Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ: Τουρκία-Βρετανία συμμαχούν εναντίον του Ελληνισμού!



Μεγάλο «deal» εμβάθυνσης της στρατηγικής συμμαχίας Bρετανίας-Τουρκίας έκλεισε πριν λίγα 24ωρα με τον Υπουργό Εμπορίου, Liam Fox, να προχωρά σε απίστευτες φιλοτουρκικές δηλώσεις περί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να ρίχνει δισ. δολάρια στην τουρκική οικονομία....

Το αντάλλαγμα, όπως αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι Τούρκοι, είναι μερίδιο από τον ενεργειακό πλούτο της Κυπριακή ΑΟΖ.

Πιο αναλυτικά, ο Βρετανός υπουργός συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Στην επίσημη σελίδα της κυβέρνησης της Βρετανίας αναφέρεται ότι:


«O Liam Fox είδε τον Τούρκο Υπουργό Εμπορίου Ruhsar Pekcan και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για να συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της συμμαχίας Τουρκίας-Βρετανίας μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η συνέχεια των ομάδων εργασίας Βρετανίας-Τουρκίας.

Οι εξαγωγές της Βρετανίας προς την Τουρκία έφτασαν τα 11 δισ. δολάρια το περασμένο έτος ενώ το ετήσιο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ξεπέρασε τα 20 δισ. δολάρια. κάνοντας την Τουρκία σημαντικό σύμμαχο και εμπορικό συνεργάτη!

Ο Dr Fox υπογράμμισε την στρατηγική σημασία της συμμαχίας αυτής!

Κατά την διάρκεια ομιλίας του στο τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο επιχειρηματιών, ανέφερε στους Τούρκους την σημασία της σχέσης και της συνεργασίας ενώ περιέγραψε το όραμα της ανεξάρτητης εμπορικής πολιτικής της Βρετανίας.

Χτίζουμε μια εμπορική σχέση που μας πάει πίσω στην Βασίλισσα Elizabeth I και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο στενός δεσμός μεταξύ δύο πιο σημαντικών οικονομικών και στρατιωτικών δυνάμεων είναι πιο κρίσιμος από ποτέ για την Βρετανία καθώς φεύγει από την ΕΕ!

Εγκαθιστούμε στην Τουρκία έναν από τους πρώτους αντιπροσώπους χρηματοδότησης εξαγωγών, ο οποίος θα διαχειρίζεται 3.5 δισ. δολάρια με σκοπό την επιτάχυνση της εμπορικής δραστηριότητας μεταξύ των χωρών μας!

Καθώς φεύγουμε από την ΕΕ, η Βρετανία παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της Τουρκίας».

Γιατί όμως τώρα αυτή βρετανική υποστήριξη; Την απάντηση την δίνει η ερντογανική Yeni Safak η οποία σε άρθρο της τονίζει πως το «Λονδίνο ζητά μερίδιο από τους ενεργειακούς πόρους στην κυπριακή ΑΟΖ»

Η Τουρκάλα δημοσιογράφος Κιϋμέτ Σεζέρ (Kıymet Sezer), σε πρωτοσέλιδο άρθρο της στην ερντογανική εφημερίδα «Yeni Safak», «σκαλίζει» μια ιστορία περίεργη αλλά όχι άγνωστη, δηλαδή τη διεκδίκηση μέρους της κυπριακής ΑΟΖ από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Kıymet Sezer έγραψε ότι «το Λονδίνο ζητά μερίδιο από τους ενεργειακούς πόρους».

Η ίδια επισημαίνει ότι «οι βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια θεωρείται ότι είναι εδάφη του και ότι οι βάσεις 180 τετραγωνικών χιλιόμετρων έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα».

Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την ΑΟΖ του και ανακοίνωσε ότι δεν υποστηρίζει τις γεωτρήσεις στις αμφισβητούμενες περιοχές, μπορεί να υπογράψει συμφωνία για τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Τουρκία».

Μάλιστα κυκλοφόρησαν και χάρτες όπου απεικονίζουν τα όρια της ΑΟΖ των βρετανικών βάσεων, ενώ υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το Λονδίνο θα «καταλάβει» το πεδίο «Αφροδίτη», εφόσον δεν επέλθει συμφωνία.

Υπάρχουν δύο βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, πρόκειται για τις βάσεις του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας, που θεωρούνται έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτές οι βάσεις, των οποίων το καθεστώς καθορίστηκε από τη Συνθήκη ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, ορίστηκαν ως «κυρίαρχες βάσεις» ανεξάρτητες από τη νήσο της Κύπρου την εποχή εκείνη.

Αυτές οι βάσεις των 180 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτουν το 2,6% του νησιού. Οι βρετανικές βάσεις είναι έδαφος εκτός ΕΕ.

Σύμφωνα με τη συνθήκη, αυτές οι βάσεις έχουν και… χωρικά ύδατα, τα οποία είναι απόλυτα ανεξάρτητα από το κράτος της Κύπρου.

Σύμφωνα με την συμφωνία ίδρυσης της κυπριακής δημοκρατίας, το Λονδίνο δίνει στους Κύπριους το δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης από τα χωρικά ύδατα αυτών των βάσεων, καθώς και το δικαίωμα να ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, οι συμφωνίες καθορίζουν τις συντεταγμένες των θαλάσσιων περιοχών στις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να απαιτήσει κανένα εμπορικό δικαίωμα εκμετάλλευσης άλλου είδους», αναφέρουν οι Τούρκοι.

Σύμφωνα με το έγγραφο «Limits in the Seas» που δημοσιεύθηκε από το Αμερικανικό Γραφείο Πληροφοριών και Έρευνας το 1972 «η Βρετανία είναι παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο και έτσι μπορεί να διεκδικήσει δικαιώματα στη λεγόμενη ΑΟΖ του GASC».

Το έγγραφο αναφέρει ότι τα διεθνή σύνορα μεταξύ των βρετανικών ζωνών βάσης και της Κύπρου είναι σαφώς καθορισμένα και ότι αυτά τα σύνορα ενδέχεται να έχουν πιθανό αντίκτυπο, αν και η δυνατότητα αυτή δεν αναφέρεται ρητά στη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα.

Τέλος γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Υπουργού Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου, Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε τις συμφωνίες της Κύπρου που υπέγραψε με άλλες χώρες για τον καθορισμό της ΑΟΖ όμως δεν υποστηρίζουμε τις γεωτρήσεις στις περιοχές των οποίων η κυριαρχία είναι αμφισβητούμενη».

Πάντως, όλα αυτά συμπίπτουν με όσα αποκάλυψε ο Κύπριος ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης, του ΔΗΚΟ, ο οποίος όπως έχει αναφέρει το pronews.gr, έδειξε πως η Κύπρος «αποκτά» αγγλική ΑΟΖ.

Όπως έχει γράψει ο κ. Μαυρίδης, «με αφετηρία τις δύο αγγλικές βάσεις, εμφανίζονται δύο περιοχές στη θάλασσα ως ΑΟΖ των αγγλικών βάσεων και περιλαμβάνουν το κοίτασμα «Αφροδίτη»!

«Οι δύο περιοχές εμπίπτουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, που έχει ήδη ρυθμιστεί με διεθνείς συμφωνίες, με βάση το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.

Δημοσιοποίησα, ενημέρωσα και κατήγγειλα την αγγλική αυθαιρεσία, αναμένοντας αντίδραση από την Κύπρο και καλώντας την Ευρ. Επιτροπή να διορθώσει τον χάρτη και να αποκλειστούν στο μέλλον τέτοιες αυθαιρεσίες», έχει γράψει ο Κώστας Μαυρίδης.

Η BP πρέπει να «πονάει πολύ»…





πηγή: pronews.gr


πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου