Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Μουζάλας: Θέλουμε, δεν θέλουμε, οι μετανάστες έρχονται

Μουζάλας: Θέλουμε, δεν θέλουμε, οι μετανάστες έρχονται

«Το ζήτημα δεν είναι αν θέλουμε πρόσφυγες και μετανάστες. Είτε τους θέλουμε, είτε δεν τους θέλουμε, έρχονται», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.... Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στον Flash 99.4 και την εκπομπή «Μιλάμε Πολιτικά».
Αρχικά, έπλεξε το εγκώμιο των Μακεδόνων που «έβαλαν πλάτη σε αυτό το πρόβλημα των 10.000 αφίξεων την ημέρα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι ανθρωπιά και τι αλληλεγγύη και τι πατριωτισμό έδειξαν εκείνες τις δύσκολες μέρες, όταν αναγκαστήκαμε να έχουμε το 70% των προσφύγων και μεταναστών στα camp στη Μακεδονία!».
Ο ίδιος, εξάλλου, αρνήθηκε τα περί έντονων αντιδράσεων στη Βόρεια Ελλάδα, εξηγώντας: «Υπάρχουν μη έντονες αντιδράσεις, τις οποίες η συνεχής προβολή από την τηλεόραση και η αξιοποίηση από πολιτικούς τις κάνει να δείχνουν έντονες. Στη Νάουσα, λόγου χάρη, ήταν 75 άτομα, ένας εκ των οποίων είχε ντυθεί και Ρωμαίος. Αυτό είναι έντονη αντίδραση από το λαό της Νάουσας; Στα Βρασνά ήταν 200 άτομα. Αυτό είναι έντονη αντίδραση από το λαό των Βρασνών;».

«Στα Διαβατά θα πάνε 100-200 φανατικοί, φασιστοειδείς»

Αναγνώρισε, πάντως, τον προβληματισμό του κόσμου ο οποίος «κουράστηκε», αλλά «δεν δέχεται να λειτουργήσει με το νόμο του Λιντς». Όσον αφορά την εκδήλωση στα Διαβατά, μάλιστα, σχολίασε:
«Θα πάει ο λαός της Θεσσαλονίκης να τσικνίσει κρέατα και να πίνει αλκοόλ έξω από το camp προσφύγων; Θα πάνε 100-200 άτομα. Είναι δύσκολο να βρεθούν 200 φανατικοί, φασιστοειδείς, ανεγκέφαλοι, καλοί άνθρωποι αλλά που το μυαλό τους δεν λειτουργεί πολύ σωστά; Αυτό το ενστερνίζεται ο λαός της Θεσσαλονίκης; Με βάση το λαό που γνώρισα, όχι!».
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «ο λαός της Θεσσαλονίκης, οι Έλληνες έχουν κουραστεί, βρίσκονται μπροστά σε ένα πρόβλημα το οποίο θα μας απασχολήσει για πάρα πολύ χρόνο και κατά την άποψή μου έχουν υποστεί μία πολύ κακής φύσης προπαγάνδα από την τωρινή κυβέρνηση, ακόμη και πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Όταν βγαίνουν και λένε ότι σφραγίστηκε ο Έβρος, δεν σας πιάνουν τα γέλια; Περνάνε 500 άτομα τη μέρα… Η μετανάστευση δεν είναι για προπαγάνδα και δεν πρέπει να λες ποτέ ψέματα στους ανθρώπους».

«Τους θέλουμε, δεν τους θέλουμε, οι μετανάστες έρχονται»

«Είμαστε καλός λαός. Εγώ τους έζησα τους Μακεδόνες, “χρωστάω” στους δημάρχους, που ήταν δεξιοί και ΠΑΣΟΚ, όχι από τη δική μου παράταξη. Μονάχα με ένα δήμαρχο ήρθαμε σε αντίθεση. Δεν έγιναν επεισόδια, δεν ανέβηκε η εγκληματικότητα. Αυτή τη στιγμή, δεν παίζεται το αν θα συμπεριφερθούμε καλά ή κακά στους μετανάστες και στους πρόσφυγες. Δεν παίζεται το εάν τους θέλουμε ή δεν τους θέλουμε. Δεν τους θέλουμε! Εγώ δεν ντρέπομαι να το πω αυτό το πράγμα. Γιατί, εγώ που είμαι αριστερός θέλω να γίνεται πόλεμος και να έρχονται πρόσφυγες; Θέλω να υπάρχει αυτή η ακραία φτώχεια και να έρχονται μετανάστες; Τους θέλουμε, δεν τους θέλουμε, έρχονται».

«Η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται»

Ο κ. Μουζάλας καταλόγισε ευθύνες στην Ευρώπη, η οποία «δεν ανταποκρίνεται στην ευθύνη που έχει». Όπως τόνισε, «το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, δεν είναι ελληνικό. Δεν μπορεί μια χώρα να αντικαταστήσει μία Ήπειρο. Εγώ έστελνα κάθε χρόνο γράμματα και γύριζα στα συμβούλια της Ευρώπης με τον Αβραμόπουλο, ο οποίος είχε βάλει πλάτη και είχε βοηθήσει πολύ. Δεν μπορούμε να έχουμε εμείς την ντροπή για τα 4.000 ανήλικα. Ούτε αυτήν την κυβέρνηση μπορεί να κατηγορήσει κανείς γι’ αυτό. Η Ευρώπη φταίει. Έχω ζητήσει και εγώ και ο κ. Βίτσας και χθες και ο κ. Χρυσοχοΐδης να πάρουν ανήλικα. Δεν γίνεται να μην παίρνεις ανήλικα και να κουνάς το δάχτυλο στην Ελλάδα».

«Να πήγαινα καβάλα σε ένα άλογο να καταλάβω τις Βρυξέλλες;»

«Το διπλωματικό πρόβλημα λύνεται σε διπλωματικό επίπεδο. Όταν με κατηγορούσαν στη Βουλή, τους έλεγα “τι θέλετε; Να πάω καβάλα σε ένα άσπρο άλογο να καταλάβω τις Βρυξέλλες; Δεν γίνεται αυτό και προφανώς δεν μπορεί να το κάνει ούτε αυτή η κυβέρνηση. Το παλεύεις όμως».
Αναφερόμενος στην κριτική για το μικρό αριθμό επιστροφών, ο κ. Μουζάλας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Λένε ότι σε 4,5 χρόνια είχαμε 1.800 επιστροφές. Η αλήθεια είναι ότι σε δύο χρόνια και έξι μήνες από τότε που υπεγράφη η συνθήκη με την Τουρκία, έγιναν 1.800 επιστροφές. Είναι λίγες, είναι ανεπάρκεια αυτό το πράγμα. Λένε επίσης, ότι 70.000 αιτήσεις ασύλου είναι σε εκκρεμότητα. Σωστό και αυτό. Δεν λένε όμως, ότι διεκπεραιώθηκαν 160.000 αιτήσεις ασύλου. Είμαστε η πρώτη χώρα σε σχέση με τον πληθυσμό της σε αιτήσεις ασύλου. Χρειάζεται να εξετάζονται πιο γρήγορα».
Παράλληλα, προέβλεψε ότι θα είναι «αναποτελεσματικό» το νομοσχέδιο για το άσυλο, για το οποίο υποστήριξε ότι «ακροβατεί στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Εξέφρασε, πάντως, τη χαρά του για το γεγονός ότι «ο κ. Κουμουτσάκος συνεχίζει σε αυτούς τους τέσσερις άξονες που είχαμε βάλει εμείς από την πρώτη μέρα, από το Σεπτέμβριο του 2015 που εγώ πήγα πρώτη φορά σε υπουργικό συμβούλιο. Ευρωπαϊκό άσυλο, γιατί στην Ευρώπη ζητούν άσυλο, όχι στην Ελλάδα. Ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών, γιατί εγώ ως Ελλάδα δεν μπορώ να τους επιστρέψω. Η Γερμανία μπορεί να επιστρέφει μετανάστες στο Πακιστάν, εγώ δεν μπορώ. Στα χρόνια μου “κατέβασαν” τέσσερα αεροπλάνα, δεν τα δέχτηκαν. Από τη Γερμανία, όμως, δεν τολμάει το Πακιστάν να μην τα δεχτεί».
Επίσης, ανέφερε ότι το Σεπτέμβριο του 2015 «είχε ψηφιστεί ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο ότι θα φτιαχτούν hotspot, κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μόλις μία χώρα πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, Ισπανία, η Μάλτα, ξεπεράσει την quota (σ.σ. χωρητικότητα) της, θα μεταφέρονται εκεί για να κρίνεται το άσυλο. Αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ο αριθμός για την Ελλάδα ήταν 20.000. Δηλαδή, ο 20.001 θα πήγαινε κάπου αλλού, κάτι που δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η Ευρώπη φταίει, πιστεύει ότι θα τη γλιτώσει, αλλά δεν θα τη γλιτώσει».

«Παίζεται η δημοκρατία μας»

Όσον αφορά το διακύβευμα, ο κ. Μουζάλας υποστήριξε: «Δεν φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Και βεβαίως, δεν φταίνε ούτε οι Έλληνες. Το ζητούμενο δεν είναι να κάνουμε μία κουβέντα για το αν τους θέλουμε ή δεν τους θέλουμε. Έρχονται! Το ζητούμενο είναι αν θέλουμε να είμαστε κράτος δικαίου. Παίζεται η δημοκρατία μας, το αν θα φτιάξουμε πολιτοφυλακές. Δηλαδή, εσάς σας ενοχλούν τα περιστέρια, θα φτιάξετε μία ομάδα για τα περιστέρια, εμένα με ενοχλούν οι μαύροι, θα φτιάξω μία ομάδα να κυνηγάω μαύρους, κ.ο.κ.».

«Πυρά» σε Αθανασίου για τη Ροδοπη

Μάλιστα, άσκησε δριμεία κριτική στον αντιπρόεδρο της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου. «Είναι δυνατόν να βγαίνει αντιπρόεδρος της Βουλής και να λέει ότι η Μυτιλήνη κινδυνεύει να γίνει Ροδόπη; Η Ροδόπη δεν είναι στην Ελλάδα; Οι μουσουλμάνοι της Ροδόπης δεν είναι Έλληνες; Θα γυρνάμε στα χωριά να λέμε ότι κινδυνεύετε να γίνετε Ροδόπη; Θα πηγαίνατε στη Ροδόπη να καλέσετε με αφίσες, την ημέρα της λειτουργίας τους έξω από το τζαμί να μαζευτείτε 100 άνθρωποι να πίνετε και να ψήνετε κρεατικά και να τα τρώτε; Και θα λέγατε “είναι το δικαίωμά μου να τρώω χοιρινό;”».

«Το θέμα δεν λύνεται με προπαγάνδα»

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για προπαγάνδα στο εν λόγω ζήτημα. «Όταν διαχειριστήκαμε 10.000 αφίξεις την ημέρα και πλέον έχουμε 400 αφίξεις την μέρα, είναι δύσκολο, αλλά διαχειρίσιμο. Όχι επ’ άπειρο βεβαίως. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να ελαφρυνθούν τα νησιά. Είναι εύκολο να κατηγορεί κανείς το ΣΥΡΙΖΑ για τη Μόρια. Στα χρόνια της κυβέρνησής μας, όμως, στη Μόρια ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών δεν υπερέβη ποτέ τους 5.200. Σήμερα έχει 17.000. Μην κάνουμε τέτοιες συγκρίσεις, δεν λύνεται με προπαγάνδα το θέμα», ανέφερε σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου