Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Η Ελλάδα επιτηρεί από σήμερα τον εναέριο χώρο των Σκοπίων...👀



Μάιος 21, 2019.
« Η Ελλάδα επιτηρεί, επίσημα, τον ‘μακεδονικό’ ουρανό από σήμερα. Αυτό συμβαδίζει με τη Συνθήκη των Πρεσπών, την οποία υπέγραψαν οι δύο χώρες το περασμένο καλοκαίρι», γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων....


Δύο ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, στο πλαίσιο της αποστολής της Πολεμικής Αεροπορίας, πέταξαν σήμερα μεταξύ 07:30 και 09:30 π.μ. πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία για να ελέγξουν την επικοινωνία και την κάλυψη του ραντάρ του εναέριου χώρου της χώρας μας, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Οι δοκιμαστικές πτήσεις διεξήχθησαν για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ- στο πλαίσιο της αποστολής για την προστασία του εναέριου χώρου των χωρών μελών της Συμμαχίας, αλλά και την εκπλήρωση των αεροπορικών απαιτήσεων που θα πρέπει να προσφέρει η Βόρεια Μακεδονία, ως μελλοντικό πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

«Η ιδέα της Αθήνας να γίνει ένας σημαντικός στρατηγικός εταίρος της χώρας μας στο τομέα της Άμυνας, ήρθε στις αρχές του έτους, όταν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, στις Βρυξέλλες προσέφερε στη συνάδελφό του Ραντμίλα Σεκερίνσκα ακριβώς αυτήν την ευκαιρία.

»Οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας τον Απρίλιο, όταν μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία από την Ελλάδα, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας.

»Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την αμυντική συνεργασία, η οποία μεταξύ των άλλων συμφωνήθηκε η Ελλάδα να εγγυηθεί για την ασφάλεια του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρωθυπουργός Τσίπρας είπε τότε ότι ο εναέριος χώρος θα είναι ενιαίος και το μεγαλύτερο όφελος για την Ελλάδα θα είναι ότι η χώρα θα έχει έναν σταθερό βόρειο γείτονα, τόσο πολιτικά όσο και στο θέμα της ασφάλειας».

Δεν πρόκειται για την πρώτη τέτοια περίπτωση στο πλαίσιο της Συμμαχίας- σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΝΑΤΟ, εάν ένα μέλος δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να διαφυλάξει τον εναέριο χώρο του, αυτό επιτηρείται από άλλο κράτος – μέλος.

Έτσι η Ελλάδα και η Ιταλία είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εναέριου χώρου του Μαυροβουνίου, Σλοβενίας και Αλβανίας και το Βέλγιο προστατεύει τον εναέριο χώρο του Λουξεμβούργου.

«Παρόλο που η χώρα μας δεν είναι ακόμη μέλος της Συμμαχίας, αλλά πηγαίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να μεταβιβάσει ορισμένες εξουσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εγγυήσεων που παρέχει ως σύστημα ασφαλείας», όπως σημειώνεται.

alfa.mk

The Hellenic Information Team


πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου