Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Παναγία των Παρισίων, η επόμενη μέρα: Το Ακάνθινο Στεφάνι και τα ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης



Μεταφέρονται στο Λούβρο για να σωθούν

- Με ανθρώπινη αλυσίδα τα προστάτεψαν από τις φλόγες 
- Δείτε φωτογραφίες από τον «πληγωμένο» ναό
Τον απολογισμό της καταστροφής στην Παναγία των Παρισίων προσπαθούν να καταγράψουν οι Γάλλοι, την επόμενη ημέρα της μεγάλης φωτιάς...

Τα ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης που διασώθηκαν μεταφέρονται στο μουσείο του Λούβρου, ώστε να εκτιμηθεί η όποια ζημιά έχουν υποστεί και να αποκατασταθούν στο έπακρο.

Πρόκειται για τα έργα που είχαν ήδη μεταφερθεί στο δημαρχείο, σύμφωνα με το γαλλικό δίκτυο BFMTV. Όπως επισημαίνει ο Ζαν Κλοντ Γκαλέτ, διοικητής της Πυροσβεστικής, τα έργα αυτά θα μεταφερθούν στο Λούβρο μέχρι αύριο.
  




Νωρίτερα, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, μέσω Twitter, είχε ευχαριστήσει όσους ανταποκρίθηκαν και σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα με κίνδυνο της ζωής τους, προστάτεψαν τα αναντικατάστατα αντικείμενα στο εσωτερικό του ναού - μεταξύ αυτών και το «Ακάνθινο στεφάνι» που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Ιησού όσο βρισκόταν στον σταυρό.

«Το "Ακάνθινο Στεφάνι", ο χιτώνας του Σεντ Λουί και άλλα μεγαλειώδη έργα τέχνης βρίσκονται τώρα σε ασφαλές μέρος», έγραψε η Ινταλγκό.

Το «Ακάνθινο Στεφάνι» αποτελείται από περίπου 70 αγκάθια και περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα. Το κομμάτι που πιστεύεται πως προέρχεται από τον Σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς, εξαγόρασε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το 1238 και μετέφερε στο Παρίσι ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας.




Μεταξύ των σπουδαίων έργων τέχνης που βρίσκονταν στην Παναγία των Παρισίων ήταν και τα τρία γυάλινα παράθυρα, στην δυτική, βόρεια και νότια όψη του καθρεδικού.



Παράλληλα, το Μεγάλο Όργανο της Παναγίας των Παρισίων, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και είχε αποκατασταθεί μόλις στην αρχή της δεκαετίας του 1990, θεωρείται το πιο διάσημο στον κόσμο με πέντε σειρές πλήκτρων.


Πώς ξεκίνησε η φωτιά - Οι εργασίες συντήρησης

H φωτιά πιθανόν ξεκίνησε από την πλευρά του καθεδρικού ναού όπου διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης.

Το ιστορικό κτίριο κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω κακής συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια.

Οι εργασίες στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, ο οποίος δέχεται ετησίως 13 εκατομμύρια επισκέπτες, ξεκίνησαν σχεδόν πριν από ένα χρόνο, τον Ιούλιο του 2018.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», oι εργασίες αυτές θα διαρκούσαν έως και 20 χρόνια. Πρώτος στόχος ήταν η αποκατάσταση του κωδωνοστασίου που κατέρρευσε χθες. Μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου οι εργάτες τοποθέτησαν 500 χιλιάδες χαλυβδοσωλήνες για την κατασκευή σκαλωσιάς 500 τόνων σε ύψος περίπου 100 μέτρων.

Επιπλέον, επρόκειτο μεταξύ άλλων, να καθαριστεί το κτίριο, που είχε γίνει μαύρο από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκε ένα βασικό στάδιο των εργασιών: 16 αγάλματα που κοσμούσαν την Παναγία των Παρισίων μεταφέρθηκαν με γερανό 100 μέτρων στο Marsac-sur-l'Isle για την αποκατάστασή τους σε εργαστήρια.




Όλες οι εστίες έσβησαν στις 10 το πρωί

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ και κατέστρεψε ένα μέρος του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων έχει «σβήσει» πλήρως, ανακοίνωσε σήμερα λίγο πριν από τις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) ο εκπρόσωπος των πυροσβεστών.

«Όλη η φωτιά έσβησε. Βρισκόμαστε πλέον στη φάση της εμπειρογνωμοσύνης», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Πλις, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μπροστά στη Νοτρ Νταμ και διευκρίνισε πως η «σφοδρή πυρκαγιά» «διαδόθηκε πολύ γρήγορα σε ολόκληρη τη στέγη» σε «περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα».

«Το θέμα για τους πυροσβέστες του Παρισιού ήταν μέχρι το πρωί να διαφυλάξουν τα δύο κωδωνοστάσια, το Βόρειο και το Νότιο, για να εξασφαλίσουν ότι οι πύργοι δεν θα πληγούν. Και αυτό συνέβη», υπογράμμισε εκφράζοντας επίσης τη χαρά του για τη διάσωση «των δύο κωδωνοστασίων, των δύο πύργων και έργων».

Τώρα πρέπει να τεθούν υπό παρακολούθηση οι δομές, η κίνησή τους, καθώς και να σβήσουν εστίες που ενδεχομένως παραμένουν, εξήγησε ακόμη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ένα τμήμα του θόλου κατέρρευσε στο κεντρικό κλίτος» και πως 100 πυροσβέστες «εξακολουθούν να βρίσκονται επιτόπου και θα παραμείνουν όλη την ημέρα».


Η Παναγία των Παρισίων υπήρξε -στο παρελθόν- στόχος τρομοκρατών

Στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων είχε γίνει τα τελευταία χρόνια ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων. Τον Φεβρουάριο του 2017, τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο Μονπελιέ με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επίθεση στον καθεδρικό ναό. Τον Σεπτέμβριο του 2016, ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά είχε εντοπιστεί έξω από το κτίριο της Παναγίας των Παρισίων.

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στο Παρίσι από το 1871

Όπως επισημαίνουν τα γαλλικά ΜΜΕ, η χθεσινή ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά στη γαλλική πρωτεύουσα μετά από εκείνη που είχε ξεσπάσει στο Δημαρχείου του Παρισιού, στις 24 Μαΐου 1871, κατά τη διάρκεια της Κομμούνας.

Με drones επιχειρούν να καταγράψουν την καταστροφή

Τέλος, drones και ρομπότ επιστράτευσαν οι γαλλικές αρχές σε μία προσπάθεια να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής. Όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι πυροσβέστες χρησιμοποίησαν drones που πετούσαν πάνω από το μνημείο κι ένα ρομπότ για να κόβει «βόλτες» στο εσωτερικό.


  


 Δείτε το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων, πριν από την καταστροφική πυρκαγιά

Δείτε βίντεο: Παναγία των Παρισίων: Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό, ποια κειμήλια σώθηκαν

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου