Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Έκθεμα του Βρετανικού Μουσείου αποκαλύπτει ότι χάρτης, ήρωες και συνθήματα Σκοπιανών είναι όλα βουλγάρικα! (ΦΩΤΟ)



Η αποκάλυψη έγινε μέσα από ένα διαδικτυακό έκθεμα του Βρετανικού μουσείου....

Ένα μαντήλι, με χρονολογία κατασκευής το έτος 1939, σε σχήμα τετράγωνο, απεικονίζει τον γνωστό χάρτη της βουλγαρικής “Μακεδονίας”.

Στον χάρτη αναγράφεται η περιοχή ως Македония και όχι ως Македонија (την ορθογραφία ως γνωστόν την άλλαξε στους Σκοπιανούς μετά από 6 χρόνια ο Τίτο, ο οποίος άλλαξε εσκεμμένα το βουλγαρικό αλφάβητο που χρησιμοποιούσαν οι Σκοπιανοί για να τους αποβουλγαροποιήσει δημιουργώντας παράλληλα μια τεχνητή “μακεδονική γλώσσα”). 

Ο βουλγαρικός χάρτης στο μαντήλι περιβάλλεται από όλους τους Βούλγαρους ήρωες που πολέμησαν για την ένταξη της δήθεν «Μακεδονίας» στη Βουλγαρία (είτε άμεσα είτε σταδιακά μέσω αρχικής αυτονομίας) στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα πρόσωπα που εικονίζονται στο μαντήλι είναι τα εξής:



Επάνω Αριστερά: ο Γκότσε Ντέλτσεφ (1872-1903), ο πασίγνωστος Βούλγαρος επαναστάτης και δάσκαλος της βουλγαρικής γλώσσας. 

Δίπλα του είναι γραμμένα τα συνθήματα «Η Μακεδονία για τους Μακεδόνες» (που όπως έγραψα χθες είναι αγγλικής εμπνεύσεως σύνθημα που χρησιμοποίησαν οι Βούλγαροι στους αγώνες τους, και «Πάντα πάλη για τη Μακεδονία».

Επάνω, στο κέντρο: ο Τόντορ Αλεξάντροφ. 
Η Βουλγαρική εθνικότητά του αναγνωρίζεται και από αρκετούς ακαδημαϊκούς των Σκοπίων (!) όπως από τον Ιβάν Καταρτζίεφ, διευθυντή του τμήματος ιστορικών σπουδών της “Μακεδονικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών” και επίσης από τον διευθυντή του κρατικού ιστορικού αρχείου Ζόραν Τοντορόφσκι. Ο Καταρτζίεφ μάλιστα θεωρεί όλους τους επαναστάτες της περιόδου που έδρασαν στην περιοχή της Μακεδονίας ως Βούλγαρους, και ο Τοντορόφσκι επιβεβαιώνει και αυτός ότι “όλοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους Βούλγαρους”. 
Ο Τόντορ Αλεξάντροφ δολοφονήθηκε το 1924, όταν διαπραγματευόταν η IMRO με την Κομιντέρν για συνεργασία μεταξύ κομμουνιστών και ενός ανεξάρτητου μακεδονικού κινήματος, επειδή αρνήθηκε οποιασδήποτε μορφής συνεργασία. Το σύνθημα δίπλα του λέει «Για εκείνα που αγωνιζόμαστε, γι ‘αυτό θα πεθάνουμε».

Επάνω δεξιά: ο Ντάμε Γκρούεφ (1871-1906) ιδρυτής του αρχικού IMRO. 
Πριν γίνει επαναστάτης ήταν εκπαιδευτικός σε βουλγαρικά σχολεία στο Σμίλεβο, την Πρίλαπο και το Μοναστήρι. 
Το καλοκαίρι του 1893 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου προσλήφθηκε ως διορθωτής σε βουλγαρικό τυπογραφείο. 
Εκεί, την 23η Οκτωβρίου του ίδιου έτους, ίδρυσε από κοινού με τους Αντόν Δημητρόφ, Χρίστο Τατάρτσεφ, Ιβάν Χατζηνικόλοφ, Πέταρ Ποπάρσοφ και Χρίστο Μπαταντζίεφ την οργάνωση ΕΜΕΟ (IMRO), αναλαμβάνοντας χρέη γραμματέα και ταμία, ενώ τα επόμενα χρόνια αναδείχτηκε μαζί με τον Γκότσε Ντέλτσεφ ως μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των κομιτατζήδων. 
Παράλληλα διετέλεσε καθηγητής στο Βουλγαρικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και επιθεωρητής βουλγαρικών σχολείων, θέση από την οποία μερίμνησε για την οργάνωση των ανά τόπους μυστικών επιτροπών της οργάνωσης και συνέλαβε στη διάδοση επαναστατικών ιδεών στις τάξεις των μαθητών. 
Ιδεολογικά, ο Γκρούεφ σύγκλινε προς το κίνημα των Λαζαριστών, οι οποίοι απέβλεπαν στην εισαγωγή μιας γλωσσικής μεταρρύθμισης με σκοπό την ενίσχυση της ενότητας του βουλγαρικού έθνους και απέρριπταν την πολιτική αποστασιοποίησης μεταξύ Βουλγαρίας – Μακεδονίας. 

Τα συνθήματα στο μαντήλι γράφουν «Ιλίντεν – μια λαμπερή ημερομηνία για τη Μακεδονία»
«Να είστε φρουρός και αλήθεια για το θάνατο γι ‘ αυτήν» και τέλος 
«η Μακεδονία είναι η μητέρα της Βουλγαρικής Εθνικής Αναγέννησης».

Κάτω δεξιά: η Μάρα Μπουνέβα (), η οποία σκότωσε έναν Σέρβο δικηγόρο που καταδίκασε Βούλγαρους φοιτητές προσάπτοντάς τους πολιτικές κατηγορίες.

Πυροβολήθηκε το 1928. Το σύνθημα αναφέρει: «Να είστε υπερήφανοι που είστε από τη Μακεδονία».

Κάτω, στο κέντρο: οι Άγιοι Κύριλλος και Άγιος Μεθόδιος μεταφράζουν εκκλησιαστικά κείμενα στα βουλγαρικά τον 9ο αιώνα. 
Το σλόγκαν αναφέρει: «Η Μακεδονία έδωσε παιδεία σε όλους τους Σλάβους».

Κάτω αριστερά: Ο Βλάντο Τσερνοζέμσκι.

Βούλγαρος επαναστάτης, γνωστός και ως «Βλάντο ο Σωφέρ»

Ο Τσερνοζέμσκι ξεκίνησε την επαναστατική του δραστηριότητα το 1922, όταν εντάχθηκε στην Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΕΟ). 
Σύντομα, έγινε εκτελεστής της ΕΜΕΟ. 
Σκότωσε δύο σημαίνοντες Βούλγαρους πολιτικούς, τον κομμουνιστή Δήμο Χατζηδήμωφ, και το μέλος της ΕΜΕΟ Ναούμ Τομαλέφσκι

Και στις δύο περιπτώσεις καταδικάστηκε σε θάνατο, την πρώτη φορά δραπέτευσε από τη φυλακή και τη δεύτερη απελευθερώθηκε. 

Μετά την απελευθέρωσή του το 1932, έγινε εκπαιδευτής της κροατικής φασιστικής οργάνωσης των Ουστάσι. 

Εκπαίδευσε μια ομάδα των Ουστάσι για να δολοφονήσουν τον βασιλιά Αλέξανδρο Α΄ της Γιουγκοσλαβίας, τελικά όμως τον σκότωσε ο ίδιος τον Αλέξανδρο Α΄ στις 9 Οκτωβρίου 1934 στη Μασσαλία.

 Το ένα από τα συνθήματα αναφέρει: «Η Μ.Π.Ο. είναι ένας αξιόπιστος φύλακας της Μακεδονίας στην Αμερική» και το άλλο 
«Χωρίς ανεξάρτητη Μακεδονία δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στα Βαλκάνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου