Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Ένας τάφος στην αρχαία Κύμη προκαλεί τον θαυμασμό των αρχαιολόγων



Ένα πανέμορφο έργο τέχνης ανακαλύφθηκε πριν από έναν χρόνο σε νεκρόπολη της αρχαίας ελληνικής πόλης Κύμη, κοντά στη Νάπολη της νότιας Ιταλίας. Πρόκειται για μια...
πολύ όμορφη τοιχογραφία σε έναν τάφο ο οποίος χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ.
Η Κύμη ήταν αποικία των Ευβοέων (συγκεκριμένα Χαλκίδα & Κύμη). Ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. και είναι πολύ σημαντική για την ιστορία της μεσογείου καθώς μέσω αυτής εισήχθη το χαλκιδικό αλφάβητο στην χερσόνησο (σε Ετρούσκους και μέσω αυτών στους Ρωμαίους) ενώ ήταν η δεύτερη ελληνική αποικία στην Ιταλία μετά τις Πιθηκούσσες.
Το 421 π.Χ. η πόλη θα κατακτηθεί από τους Όσκους, ένα ιταλικό φύλο, ενώ στη συνέχεια, το 338 π.Χ. πέρασε στην ρωμαϊκή εξουσία. Οι Όσκοι έδιωξαν σχεδόν όλους τους Έλληνες κατοίκους της πόλης, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατέφυγαν στη Νεάπολη.
Οι Ρωμαίοι δεν ακολούθησαν αυτή την τακτική και έτσι η Κύμη παρά την κατάκτηση παρέμεινε κατά κύριο λόγο Οσκική. Ο λαός αυτός πρωταγωνίστησε στην πόλη μέχρι και τον 2ο με 1ο αιώνα π.Χ.
Ο τάφος αυτός που ανακαλύφθηκε είναι ξεχωριστός και ανήκει στους Όσκους. Αντίθετα με τους άλλους τάφους που βρέθηκαν στη νεκρόπολη, οι εσωτερικοί τοίχοι των οποίων ήταν είτε λευκοί είτε ερυθρόλευκοι, οι τοίχοι του τάφου αυτού καλύπτονται από μια ζωγραφιά που απεικονίζει ένα συμπόσιο. Η ζωγραφιά βρίσκεται πάνω από την είσοδο του τάφου και στα πλευρικά τοιχώματα.
Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε έναν γυμνό άνδρα που κρατά μια ασημένια κανάτα (οινοχόη) και ένα βάζο με κρασί. Ο άνδρας πιθανότατα είναι υπηρέτης, ενώ πιθανότατα οι άνθρωποι στα αριστερά είναι επισκέπτες.
Κατά μήκος τριών τοίχων, υπάρχουν πέτρινα κρεβάτια για τους νεκρούς, ενώ ο τάφος είναι φτιαγμένος από τόφο (ηφαιστειακό ιζηματογενές πέτρωμα).
Η νεκρόπολη εγκαταλείφθηκε και καλύφθηκε από τους Ρωμαίους τον 1ο αιώνα π.Χ. ενώ χρησιμοποιήθηκε μετέπειτα για στρατιωτική εκπαίδευση.
Πηγές:
archaeology.org
nationalgeographic.it
cnrs.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου