Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Τον χαβά τους οι Τούρκοι: Καλούν την Ελλάδα να σταματήσει... τις προκλητικές συμπεριφορές

apostolakis_ar

Την ώρα που η Ουάσινγκτον δείχνει ότι η γεωπολιτική στρατηγική της βρίσκεται σε φάση μετατόπισης λίγο πριν τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη σύνοδο των G20, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κάλεσε την Ελλάδα «να αποφεύγονται οι προκλητικές δηλώσεις και συμπεριφορές»!...

Τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί το σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ουάσιγκτον επιβεβαιώνει ότι η γεωπολιτική στρατηγική της βρίσκεται σε φάση μετατόπισης. 

Με ένα διακομματικό "ναι", η Γερουσία έδωσε το πράσινο φως στην ψήφιση του East Med Act, του "Νομοσχεδίου για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο". Πρόκειται για το διακομματικό νομοσχέδιο των γερουσιαστών Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, το οποίο εδραιώνει και αναβαθμίζει το πρόγραμμα συνεργασίας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. 

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Αμερική βάζει για πρώτη φορά στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της την τριμερή συνεργασία αυτών των χωρών. Εξίσου σημαντικό είναι, ότι αυτό συνοδεύεται από άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εξελίξεις αυτές επιβαρύνουν τον Ερντογάν και μάλιστα ενόψει της σημαντικής συνάντησης του με τον Αμερικάνο πρόεδρο. Παρ’ όλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να μην πάει με άδεια χέρια στην Ιαπωνία, κάνοντας μία μικρή κίνηση κατευνασμού. Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε να απελευθερώσει από τον κατ’ οίκον περιορισμό τον υπάλληλο του προξενείου των ΗΠΑ Τζαντούρκ. Ακόμα και με αυτή την κίνηση, η συνάντηση αυτή είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη, καθώς θα κρίνει την τύχη των S-400 και μαζί, όπως τονίζουν αναλυτές και διπλωμάτες, και ίσως το μέλλον των τουρκοαμερικανικών σχέσεων. 
Ο Ερντογάν κλήθηκε, μάλιστα, από δημοσιογράφους να σχολιάσει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με το East Med Act. «Φίλοι μου αν έρθει στην ατζέντα θα το συζητήσουμε αλλά σε αυτή την περιοχή η Τουρκία και η “βόρεια Κύπρος” έχουν δικαιώματα. Αυτών των χωρών που αναφέρονται τί δικαιώματα έχουν; Και μάλιστα οι ΗΠΑ τί δικαιώματα έχουν;»

Ένας ακόμα πονοκέφαλος για τον Τούρκο πρόεδρο είναι το ότι αν και o "Πορθητής" παραμένει στην Κύπρο, ξεμένει από τεχνολογία. Μόνο αμελητέο δεν είναι το ότι έχουν αποχωρήσει όλες οι εξειδικευμένες ξένες εταιρείες οι οποίες παρέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Να θυμίσουμε ότι εγκατέλειψε και η Baker Hughes, μία από τις τρεις εναπομείνασες διεθνείς εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη γεώτρηση του «Πορθητή» στην Αττάλεια.

Παρόλα αυτά η Τουρκία επιμένει να «διαβάζει» με τον δικό της τρόπο τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο με τον Χουλουσί Ακάρ να καλεί τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη με τον οποία συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ... «να αποφεύγονται οι προκλητικές δηλώσεις και συμπεριφορές».

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας στην ίδια ανακοίνωση για τη συνάντηση Ακάρ-Αποστολάκη τόνισε την ανάγκη να μην τίθενται σε κίνδυνο «τα εθνικά συμφέροντα και δικαιώματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Αποστολάκης μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του δήλωσε ότι «θέλουμε την αποφυγή της έντασης, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Του έθεσα βέβαια τις απόψεις μας όπως και εκείνος τις δικές τους. Του εξέφρασα τις αντιρρήσεις μας για τις κινήσεις τους στο Αιγαίο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Θέλουμε την αποφυγή έντασης. Αυτόν το σκοπό έχουν εξάλλου οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος, πάντως, επισήμανε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αποφασίσει για την υλοποίηση των δράσεων για τα ΜΟΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου