρώπης.
Είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία και έχει καταστεί ευρωσκεπτικιστική πολύ πριν την κρίση του ιού όταν τάχθηκε κατά των δημοσιονομικών κανόνων και όταν έπρεπε να αντιμετωπίσει κύματα αλλοδαπών παράνομων μεταναστών.
Όταν όμως η Λομβαρδία κτυπήθηκε από τον Covid-19 οι Ιταλοί περίμεναν από την Ευρώπη βοήθεια. Αντίθετα πήραν ένα «κτυπηματάκι» στον ώμο.
Γερμανία και Γαλλία φόρεσαν «προστατευτικές στολές» για την «πάρτη» τους και η Christine Lagarde της European Central Bank απλώς τους άφησε να «καίγονται» οικονομικά.
Από τότε τους υποσχέθηκαν χρήματα και δόθηκαν απολογίες αλλά η ζημιά πλέον έχει γίνει.
«Η Ιταλία ήταν ερωτευμένη με το ευρωπαϊκό σχέδιο αλλά τώρα δεν είναι πια» είπε ο Marc Lazar, καθηγητής Ιστορίας στο Sciences Po University στο Παρίσι.
«Δεν ξέρω αν μπορεί να ξανακτιστεί αυτή η εμπιστοσύνη»
Ανώτατοι αξιωματούχοι από την κεντρική τράπεζα αλλά και από το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte μιλούν για ένα χωρίς όρια κύμα οργής κατά της ΕΕ που σαρώνει την χώρα η οποία μετράει χιλιάδες νεκρούς κάθε εβδομάδα ενώ βλέπει την οικονομία της να καταρρέει.
Στο πρόσφατο γκάλοπ, 59% είπε πως η ΕΕ δεν έχει νόημα ύπαρξης όπως είναι πια ενώ σε άλλο ερώτημα η πλειοψηφία χαρακτήρισε φίλη χώρα την Κίνα ενώ το 50% χαρακτήρισε εχθρό την Γερμανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου