Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Τεχνική αναζήτησης τροφής στη φύση



Μια βασική δεξιότητα που θα πρέπει να κατέχει όποιος θέλει να είναι επαρκώς προετοιμασμένος για μια ακραία κατάσταση επιβίωσης, είναι να μπορεί να ξεχωρίσει ποια από τα άγρια φυτά που βρίσκονται στην φύση είναι...
κατάλληλα για τροφή και ποια πρέπει να αποφεύγει. Η γνώση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί ακόμα και μία μικρή ποσότητα ενός τοξικού φυτού μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Η μόνη μέθοδος που θεωρείτε δοκιμασμένη και αξιόπιστη είναι αυτή που περιγράφεται στο εγχειρίδιο επιβίωσης του αμερικανικού στρατού και χρησιμοποιείτε εδώ και αρκετές δεκαετίες και αποτελείται από μερικά απλά βήματα.
1. Χωρίζουμε το φυτό στα επιμέρους βασικά οργανικά μέρη που είναι η ρίζα, το κοτσάνι, τα φύλλα και τα άνθη. Σε ορισμένα φυτά ένα μέρος του μπορεί να είναι τοξικό ενώ ένα άλλο όχι.
2. Εκτελούμε τη δοκιμή κάθε φορά σε ένα μόνο μέρος του φυτού.
3. Αρχικά, μυρίζουμε το δείγμα αποκλείοντας το σε περίπτωση δυνατής και άσχημης μυρωδιάς.
4. Στη συνέχεια, τρίβουμε το δείγμα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα ή του καρπού για 15 λεπτά.
5. Αν δεν υπάρξει κάποια αλλεργική αντίδραση επιστρατεύουμε το σημαντικότερο εργαλείο που διαθέτουμε που είναι η γλώσσα. Βασική προϋπόθεση είναι να μην έχουμε φάει οτιδήποτε τουλάχιστον 8 ώρες πριν τη δοκιμή. Επίσης κατά την δοκιμή για να είναι ασφαλές το συμπέρασμα που θα αποκομίσουμε θα πρέπει να μην καταναλώσουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από καθαρό νερό.
6. Στην αρχή ακουμπούμε το δείγμα στα χείλη για να δούμε αν θα μας προκαλέσει κάψιμο ή φαγούρα.
7. Μετά από 5 λεπτά εάν δεν υπάρξει αντίδραση, το ακουμπάμε στη γλώσσα και το κρατάμε για μερικά λεπτά.
8. Εάν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση, το μασάμε και το κρατάμε στο στόμα για 15 λεπτά. Εάν δεν μας προκαλέσει κάποιο σύμπτωμα όπως κάψιμο, φαγούρα, μούδιασμα ή πόνο τότε μπορούμε να το καταπιούμε.
9. Αναμένουμε για ενδείξεις ασθένειας για τουλάχιστον 8 ώρες. Αν αρρωστήσουμε κάνουμε εμετό και πίνουμε άφθονο νερό.
10. Εάν δεν υπάρξουν ενδείξεις ασθένειας, μπορούμε να καταναλώσουμε αρχικά μια περιορισμένη ποσότητα του φυτού και να περιμένουμε για άλλες 8 ώρες. Τότε μόνο μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το μέρος αυτό του φυτού είναι ασφαλές για τροφή.
Η τεχνική αυτή δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση των μανιταριών καθώς αυτά μπορούν να μας προκαλέσουν δηλητηρίαση ακόμα και αρκετές ημέρες αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου