Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Drag Queens θα Διαβάσουν Παραμύθια σε Παιδιά στην Πειραιώς...!! «Θα αφηγηθούμε ιστορίες που μιλούν για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή».



Μεταφέρουμε χωρίς να αλλάξουμε ούτε φωνήεν και βγάλτε τα συμπεράσματά σας...
Κόντρα στις ομοφοβικές τσιρίδες, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου πρωτοπορεί και εντάσσει φέτος στο πρόγραμμά του μία ξεχωριστή performance. Drag queens θα διαβάσουν παραμύθια σε παιδιά έως 12 ετών, για δύο ημέρες, στο προαύλιο της Πειραιώς 260. Μία δράση που, όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι, στοχεύει να προβάλλει τη φαντασία και τη ρευστότητα των ταυτοτήτων, βασικά χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας, φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με λαμπερά και θετικά παραδείγματα κουίρ ατόμων.

Η Δώρα Ανδρουλιδάκη είναι ο άνθρωπος πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία, ασχολείται με την οργάνωση παραγωγής εκδηλώσεων, είναι φοιτήτρια του παιδαγωγικού τμήματος του Frei Fachshule. Ζει στο Βερολίνο από όπου έχει ξεκινήσει η συγκεκριμένη δράση με το Drag Queen Story Hour_Berlin Chapter, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα Over the rainbow story time. Λίγο πριν έρθει στην Ελλάδα για το Drag Queen Story Hour_Αthens Chapter στις 29 και 30 Ιουνίου μιλά στο VICE κι εξηγεί στους γονείς γιατί να πάνε τα παιδιά τους στην Πειραιώς. Μάλιστα και χωρίς κόστος.


VICE: Τι είναι το Drag Queen Story Hour και ποια η ιστορία του;
Δώρα Ανδρουλιδάκη: To Drag Queen Story Hour είναι μια ώρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια. Μια δράση που προβάλλει τη φαντασία και τη ρευστότητα των ταυτοτήτων, βασικά χαρακτηριστικά της παιδικής ηλικίας, φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με λαμπερά και θετικά παραδείγματα κουίρ ατόμων. To Drag Queen Story Hour είναι ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα που ξεκίνησε στο Σαν Φρανσίσκο το 2015 από τη συγγραφέα και ακτιβίστρια Michelle Tea και την εταιρεία παραγωγής RADAR Productions. Η Ιδέα ήταν απλή: Drag Queens να διαβάζουν παραμύθια σε παιδιά σε βιβλιοθήκες όπου αυτή τη στιγμή έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο πραγματοποιείται σε πολλές πολιτείες της Αμερικής αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης καθώς υπάρχει αντίστοιχος οργανισμός και στην Ιαπωνία.


Εσύ πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη συγκεκριμένη τέχνη; Ποια είναι η δική σου πορεία;
Μάλλον εδώ πρέπει να κάνω μια διευκρίνηση. Εγώ δεν ασχολούμαι με το «Drag» απλά συνεργάζομαι με «Drag Artists» και Queer άτομα σε αυτό το πρότζεκτ.

Πώς πάρθηκε η απόφαση να ξεκινήσει το συγκεκριμένο project;
Σχεδόν 20 χρόνια τώρα, δραστηριοποιούμε στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στην παραγωγή καλλιτεχνικών και πολιτισμικών εκδηλώσεων και τα τελευταία χρόνια που ζω και εργάζομαι στο Βερολίνο, ήμουν στον τομέα της μουσικής βιομηχανίας. Μετά τη γέννηση της κόρης μου άρχισα να σκέφτομαι πολύ διαφορετικά, οι ανάγκες και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν και οι ανησυχίες μου μεγάλωσαν. Έτσι αποφάσισα να τα παρατήσω όλα και να αλλάξω κατεύθυνση και καριέρα, να κάνω κάτι πιο ουσιαστικό για μένα και για την οικογένεια μου και να βάλω το δικό μου λιθαράκι για ένα καλύτερο αύριο.


Γύρισα πίσω στα θρανία λοιπόν κι αυτή τη στιγμή ξεκινάω τις σπουδές μου για να γίνω νηπιαγωγός. Παράλληλα, έχουμε κάνει μια μικρή ομάδα που πραγματοποιούμε εκδηλώσεις για παιδιά και όλη την οικογένεια. Οταν το καλοκαίρι του 2018 μια φίλη μού έστειλε ένα λινκ για να δω τι κάνουν οι συνάδελφοι στην Αμερική, το ενδιαφέρον μου μεγάλωσε και η περιέργεια παράλληλα. Ετσι ήρθα σε επαφή με τον οργανισμό στη Νέα Υόρκη και αποφάσισα να φέρω το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Βερολίνο.

Η παράσταση του Φεστιβάλ απευθύνεται σε παιδιά. Τι ηλικίες;
Συγκεκριμένα για αυτή τη δράση, κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι και 12 χρονών.


Τα παραμύθια γράφονται από εσάς; Πώς τα επιλέγεις;
Για το φεστιβάλ Αθηνών έχουν επιλεγεί τέσσερα βιβλία τα οποία μιλούν για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και τη φιλία. Το τέταρτο βιβλίο που θα παρουσιάσουμε είναι από μια νέα συγγραφέα, τη «Νάστα», για το οποίο δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή πολλά για να μη χαλάσω την έκπληξη, καθώς το βιβλίο βρίσκεται ακόμα υπό έκδοση.


Εδώ στο Βερολίνο έχω δημιουργήσει μια μικρή βιβλιοθήκη μετά από έρευνα, πολλές ώρες διαβάσματος αλλά και αφού συμβουλεύτηκα μέλη της Λοάτκι κοινότητας. Για την Αθήνα σε συνεργασία με την κα. Άννα Γεωργάτου (εκπαιδευτικό και συγγραφέα) αλλά και τις δύο performer συναποφασίσαμε να διαβαστούν τα παρακάτω βιβλία: «Πώς να είσαι λιοντάρι» του Εd Vere, «Ξεχωρίζω και σφυρίζω» του Rob Biddulph, «Τα φτερά του Νόρμαν» του Tom Percival, «Έχασα το χρώμα μου και ψάχνω να το βρω» της Λίζας Βαρβόγλη, «Ιmagine» του John Lenon σε μετάφραση του Φοίβου Δεληβοριά.

Ποιες drag queens θα δούμε επί σκηνής;
Οι drag queens που θα εμφανιστούν είναι η Holly Grace και η Imiterasu. Kι εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω την αγαπημένη φίλη Μαρία Ναθαναήλ (Athens International Film Festival) και το Μανώλη Βαμβούνη (Queer Theatre Awards) για τη βοήθειά τους, καθώς μας έφεραν σε επαφή και έτσι ξεκινάει η συνεργασία μας στην Αθήνα.

Drag Νύχτες στην Αθήνα


πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου