Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Το Ισραήλ υποστηρίζει τη δημιουργία κουρδικού κράτους: Η Κνεσέτ συζητά την τουρκική εισβολή



H αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι η χώρα της βοηθά τους Κούρδους της Συρίας που έχουν πέσει θύματα της εισβολής της Τουρκίας και τους υποστηρίζει στις....
συνομιλίες που έχει με την Ουάσιγκτον.
 “Το Ισραήλ έχει λάβει πολλά αιτήματα για βοήθεια, κυρίως στη διπλωματική και ανθρωπιστική σφαίρα”, ανέφερε η Τζίπι Χοτόβελι στο πρακτορείο Reuters, αναφερόμενη στους Κούρδους της Συρίας. «Αναγνωρίζουμε τη βαθιά αγωνία των Κούρδων και τους βοηθούμε μέσω μιας σειράς καναλιών».
 Η δήλωση της Χοτόβελι ακολουθεί την απόφαση της Κνεσέτ να προγραμματιστεί μια συζητήσει για την κατάσταση των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή.
 Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις 10 Οκτωβρίου πρόσφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους Κούρδους, που έχουν διαλυθεί από τον πόλεμο, λέγοντας ότι αντιμετώπισαν πιθανή «εθνοκάθαρση» από την Τουρκία και τις δυνάμεις των τρομοκρατών της Συρίας που την υποστηρίζουν.
 Αξιωματούχοι των Κούρδων της Συρίας δεν έχουν σχολιάσει τις δηλώσεις της Χοτόβελι. Στο “διάλογο με τους Αμερικανούς, δηλώνουμε την αλήθεια μας για τους Κούρδους. Και είμαστε υπερήφανοι για τη στάση μας απέναντι στον κουρδικό λαό”, συνέχισε. Το Ισραήλ υποστηρίζει την εγκαθίδρυση ενός κουρδικού κράτους και έχει διατηρήσει δεσμούς με τους Κούρδους, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι σε ολόκληρη την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ εδώ και δεκαετίες. “Το Ισραήλ έχει πράγματι ένα σημαντικό ενδιαφέρον για τη διατήρηση της δύναμης των Κούρδων και των πρόσθετων μειονοτήτων στη βόρεια Συρία ως μετριοπαθή και φιλοδυτικά στοιχεία”, δήλωσε η κ. Χοτόβελι.
 Επισημαίνοντας ότι η κατάρρευση του κουρδικού καθεστώτος στη βόρεια Συρία αποτελεί επικίνδυνο σενάριο για το Ισραήλ, η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η τουρκική εισβολή θα ενίσχυε αρνητικά στοιχεία στην περιοχή με επικεφαλής το Ιράν. Η Τουρκία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα την εισβολή στη βόρεια Συρία με στόχο τις υποστηριζόμενες από τις Η.Π.Α.

Συμμαχικές Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG). Η επιχείρηση ακολούθησε την απόσυρση 1.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη βόρεια Συρία στις αρχές Οκτωβρίου, αφήνοντας αβοήθητους τους Κούρδους, οι οποίοι είχαν ηγηθεί του πολέμου, υπό την ηγεσία των Η.Π.Α. κατά του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περίπου 180.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα ημερών της εισβολής της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. 

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου