Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Με αδιαφάνεια “ξεπουλάει” η Εθνική Τράπεζα τις θυγατρικές της σε Αίγυπτο και Κύπρο και ακολουθεί η Εθνική Ασφαλιστική



Στα πλαίσια του γενικότερου πλιάτσικου που συντελείται σε βάρος της χώρας μας, η Εθνική Τράπεζα προωθεί με γοργές και αδιαφανείς διαδικασίες το ξεπούλημα των θυγατρικών της σε Αίγυπτο, Κύπρο, ενώ ακολουθεί και η Εθνική Ασφαλιστική. Οι κατοχικές δυνάμεις που....

μας διοικούν, προφανώς δεν ήταν ικανοποιημένες με την ταχύτητα “ξεπουλήματος” που προωθούσε η προηγούμενη διοίκησης της Εθνικής. Το πρόβλημα λύθηκε με την αντικατάστασή τους από περισσότερο πειθήνια διευθυντικά όργανα στους γύπες των αγορών που διαχειρίζονται τα κουφάρια των ελληνικών τραπεζών.

Από το ρεπορτάζ που παραθέτουμε εδώ από την συστημική Καθημερινή, από πουθενά δεν αποκαλύπτεται το τίμημα και οι όροι της πώλησης των θυγατρικών. Αυτό και μόνο σοβαρή ένδειξη ύποπτων συναλλαγών.Υπενθυμίζεται ότι, η ιστοσελίδα μας αποκάλυψε παλαιότερα την απόπειρα πώλησης έναντι πινακίου φακής άλλων θυγατρικών της Εθνικής όπως αυτήν στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να σταματήσει η διαδικασία και τελικά η πώληση να γίνει με τιμή διπλάσια της αρχικής.



ΟΔΟΣ ΔΡΑΧΜΗΣ

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να κλείσει και η πώληση της θυγατρικής στην Κύπρο και, πλέον, βασική εκκρεμότητα παραμένει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, που θα δρομολογηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Τις τελευταίες κινήσεις για την ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιοργάνωσης που έχει δεσμευθεί έναντι των εποπτικών αρχών επιδιώκει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πριν από την παρουσίαση από τον διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά του πλάνου μετασχηματισμού του ομίλου στις 16 Μαΐου στο Investors Day στο Λονδίνο.

Στο πλαίσιο αυτό, στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία, Banca Romaneasca, στην EximBank, ενώ σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ πρόκειται να εγκρίνει τη μεταβίβαση του δικτύου των 17 καταστημάτων που διατηρεί η Εθνική Τράπεζα στην Αίγυπτο.

Η δραστηριότητα στην Αίγυπτο πωλείται στη λιβανέζικη τράπεζα Audi και η συναλλαγή αναμένεται ότι θα είναι σχετικά ουδέτερη ως προς τα κεφάλαια της τράπεζας, ενισχύοντας οριακά τον δείκτη. Η διαδικασία πώλησης της δραστηριότητας στην Αίγυπτο είχε ξεκινήσει το 2018 και ενδιαφερόμενη υπήρξε η λιβανέζικη τράπεζα, η οποία μπήκε στην αιγυπτιακή λιανική τραπεζική με την αγορά το 2006 των τριών υποκαταστημάτων της Cairo Far East Bank SAE, έχοντας επεκτείνει μέχρι σήμερα το δίκτυό της στα 46 καταστήματα.

Κεφαλαιακά ουδέτερη θα είναι και η πώληση της Banca Romaneasca, που αναμένεται να ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα, στον βαθμό που ο όμιλος της ΕΤΕ έχει πάρει τις αναγκαίες προβλέψεις από τη χρήση του 2018. Εως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να κλείσει και η πώληση της θυγατρικής στην Κύπρο και πλέον βασική εκκρεμότητα παραμένει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής που θα δρομολογηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Στο πλαίσιο του πλάνου μετασχηματισμού που υλοποιεί η διοίκηση του ομίλου της ΕΤΕ δρομολογείται επίσης η τοποθέτηση του κ. Χρίστου Χριστοδούλου ως νέου γενικού διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών (CFO) της τράπεζας, τοποθέτηση που θα πρέπει να λάβει προηγουμένως την έγκριση του ΤΧΣ. Ο νέος CFO προέρχεται από την Εθνική Τράπεζα Κύπρου, όπου διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος τον Νοέμβριο του 2017. Κατέχει επίσης θέση γενικού διευθυντή στην NBG Greek Fund και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής Κύπρου και της Εθνικής Γενικών Ασφαλειών Κύπρου.

Η νέα διοικητική ομάδα στην Εθνική Τράπεζα αναμένεται να οριστικοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον κ. Ερνέστο Παναγιώτου, στέλεχος προερχόμενο από τη McKinsey, που αναλαμβάνει επικεφαλής στον στρατηγικό σχεδιασμό, και τον κ. Κώστα Αδαμόπουλο, που αναλαμβάνει τον τομέα των πωλήσεων χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής μείωσης των κόκκινων δανείων. Επικεφαλής του τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναλαμβάνει η κ. Φωτεινή Ιωάννου.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των NPEs, από τα 15,4 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2018 στα 4,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021. Το 2018 η τράπεζα μείωσε το απόθεμα των NPEs κατά 1,9 δισ. ευρώ και η προσπάθεια την προσεχή τριετία θα βασιστεί στον υψηλό δείκτη κάλυψης που διαθέτει η τράπεζα και ο οποίος ξεπερνά το 59%. Σημαντικό μέρος της μείωσης τα επόμενα χρόνια, που υπολογίζεται στα 3,3 δισ. ευρώ, θα προέλθει μέσα από τιτλοποιήσεις, ενώ οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Εκτός από το χαρτοφυλάκιο Symbol, που περιλαμβάνει δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ και η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται μετά το Πάσχα, η Εθνική Τράπεζα δρομολογεί την πώληση του χαρτοφυλακίου Mirror, που περιλαμβάνει καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσει το δεύτερο εξάμηνο ένα ακόμη πακέτο δανείων με εξασφαλίσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ.


odosdrachmis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου