Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Πνευματική Αφύπνιση: η μόνη Οδός Σωτηρίας



Ένας λαός απολύτως προσηλωμένος στις τρέχουσες ανάγκες και απολαύσεις, αδιάφορος για τη θέση του στην ιστορία....Μια πνευματική σκλαβιά, ένα πέπλο σκοτεινό και βαθύ έχει καλύψει σαν καταχνιά τις γωνιές του μυαλού περιορίζοντας τους πνευματικούς ορίζοντες της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Έλκει την καταγωγή του από την αρχαία Ελλάδα; Έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο; Είναι απομεινάρι της οθωμανικής περιόδου;

Γράφει ο Δρ Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης
Η δημαγωγία ήταν μέρος της καθημερινότητας των αρχαίων Ελλήνων όπως και η διαφθορά όπως και ο εξοβελισμός μεγάλων και σπουδαίων προσωπικοτήτων όπως και οι καταστροφές (σικελική εκστρατεία)
αποτέλεσμα της πειθούς δημαγωγών. Όπως και οι απανωτοί εμφύλιοι πόλεμοι, συνέπεια των εκατέρωθεν συμφερόντων.

Το Βυζάντιο κατέρρευσε λόγω διαφθοράς σε μια κοινωνία που τα αξιώματα πουλιόντουσαν και ο τοπικός ηγεμόνας είχε δικαίωμα ζωής ή θανάτου και η κοινωνία δίκαιου ήταν ανύπαρκτη.

Η οθωμανική περίοδος μας αφήνει το μπαξίσι και το ρουσφέτι.

Στα σχεδόν 200 χρόνια ανεξαρτησίας επικρατεί ο κομματισμός, ο λαϊκισμός και το πελατειακό κράτος. Καμία προσπάθεια για αξιοκρατία. Οι βουλευτές τάζουν θέσεις και λύσεις με αντάλλαγμα την ψήφο. Οι επιτελικές θέσεις που χαράζουν πολιτική και οδηγούν το κράτος είτε ψηλά είτε στην κόλαση χαρίζονται σε κομματικούς φίλους και συγγενικά πρόσωπα. Τα πρόσωπα με τα κατάλληλα προσόντα μένουν στο περιθώριο. Η δημόσια διοίκηση κομματοποίειται και καταλαμβάνεται από κομματικά στελέχη του εκάστοτε κόμματος που κυβερνάει.

Οι θεσμοί ελέγχονται και συνεπώς εκφυλίζονται. Παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη, και τελευταία η οικογένεια, αποσαρθρώνονται.

Η ευθύνη είναι των πολιτών δηλαδή ψηφοφόρων ή των κυβερνόντων;

Οι κυβερνώντες εκλέγονται από τους ψηφοφόρους. Συνεπώς οι πολίτες επικροτούν την διαφθορά και το πελατειακό κράτος. Ένα κράτος που ποτέ δεν σεβάστηκε τους θεσμούς, τους πολίτες και το περιβάλλον και ένας λαός που ποτέ δεν σεβάστηκε τον εαυτό του.

Είναι αμορφωσιά και αγραμματοσύνη, ένας λαός που ψηφίζει κάποιον επειδή είναι γνωστός ή επειδή ανέβηκε σε ένα καράβι για την γάζα ή γιατί υπάρχει απλά σε ένα ψηφοδέλτιο. Είναι έγκλημα να ψηφίζονται τραγουδιστές και ολυμπιονίκες επειδή είναι απλά γνωστοί. Είναι έγκλημα να αναρριχούνται σε θέσεις εξουσίας συνδικαλιστές που απλά έχουν την ικανότητα ανακύκλωσης λέξεων με νόησα αλλά χωρίς ουσία. Είναι παγίδα προσέλκυσης ψήφων. Θα είναι απλώς πιόνια στα χέρια του αρχηγού. Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης το υπέδειξαν 2400 χρόνια πριν. Εμείς σήμερα γιατί το αγνοούμε επιδεκτικά;


Στα δύσκολα χρόνια και παρά την έλλειψη αξιοκρατίας υπήρξαν μερικοί ηγέτες που τόλμησαν σε ριζικά μέτρα και οδήγησαν σε οικονομική και πνευματική ανάπτυξη. Σε δύσκολους καιρούς που επικρατούσε η αγραμματοσύνη ανεδείχθησαν ηγετικές και ηρωικές μορφές και το βλέπουμε στις ελληνικές ταινίες να υπάρχει ο σεβασμός στους μεγαλύτερους, στον πρόεδρο, τον δάσκαλο και τον ιερέα.


Παρά την αγραμματοσύνη και αμορφωσιά η Ελλάδα επεκτείνεται εδαφικά και οικονομικά.


Σήμερα, με τόσα πανεπιστήμια, με τόσα ερευνητικά ιδρύματα, τει και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αλλά και μια ατελείωτη λεωφόρο πληροφόρησης, το διαδίκτυο, πόσο γραμματιζούμενοι και μορφωμένοι είμαστε; Έχουν στοιχειώδεις γνώσεις τα παιδιά, έχουν κριτική σκέψη και αντίληψη οι έφηβοι, έχουν πνεύμα συνεργασίας και άμιλλας οι μεγαλύτεροι;


Σήμερα, με τόσα πανεπιστήμια και τει και ιδιωτικά εκπαιδευτείτε και την πλειοψηφία να έχει απολυτήριο λυκείου και πτυχίο και πλέον μεγάλο ποσοστό μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικά,


Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΓΕΝΘΥΝΕΤΑΙ Ή ΣΥΡΙΚΩΝΕΤΑΙ ΕΔΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ;;;;;


Και παραμένει το ερώτημα:


Αυτή η πνευματική σκλαβιά, η επικέντρωση στον πλούτο, το χρήμα, την πολυτέλεια, την κατανάλωση, τον ατομικισμό, την καλοπέραση, την ατομική ωφέλεια, την ατομική εξυπηρέτηση, τον ωχαδερφισμό, την εξαπάτηση, την πλάνη, το ψέμα, την διαφθορά, την αδικία, ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ την αδιαφορία για θεσμούς, δημόσια διοίκηση, το κοινό καλό, τον πλησίον, την πραγματική μόρφωση, την δικαιοσύνη και την αγάπη για την πατρίδα, και θεατές σε ένα παιχνίδι εμπορίας εντυπώσεων,


ΓΙΑΤΙ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΚΛΑΒΙΑ,


Πόθεν έλκει την καταγωγή της; Που και πότε επιβλήθηκε;


ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΟΔΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ. Και πνευματική αφύπνιση είναι η απαλλαγή του μυαλού από την καταχνιά της μικροπρέπειας και η στροφή στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και αντίληψης.


Μερικά βιβλία αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων όπως Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη, Πολιτικά του Αριστοτέλη, Πολιτεία του Πλάτωνα, και τα τέσσερα ευαγγέλια μαζί με επιλεγμένους βίους αγίων οδηγούν σε διεύρυνση του ορίζοντα, ανοίγουν την σκέψη και επιφέρουν την κριτική σκέψη και αντίληψη.


Αυτό που καθόρισε την Ελλάδα από την παλιγγενεσία μέχρι σήμερα είναι:


Κομματισμός – Λαϊκισμός – Πελατειακές Σχέσεις.


Αυτό το στο οποίο πρέπει να στηριχτούμε είναι:


Θεσμοί – Αξιοκρατία – Διαφάνεια.


Σωκράτης:
Μὲν οὖν ὁ πρεσβύτης ᾤετ᾽ εἶναι τέλος τὸ γινώσκειν τὴν ἀρετήν, καὶ ἐπεζήτει τί ἐστιν ἡ δικαιοσύνη καὶ τί ἡ ἀνδρεία καὶ ἕκαστον τῶν μορίων αὐτῆς. ἐποίει γὰρ ταῦτ᾽ εὐλόγως. ἐπιστήμας γὰρ ᾤετ᾽ εἶναι πάσας τὰς ἀρετάς, ὥσθ᾽ ἅμα συμβαίνειν εἰδέναι τε τὴν δικαιοσύνην καὶ εἶναι δίκαιον. ἅμα μὲν γὰρ μεμαθήκαμεν τὴν γεωμετρίαν καὶ οἰκοδομίαν καὶ ἐσμὲν γεωμέτραι.

epanastasiskepsis.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου