Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Σαλβίνι σε Ερντογάν: «Τέλος για σένα η ΕΕ - Αναγνωρίζω την γενοκτονία των Αρμενίων»

salvini_lega.jpg

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο Ιταλίας-Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την διπλή επίθεση που εξαπέλυσε ο Μ.Σαλβίνι κατά της Αγκυρας, τονίζοντας πως η χώρα του Ρ.Τ.Ερντογάν δεν είναι ούτε θα γίνει ποτέ....
μέλος της ΕΕ, ενώ ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων στο ιταλικό κοινοβούλιο! Πιο αναλυτικά, απόλυτος εμφανίστηκε ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σλαβίνι, στο ενδεχόμενο της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να σταματήσουν να χαρίζουν δισεκατομμύρια στην Άγκυρα (εννοώντας την οικονομική ενίσχυση για το προσφυγικό). Η Τουρκία δεν είναι στην Ευρώπη και αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Πρέπει να ακυρωθούν όλες οι διαδικασίες και να σταματήσει η ένταξη της. Πρέπει σίγουρα να σταματήσει" τόνισε. «Δεν είναι, και δεν θα γίνει ποτέ, τμήμα της Ευρώπης» έγραψε αμέσως και στο τουίτερ ο Μ.Σαλβίνι. Λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό ξεκίνησε συζήτηση στο Κοινοβούλιο της Ιταλίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Αμέσως, το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα κάλεσε τον Ιταλό πρεσβευτή στην Τουρκία έπειτα από την πρόταση που κατατέθηκε στην ιταλική Βουλή από το κόμμα του Μ.Σαλβίνι, την Λέγκα, για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915-16 ως γενοκτονίας, μια ορολογία που απορρίπτεται με σφοδρότητα από την Αγκυρα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Η Τουρκία κάλεσε τον Ιταλό πρέσβη Μάσιμο Γκαϊάνι προκειμένου να του εκφράσει τη «λύπη» της για την πρόταση αυτή και να ζητήσει διευκρινίσεις για τη θέση της Ιταλίας, μετέδωσε το Ansa επικαλούμενο διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με το Ansa, το Ιταλικό Κοινοβούλιο συζήτησε τη Δευτέρα (08/04) μια πρόταση που αποσκοπεί στο «να αναγνωριστεί επίσημα η γενοκτονία των Αρμενίων και να δοθεί διεθνής προσοχή».
Η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο Τετάρτη, ανέφερε η εφημερίδα La Repubblica. Η χρήση του όρου «γενοκτονία» απορρίπτεται με σφοδρότητα από την Τουρκία και έτσι -σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, που επικαλούμενο διπλωματικές πηγές- ο Μάσιμο Γκαϊάνι κλήθηκε στην πρωτεύουσα, προκειμένου να του εκφραστεί η «λύπη» για την πρόταση αυτή και να του ζητηθούν διευκρινίσεις για τη θέση της Ιταλίας. Η Άγκυρα υποστηρίζει πως από 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι πέθαναν και πως (οι θάνατοι αυτοί) ήταν εν πολλοίς το αποτέλεσμα της αναταραχής στη διάρκεια του A’ Παγκοσμίου Πολέμου και δεν μπορούν να αποκληθούν γενοκτονία. Είκοσι κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων εκείνων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Πάπας αναφέρθηκε το 2015 στα γεγονότα ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου