Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΚΡΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ - ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΚΗΣ -Μήπως όμως πρέπει ένας εισαγγελεας να ανοίξει ξανά την υπόθεση;



Τρεις μέρες αφότου έκλεισαν οι πρώτες κάλπες του Μαΐου το 2012 ο αγνοούμενος επί 14 μήνες
δασολόγος Κώστας Πενταράκης βρέθηκε νεκρός σε μια χαράδρα ανάμεσα σε Ζούρβα και Θέρισο του νομού Χανίων με τα αίτια του θανάτου του να παραμένουν αδιευκρίνιστα...

O Πενταράκης είχε εκφράσει σε όλους τους τόνους από την υπηρεσιακή του θέση τις διαφωνίες του για τον Νόμο Μπιρμπίλη περί Επιτάχυνσης των έργων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Είχε εισηγηθεί αρνητικά για την κατασκευή του υβριδικού πάρκου (Αιολικού - Αντλητικού - Υδροηλεκτρικού συστήματος παραγωγής ενέργειας) στο Αποπηγάδι Χανίων και είχε δηλώσει, σαν πολίτης, αντίθετος στο φαραωνικό έργο. Σημειωτέον ότι η περιοχή είναι κηρυγμένη ως προστατευτική περιοχή (ΦΕΚ 65/3.2.2006), με πληθώρα σπάνιων και ενδημικών φυτών, χώρος τροφοληψίας μεγάλων αρπακτικών πουλιών (Γυπαετοί, Όρνεα, Χρυσαετοί κ.ά.) και πτητικός διάδρομος μεταναστευτικών πουλιών – πολλά από τα οποία, και αρκετά θηλαστικά, αποτελούν απειλούμενα είδη παγκόσμιου ενδιαφέροντος, που τελούν υπό αυστηρή κοινοτική προστασία.



Ένας κρατικός υπάλληλος που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του, το 2005 είχε αντιδράσει σε παράνομο νταμάρι στην περιοχή. Υπερασπίστηκε από την υπηρεσιακή του θέση, τον δασικό και ιστορικό πλούτο του φαραγγιού από την παράνομη λειτουργία του νταμαριού, με δεκάδες επιτόπιες αυτοψίες και βεβαιώσεις παραβάσεων, με την εκπόνηση μιας εξαιρετικής δασικής μελέτης για τη συμβολή των ρεμάτων του Σπινιώτη και της Αγριομέλισσας, με την σημαντική και σπάνια βιοποικιλότητα στην περιοχή.

Καυτικές ήταν δε και οι εισηγήσεις του για τη μη επέκταση του λατομείου στα 347 στρ. και την εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) για την περιοχή, (έγγραφο 849/9-2-2009) που μπλοκαρίστηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που ήθελαν να προχωρήσουν τα έργα.

Όσο αναφορά το Αποπηγάδι, εισηγήθηκε την κήρυξη του σε προστατευτική περιοχή, ενώ για την αδειοδότηση των 3 ανεμογεννητριών, τηρώντας τη δασική νομοθεσία, εισηγήθηκε (έγγραφο αρ. πρ 3795/27-7-2005) την διάνοιξη δρόμου πρόσβασης 4 μέτρων. Δρόμου που τελικά όπως διαπίστωσε και ό ίδιος με επιτόπια αυτοψία (έγγραφο αρ. πρ. 1906/16-04-2010) κατέληξε να είναι 10 και 12 μέτρα!

"Δέχομαι πιέσεις"

Στις 26-1-2011 εθεάθη ζωντανός από ακτιβιστές οικολόγους για τελευταία φορά στον Ομαλό, στην σύσκεψη για μια λιμνοδεξαμενή, όπου δεν δίστασε να δηλώσει ξεκάθαρα, και υπηρεσιακά αλλά και σαν πολίτης Σελινιώτικης καταγωγής , την αντίθεση του, στο γιγαντιαίο έργο που θα κατέστρεφε τη φυσιογνωμία του τόπου, με απρόβλεπτες δυσμενείς συνέπειες στο οικοσύστημα.

Στις 12/3/2011 ο Κ. Πενταράκης πατέρας μιας κόρης που μόλις είχε περάσει στο Πανεπιστήμιο, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Η χαράδρα που βρέθηκε ο άτυχος δασολόγος 14 μήνες μετά βρίσκεται σε ορεινή περιοχή στο κέντρο του νομού Χανίων, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον προορισμό που είχε δηλώσει ότι θα πήγαινε και όπου είχε εντοπιστεί και η τελευταία κλήση του κινητού του. Μετά από πολύμηνες, εντατικές έρευνες και την πίεση στις αρχές μέχρι και του αδελφού του από το Κονέντικατ των Ηνωμένων πολιτειών, όπου ζει και εργάζεται βρέθηκε νεκρός μέσα στο μεσαίου κυβισμού γαλάζιο αυτοκίνητό του που είχε πέσει στη χαράδρα με την αστυνομία να κλείνει την υπόθεση δεδομένου ότι το σώμα του άτυχου δασολόγου ήταν σε προχωρημένη σήψη.


Το πόρισμα του ιατροδικαστή

Σύμφωνα με το πόρισμα του Ιατροδικαστή Κρήτης κ.Σταμάτη Μπελιβάνη, ο οποίος εκτός της αυτοψίας διενήργησε και την νεκροψία-νεκροτομή, και υπέγραψε και το πιστοποιητικό θανάτου στο όνομα του Κώστα Πενταράκη, έγινε ταυτοποίηση του νεκρού από τον ρουχισμό και την οδοντοστοιχία.

Για τελείως τυπικούς λόγους έγινε και εξέταση DNA τα αποτελέσματα της οποίας ήταν ταυτόσημα με τα αρχικά ευρήματα.

Σε ότι αφορά στα αίτια του θανάτου, που είναι και το κρίσιμο, σύμφωνα με τον Ιατροδικαστή, αυτά παραμένουν αδιευκρίνιστα λόγω προχωρημένης σήψης καθώς ο θάνατος επήλθε 14 μήνες πριν την έυρεση του νεκρού και όλο αυτό το χρονικό διάστημα η σορός ήταν εκτεθειμένη στην ύπαιθρο.



Η κρίσιμη δημόσια παρέμαβαση

Διαβάζοντας προσεκτικά, την παρέμβαση του στη δημόσια διαβούλευση για τις ΑΠΕ, την οποία μπορείτε να βρείτε σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/minenv/?c=1624, και σύμφωνα με εκμηστυρεύσεις του σε ακτιβιστές φαίνεται ότι «δέχοταν πολύ μεγάλες πιέσεις για αυτή του την τελευταία του παρέμβαση», ενώ συμπλήρωνε ότι «διαφωνεί στην τοποθέτηση γιγαντιαίων αιολικών και ηλιακών σταθμών, στις προστατευόμενες περιοχές των Λευκών Ορέων, του Λαφονησίου, της Γραμβούσας (από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου) (όπου ήδη έχουν δοθεί άδειες παραγωγής), σε συνδυασμό με την νευραλγική θέση που κατείχε στη Δ/νση Δασών, είναι προφανές ότι κάποιοι ωφελήθηκαν, με αυτή την εξαφάνιση του χωρίς να σημαίνει ότι είχαν και την ευθύνη του θανάτου του. Τα μεγάλα ενεργειακά λόμπι των ΑΠΕ, με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα δολοφονούν ενίοτε το περιβάλλον αλλά όχι απαραίτητα και ανθρώπους.



Από το κείμενο πάντως που ανήρτησε στη δημόσια διαβούλευση αντιλαμβάνεται κανείς ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο με απίστευτα συγκροτημένη σκέψη και υψηλή επιστημονικότητα και αυτό είναι σημαντικό στην υπόθεση καθώς ο θάνατος του εκ των υστέρων αποδώθηκε από πολλούς σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Έγραφε ο Κώστας Πενταράκης χαρακτηριστικά:

[...Αποψή μου είναι ότι, στις εκτάσεις αυτές, θα πρέπει να επιτρέπονται μόνο μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα (εξαιρούμενα άδειας παραγωγής) μικρά αιολικά συστήματα (για την επίτευξη ενεργειακής αυτονομίας νοικοκυριών ή αγροτικών επιχειρήσεων και υποδομών) καθώς και μικρές εγκαταστάσεις (τοπικής εμβέλειας) αξιοποίησης βιομάζας. ...Οι κορυφογραμμές των γενέθλιων τόπων μας είναι δημόσιες δασικές εκτάσεις επί των οποίων έχουμε δικαίωμα προσωπικότητας....]

Μήπως όμως πρέπει ένας εισαγγελεας να ανοίξει ξανά την υπόθεση;


πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου