Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Τεράστια αύξηση στα ποσά για τη σίτιση μεταναστών- €500.000 για 5 μέρες, μόνο στη Λέσβο



Οι ανάγκες σίτισης στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών έχουν εκτοξευθεί, καθώς οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου ξεπερνούν....
τις 40.000 και ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά.
Σύμφωνα με το kathimerini.gr, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε φάση αλλαγής των χαρτοφυλακίων και των επιτρόπων εδώ και αρκετούς μήνες, δημιουργεί ακόμη περισσότερες δυσκολίες και καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κονδυλίων, ενώ οι ανάγκες φροντίδας και τουλάχιστον σίτισης όσων φτάνουν είναι επείγουσες και επιτακτικές.
Ενδεικτικά, η σύμβαση αφορά τη σίτιση (πλήρης ημερήσια διατροφή) 17.016 ατόμων στο ΚΥΤ της Λέσβου για πέντε ημέρες (από 29 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου 2019) το ύψος της οποίας είναι 499.419,60 ευρώ, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα.
Ακόμη, όπως προκύπτει από τις συμβάσεις που υπογράφονται εδώ και αρκετούς μήνες τουλάχιστον, μεγάλο μέρος των εξόδων για τη σίτιση στα νησιά προς το παρόν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σημειώνεται δε ότι σε πολλές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί για τη σίτιση στα νησιά προβλέπεται 4% κράτηση υπέρ Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ). Η σχετική επιβάρυνση όπως και οποιαδήποτε άλλη υπέρ τρίτου δεν επιτρέπεται όταν πρόκειται για χρηματοδότηση μέσω κοινοτικών κονδυλίων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα κονδύλια που δίνονται στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, η τελευταία φορά που αποδόθηκαν –με την έννοια της έγκρισης– χρήματα (AMIF – έκτακτα κονδύλια) ήταν στις 31/07/2018 για την κάλυψη αναγκών στα ΚΥΤ των νησιών μεταξύ των οποίων η σίτιση.
Συνολικά προβλέπονταν 25,9 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πλην της σίτισης προορίζονταν για να ικανοποιήσουν και τις ανάγκες διαμονής, περίθαλψης, αλλά και μεταφορών από τα νησιά στην ενδοχώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, το 2015, έως και τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουν δοθεί 1,42 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών που έχουν προκύψει, ενώ το σύνολο των πόρων που έχουν προβλεφθεί είναι 2,22 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, τα μισά χρήματα από το συνολικό υπολειπόμενο ποσό, περίπου 391 εκατομμύρια ευρώ από τα 800 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκονται καταχωρισμένα στο εθνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας για τη μετανάστευση και για να εκταμιευθούν απαιτούνται εξαιρετικά χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που η προηγούμενη κυβέρνηση απέφυγε να χρησιμοποιήσει αυτήν την πηγή χρηματοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου