Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Μπαμπέσηδες και αντιδημοκράτες ως το τέλος - 7 κορυφαίοι συνταγματολόγοι τους λένε ότι ο διορισμός είναι αντισυνταγματικός και αυτοί επιμένουν



Γ Παπαδόπουλος- Τετράδης
Η χτεσινή πρόταση της κυβέρνησης για συναινετική εκλογή των επικεφαλής στα ανώτατα δικαστήρια είναι μια χειροπιαστή απόδειξη ότι αυτοί που κυβερνούν δεν έμαθαν τίποτε από τη λαϊκή σφαλιάρα, αλλά ούτε και άλλαξαν μυαλά από τα αντιδημοκρατικά πιστεύω τους. Παραμένουν ύπουλοι, κουτοπόνηροι και βαθειά αντιθεσμικοί. Παραμένουν πολιτικά λαμόγια....Η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει ανώτατους δικαστές, σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση του πολιτικού της οργάνου.
Η μείζων και ελάσσων αντιπολίτευση αντέδρασε, ομοφωνώντας ότι μια τέτοια ενέργεια είναι αντισυνταγματική και ανήθικη.
Οι 7 κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας δήλωσαν ομόφωνα ότι μια τέτοια πράξη είναι ενάντια στο Σύνταγμα (Μανιτάκης, Μποτόπουλος, Αλιβιζάτος, Σταθόπουλος, Παπασπύρου, Χρυσόγοννος, Βενιζέλος).
Στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ (Βίτσας, Φίλης) δήλωσαν ότι ο διορισμός αυτός δεν είναι ηθικός και δεν είναι θεσμικός. Για τους λόγους που επεκαλούντο συνταγματολόγοι και αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση, αφού επέμεινε για δύο 24ωρα, ανέκρουσε πρύμναν και έστειλε επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση (ως πιθανή επόμενη κυβέρνηση;!) με την οποία πρότεινε την εκλογή της δικαστικής ηγεσίας σε συνεννόηση με αυτήν.

Από την καταγραφή των πραγματικών περιστατικών βγαίνουν τα εξής ατράνταχτα συμπεράσματα:
1. Η κυβέρνηση αποφάσισε το διορισμό των δικαστών «της», αγνοώντας το Σύνταγμα και την αντιπολίτευση. Αποδεικνύοντας ότι εξακολουθεί να έχει νοοτροπία αλαζονείας, αυταρχισμού και περιφρόνησης των θεσμών και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, όπως εδώ και 4,5 χρόνια. Από τη λαϊκή σφαλιάρα της Κυριακής δεν κατάλαβε τίποτε.
2. Η κυβέρνηση αποφάσισε με κριτήριο μόνο την επιθυμία της, και αφού συμβουλεύτηκε τους «δικούς» της νομικούς και το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Αποδεικνύοντας ότι, όπως και στους άλλους τομείς διακυβέρνησης, περιστοιχίζεται από ανεπαρκείς και άσχετους. Οι οποίοι έχουν επιλεγεί όχι επειδή είναι γνώστες αλλά επειδή είναι «δικοί» της. Ομοϊδεάτες ή σφουγγοκωλάριοι.
3. Η αλλαγή στάσης δια του υπουργού Δικαιοσύνης μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε αποδεικνύει ότι η προηγούμενη απόφαση, όπως και οι περισσότερες αυτής της κυβέρνησης είχε παρθεί στο πόδι. Στο γόνατο. Με την καθιερωμένη προχειρότητα και το ελαμωρετώρα, που καθοδηγούν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά και όλο το κόμμα. Για όσους αναρωτιώνται πώς επέζησε μια τέτοια κυβέρνηση για τόσο πολύ, η απάντηση είναι απλή. Δεν είχαμε εκλογές και οι νοικοκυραίοι δεν ξέρουν από μαχητικό πνεύμα, συνδικαλισμό και πεζοδρόμιο.
4. Η αλλαγή στάσης και η επιστολή συναίνεσης του υπουργού Δικαιοσύνης προς την αξιωματική αντιπολίτευση αποδεικνύει την κουτοπονηριά και τη μηχανορραφία, με την οποία λειτουργεί το μέγαρο Μαξίμου και η κυβέρνηση. Αντί να δουν το προφανές και να ακολουθήσουν τη νομιμότητα, δεδομένου ότι δεν είχαν ανακοινώσει επισήμως διαδικασία αλλαγών στη Δικαιοσύνη, προτίμησαν να αποπειραθούν να παγιδεύσουν ύπουλα την αντιπολίτευση! Όλη την αντιπολίτευση!
5. Από τη στιγμή που η αξιωματική, η έλλασσων αντιπολίτευση και οι συνταγματολόγοι είχαν καταγγείλει ως παράνομη την ενέργεια της κυβέρνησης, η πρόσκληση σε συναινετικό διορισμό ανωτάτων δικαστών ήταν στην πραγματικότητα πρόσκληση σε συναινετική παραβίαση του Συντάγματος! Πρόταση για ΣΥΝΕΝΟΧΗ. Παραβίαση και συνενοχή, δεδομένου ότι σύμφωνα με τον νόμο 2190/94 απαγορεύεται ρητώς οποιοσδήποτε διορισμός σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού κατά την προεκλογική περίοδο. Ακριβώς για να μη μπαίνει στον πειρασμό η απερχόμενη κυβέρνηση να διορίζει «δικούς της» σε οποιονδήποτε τομέα.

6. Επιπλέον, με παραδοχή του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση είναι αμφίβολο αν έχει τη λαϊκή ετυμηγορία. Επομένως, λειτουργεί ως υπηρεσιακή και σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν την επόμενη. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η συνταγματικότητα και η νομιμότητα δεν είναι παρά εργαλεία γι αυτή την κυβέρνηση. Στην άσκηση της αυταρχικής πολιτικής της. Η οποία δεν είναι ΚΑΝΕΝΑ γράμμα του Συντάγματος.
Μετά από αυτά προκαλεί αλγεινή εντύπωση η χτεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, οι οποίοι αντί να σιωπούν ή να παίρνουν νομική θέση για το ζήτημα καταδικάζουν «την πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από την παρούσα κυβέρνηση ή την επόμενη»! Δηλαδή, ως μη οφείλουν, παρεμβαίνουν στην ελεύθερη πολιτική έκφραση των κομμάτων και μάλιστα επί ακραίως πολιτικού θέματος! Και καταδικάζουν μια απολύτως βασική λειτουργία του πολιτικού κόσμου! Παίρνοντας μ αυτή τη φράση ίσες αποστάσεις από τον παρανομούντα και από τον καταγγέλλοντα!
Επιπλέον, τα μέλη του δ.σ. της Ένωσης παίρνουν και θέση, η οποία είναι ταυτόσημη με εκείνη του υπουργού Δικαιοσύνης και καταφανώς αντίθετη με τον νόμο 2190/94 και με τις αναλύσεις όλων σχεδόν των Συνταγματολόγων! Καλούν δηλαδή τα κόμματα να υποστηρίξουν την πολιτική συναίνεση στην επιλογή για την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, λίγες ώρες μετά την ταυτόσημη πρόσκληση του υπουργού Δικαιοσύνης στην αξιωματική αντιπολίτευση! Πριν την αρνητική απάντηση της αντιπολίτευσης. Εκθέτοντας τα ευσυνείδητα μέλη της Ένωσης σε μια κριτική από οπουδήποτε, ότι μπορεί και να αποπειράθηκαν να επηρεάσουν την απόφαση της αντιπολίτευσης!
Στο τέλος, μάλιστα, καλεί και «τους εκπροσώπους του πολιτικού και του δημοσιογραφικού κόσμου να παύσουν να προσβάλουν τη δικαιοσύνη και τους ταγούς της προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων»!
Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος καλά θα κάνει πρώτα να σέβεται τους εισαγγελείς, που εκπροσωπεί. Και οι οποίοι ασκούν το λειτούργημα με ευσυνειδησία και χωρίς να παίρνουν θέση στα πολιτικά πράγματα της χώρας, όπως κάνει το ίδιο με την παραπάνω παρέμβασή του. Εκτός εάν τα μέλη του δεν ξέρουν τη διαφορά μεταξύ νομικού και πολιτικού θέματος. Και μέχρι πού δικαιούνται να παρεμβαίνουν.
Δεύτερον, καλά θα κάνουν να σέβονται τους δημοσιογράφους και το λειτούργημά τους και να μην αναφέρονται «στους εκπροσώπους του δημοσιογραφικού κόσμου» συλλήβδην. Είναι πέρα και έξω από τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους η άσκηση κριτικής σε επαγγελματικές τάξεις. Έαν εισαγγελείς έχουν στοιχεία παρανομούντων δημοσιογράφων ξέρουν καλά τη δουλειά τους. Τα μέλη του δ.σ. της συγκεκριμένης Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος δεν έχουν ούτε δικαίωμα ούτε και τέτοια αρμοδιότητα. Περισσότερο όταν έχουν σιωπήσει εκκωφαντικώς σε πλείστες όσες απαράδεκτες μεμονωμένες και προσβλητικές για το κύρος της Δικαιοσύνης δημοσιογραφικές παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, η μεγάλη Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι αρκούντως ικανή να αποφασίσει πότε πρέπει να παρέμβει εάν και εφόσον βλάπτεται το κύρος της Δικαιοσύνης. Και τηρεί, όπως και τώρα, υπεύθυνη στάση. Σε αντίθεση με την ΕΕΕ.
Η Δικαιοσύνη έχει ταλαιπωρηθεί ακραία τα τελευταία 4,5 χρόνια, από μια κυβέρνηση, που τη χρησιμοποίησε και επιχειρεί ακόμα να τη χρησιμοποιήσει για εργαλείο. Έχει ταλαιπωρηθεί επίσης τα πολλά προηγούμενα χρόνια από τις κατά καιρούς επεμβάσεις των κυβερνήσεων στο έργο της.
Είναι καιρός η κορυφή της να πάψει να διορίζεται από τις κυβερνήσεις. Και να διορίζεται από τη Βουλή με διακομματική συναίνεση. Και η υπόλοιπη ιεραρχία της να επιλέγεται από αυτήν την ίδια με αξιοκρατία. Γιατί σ αυτόν τον τομέα κακοπαθαίνει και η ίδια από λειτουργούς της. Εν αγνοία των πολιτών.
Είναι καιρός η Ελλάδα να αρχίσει να λειτουργεί ως Δημοκρατία στο διηνεκές. Και όχι περιστασιακά, εάν και εφ όσον εμφανιστεί κάποιος δημοκράτης ηγέτης. Αυτή θα είναι επανάσταση για τη χώρα. Και σ αυτό, τον πρώτο λόγο τον έχουν οι πολίτες. Όχι μόνο με τις εκλογικές επιλογές τους μια φορά στα 4 χρόνια. Αλλά, με την ενεργό αντίδρασή τους σε κάθε παρεκτροπή της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας. Κάθε μέρα. Με υπευθυνότητα. Είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα. Αλλιώς, προετοιμάζουν την επόμενη δυστυχία τους.


Λίμπεραλ

infognomonpolitics.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου