Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Κίναρος: Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το νησί η κυρά Ρηνιώ, «Μην ανησυχείτε για εμένα»

Αποτέλεσμα εικόνας για Κίναρος: Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το νησί η κυρά Ρηνιώ, «Μην ανησυχείτε για εμένα»

Εντοπίστηκε σώα η κυρά Ρηνιώ Κατσοτούρχη, η μοναδική κάτοικος της Κινάρου, με την οποία είχε διακοπεί η επικοινωνία εδώ και τρεις ημέρες. Η γυναίκα εντοπίστηκε....
από τους διασώστες που έφτασαν με super puma στο νησί.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ηλικιωμένη γυναίκα ήταν σώα μέσα στο σπίτι της. Όταν οι διασώστες της πρότειναν να την μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος στη Ρόδο, έως ότου περάσει η κακοκαιρία και επιδιορθωθούν οι ζημιές στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες στην Κίναρο, εκείνη αρνήθηκε. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είπε πως έχει μερικές προμήθειες για να περάσει τις επόμενες ημέρες στο νησί μέχρι να περάσει η κακοκαιρία.

“Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μην ανησυχείτε για εμένα”, φέρεται να είπε η κυρά Ρηνιώ στους διασώστες.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρά Ρηνιώ αρνήθηκε να φύγει από το νησί, όπου ζει μόνη της από το 2000.
Η κυρά Ρηνιώ είχε παλαιότερα δηλώσει πως φοβάται ότι αν κλείσει τα μάτια της, το νησί «θα το πάρουν οι Τούρκοι».
Για τον εντοπισμό της έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση. Επί ώρες σήμερα δεν ήταν εφικτό να απογεωθεί το ελικόπτερο για να προσεγγίσει στην Κίναρο.
Τελικά, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα το super puma πέταξε και η γυναίκα εντοπίστηκε. Ο τελευταίος άνθρωπος που την είχε συναντήσει ήταν ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, που είχε επισκεφθεί την ακριτική Κίναρο στις 28 Δεκεμβρίου.
Αποτέλεσμα εικόνας για Κίναρος: Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το νησί η κυρά Ρηνιώ, «Μην ανησυχείτε για εμένα»
Η κυρά Ρηνιώ είπε στους διασώστες ότι είναι καλά και όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε να την πάρουν μαζί τους, εκείνη αρνήθηκε.
Αύριο, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, το ελικόπτερο να ξαναπάει στο νησί με τεχνικούς προκειμένου να της φτιάξουν το τηλέφωνο: Η βλάβη ήταν η αιτία της διακοπής στην επικοινωνία με τους δικούς της, στην Κάλυμνο.
Η ηλικιωμένη γυναίκα βρισκόταν στο σπίτι της και καθόταν μόνη της όπως κάνει τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα όταν τις είπαν να την μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος στη Ρόδο μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στην ηλεκτροδότησης και στις τηλεπικοινωνίες στη νησίδα Κίναρος, αυτή αρνήθηκε.
Αποτέλεσμα εικόνας για Κίναρος: Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το νησί η κυρά Ρηνιώ, «Μην ανησυχείτε για εμένα»
Τους είπε πως έχει μερικές προμήθειες για να περάσει τις επόμενες ημέρες στο νησί μέχρι να περάσει αυτό το κύμα κακοκαιρίας. «Μην ανησυχείτε για εμένα», είπε χαρακτηριστικά στους διασώστες και αρνήθηκε να φύγει από το νησί. Θέλει να παραμείνει εκεί όπως κάνει τα τελευταία χρόνια, μαζί με τα αιγοπρόβατά της τα οποία βγάζει στο νησί και είναι αυτά που της κρατάνε συντροφιά μετά τον θάνατο του συζύγου της.
«Τους Τούρκους δεν τους φοβάμαι, το νησί αυτό, η Κίναρος, είναι ελληνικό» ,είχε πει παλιότερα η κυρά Ρηνιώ σε συνέντευξή της στον Ant1. «Βάζω σημαία, αλλά μου τη σκίζει ο αέρας. Έχω στην οροφή ελληνική σημαία, που μου την έχουν φτιάξει με μπογιά και φαίνεται από πάνω».
Αποτέλεσμα εικόνας για Κίναρος: Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το νησί η κυρά Ρηνιώ, «Μην ανησυχείτε για εμένα»
Τα χρώματα της γαλανόλευκης στην οροφή του σπιτιού της στην Κίναρο
Στο μεταξύ, ένα μεγάλο “ευχαριστώ” εξέφρασε η κόρη της κυρά Ρηνιώς, με ανάρτησή της στο Facebook, αμέσως μετά τα ευχάριστα νέα για τον εντοπισμό της μητέρας της.

“Θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που μοιραστήκαν την αγωνία για την μητέρα μου. Τέλος καλό όλα καλά”, έγραψε.

Akathi Katsotourhis
3 ώρες πριν
θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους που μοιραστήκατε την αγωνία μου για την μητέρα μου τέλος καλά όλα καλά

54


2
Λίγα λόγια για την Κίναρο και τη σημασία της 
Η Κίναρος που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Είναι το δεύτερο δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων μετά την Αστυπάλαια. Έχει έκταση 4,577 στρέμματα και διοικητικά ανήκει στον δήμο Λέρου, αν και ιστορικά και περιουσιακά ανήκει στην κοινότητα Αιγιάλης Αμοργού.
Η Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων και βρίσκεται μεταξύ των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού και έχει έκταση 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η Κίναρος είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 μαζί με το βόρειο τμήμα της Αμοργού και την γειτονική της Λέβιθα. Αποτελεί επίσης σημαντική περιοχή προστασίας πουλιών, καθώς το νησί αποτελεί τόπο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου (Larus audouinii) και του Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae).
Στην κορυφή του νησιού έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά κατάλοιπα που μαρτυρούν οικιστική δραστηριότητα. Πιθανότατα υπήρξε μικρός οικισμός στο νησί κατά την περίοδο της ακμής της Κοινοπολιτείας της Αμοργού.
Το νησί από το 2000 έχει μία μόνιμη κάτοικο και οι προμήθειες με τα απαραίτητα φτάνουν στο νησί με σκάφος από την Αμοργό κάθε εβδομάδα. Συνήθως λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, δεν υπάρχει σύνδεση για μία ή παραπάνω ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου