Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Ηλεία: Πετάνε τα προϊόντα οι παραγωγοί - Μετά τη φράουλα ακολουθούν κηπευτικά και άλλα αγροτικά προϊόντα - ΒΙΝΤΕΟ




Σε τάφρους πετάνε φρεσκοκομμένα κηπευτικά όπως κολοκύθια, οι παραγωγοί της Μυρσίνης στην Ηλεία.
Ονομαστο το προϊόν και γνωστό σε όλη την Ελλάδα, το....
κολοκύθι της Μυρσίνης, όμως οι κεντρικές λαχαναγορές “βυθίζονται” λόγω κορωνοϊού και η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή. Πλέον τα αγροτικά προϊόντα δεν φεύγουν από την παραγωγή στην κατανάλωση και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν μπορούν να επιβιώσουν και να καλύψουν το κόστος της παραγωγής, τις ανάγκες τους, τα έξοδα που τρέχουν…
Όπως τόνισαν οι παραγωγοί ήδη προχώρησαν σε προσφορές και έδωσαν ποσότητες σε συλλόγους και ιδρύματα, πριν προχωρήσουν σε αυτή την πράξη απόγνωσης...
Οι παραγωγοί μίλησαν στο  ilialive.gr:
Νίκος Βεσκούκης
“Έχουμε σοβαρό πρόβλημα, δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, έχουμε επιταγές οι οποίες είναι δύσκολο να καλυφθούν, η καλλιέργεια απαιτεί πάρα πολλά έξοδα και καταφεύγουμε στις επιταγές γιατί δεν υπάρχουν μετρητά. Βάζουμε επιταγές στον γεωπόνο, για το λίπασμα, για τα νάιλον, για τους σπόρους, για τα πάντα. Ζητάμε άμεση παρέμβαση και λύση του προβλήματός μας. Τι θα γίνει; Τα θερμοκήπια που έχω εγώ για να ξεκινήσω την καλλιέργεια χρειάζονται 35 με 40.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εισπράξει περισσότερο από 5000 ευρώ. Κάθε μήνα βάζουμε επιταγές 5000 ευρώ, που δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Η λαχαναγορά υπολειτουργεί από την ημέρα που σταμάτησαν τις λαϊκές, σταμάτησε και η λαχαναγορά. Εδώ δεν παίρνει κανένας, μόνο όσοι έχουν σύμβαση με σουπερμάρκετ. Έχουμε δάνεια στις τράπεζες που δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε και δεν ξέρουμε πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις υποχρεώσεις. Να καλύψουμε τις επιταγές μας και να πληρώσουμε τα δάνεια μας. Πριν τον κορονοϊό πουλούσαμε τα κολοκύθια 40 με 50 λεπτά. Επειδή είναι όμως πολλά τα έξοδα το κέρδος είναι μηδαμινό. Τώρα από κει και πέρα έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά. Τελειώσαμε! Είμαστε τελειωμένοι για πάντα…"
Στάθης Γκατζούνας
“Είμαι παράγωγος αγροτικών προϊόντων από την Μυρσίνη, τα προϊόντα μας δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε, είμαστε όλοι σε απόγνωση, έχουμε αρχίσει και τα πετάμε, πληρώνουμε τους εργάτες για να πετάνε τα κολοκύθια, γιατί δεν μπορεί να τα πάρει κανείς. Όλοι ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από τον πρωτογενή τομέα. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά και τώρα πια αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα παρατήσουμε. Αν δε μας βοηθήσει κανείς καταστραφήκαμε. Πριν από τον κορονοϊό αγοράζαμε εφόδια με ευρώ και πουλούσαμε τα προϊόντα μας με λεπτά. Όποτε μπορείτε να καταλάβετε... Φανταστείτε τώρα που έχει έρθει και ο κορονοϊός και έχουν κλείσει και οι λαϊκές, που υπολειτουργούν όλα τι γίνεται. Ζητάμε βοήθεια από την πολιτεία έτσι ώστε να μπορέσει να σταθεί όρθιος ο πρωτογενής τομέας”
Ανδρέας Βεσκούκης
“Έχουμε φτάσει σε σημείο να πετάμε την παραγωγή μας, να μην την θέλουν οι έμποροι, όταν υπήρχε έλλειψη οι έμποροι έπαιρναν τηλέφωνο, ενώ τώρα ούτε καν σηκώνουν το τηλέφωνο όταν εμείς τους καλούμε. Η λαχαναγορά της Αθήνας υπολειτουργεί επειδή έχουν κλείσει οι λαϊκές, τα έξοδα είναι δυσβάστακτα, η καλλιέργεια κολοκύθιου όσοι γνωρίζουν ξεπερνά τα 4-5000 ευρώ το στρέμμα.
Αναγκαζόμαστε να πετάμε τα προϊόντα μας. Οι επιταγές τρέχουν, οι γεωπόνοι μας παίρνουν τηλέφωνο να πληρωθούν, δεν δίνουν βερεσέ, είμαστε σε απόγνωση. Ο Μάρτης, Απρίλης και ο Μάιος είναι η φουλ η παραγωγή, από τη στιγμή που δεν παίρνει η λαχαναγορά χάθηκε και η χρονιά. Και δεν είναι μόνο το θέμα πως θα βγάλουμε τις υποχρεώσεις μας, του χρόνου πως θα καλλιεργήσουμε; Την επόμενη χρονιά πως;
Έχω δυο μικρά παιδιά. Τι θα φάνε; Δεν θα έχουμε ούτε γάλα να τους δώσουμε...
Καλλιεργούμε από το Νοέμβρη και όλα τα χρόνια πηγαίναμε μέχρι τις 15 με 20 Μαΐου και βγάζαμε τις υποχρεώσεις μας. Τώρα βουλιάξαμε. Έχουμε 6-7000 € το μήνα επιταγή και δεν βγαίνουμε να την πληρώσουμε. Περιμένω την παρέμβαση του υπουργού. Όλοι ασχολούνται αν θα υπάρχει χαρτί για να κυκλοφορήσεις έξω. Θα έρθει όμως και κάποιος εδώ;
Εδώ είναι τα προβλήματα τα σοβαρά. Αν εγώ δεν έχω να καλλιεργήσω και πετάω τα προϊόντα μου δεν θα έχει ούτε αυτός αύριο. Πολλές φορές έχουμε δώσει τα προϊόντα μας στο Χαμόγελο του παιδιού, στα γηροκομεία, πόσα να φάνε κι αυτοί. Στείλαμε τα κολοκύθια τις προάλλες στη λαχαναγορά, τα έχουν στα μαγαζιά και με πήρε τώρα το πρωί ο έμπορος και μου είπε τα πετάω και μη μου ξαναστείλεις”
Πηγη: ilialive.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου