Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Η Αλβανία πουλάει τα κρυμμένα της πολεμικά αεροσκάφη



Απρίλιος 2, 2019.
Σε μια άγονη πλαγιά στη βόρεια Αλβανία, βρίσκεται ένας χώρος που κρύβει το κομμουνιστικό παρελθόν της χώρας: Μια τεράστια χαλύβδινη πύλη ανοίγει για να αποκαλυφθεί η κρυμμένη αεροπορική βάση, σκαλισμένη στα σπλάχνα του βουνού....


Αποτελείται από μια σήραγγα 600 μέτρων που κάποτε έσφυζε από στρατιωτική ζωή, η μυστική αεροπορική βάση Γκλάντερ είναι τώρα η αποθήκη δεκάδων παροπλισμένων, της κομμουνιστικής εποχής, αεροπλάνων Mig γεμάτα σκόνη μέσα στο βαθύ σκοτάδι.

Τρεις δεκαετίες μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, οι αλβανικές αρχές προσπαθούν να πουλήσουν τα σοβιετικά και κινεζικά αεροσκάφη, από τα οποία υπάρχουν δεκάδες ακόμη σε μια άλλη κοντινή αεροπορική βάση.

«Τα όπλα μας και ο εξοπλισμός μας εναρμονίζονται τώρα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, που αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο της Αλβανίας στη Συμμαχία, στην οποία ενταχθήκαμε το 2009», λέει ο επικεφαλής του στρατού Μπαρδούλ Κολτσάκου.


«Όσο για τα mig, εκτός από την ανάμνηση (για την οποία) θα κρατήσουμε ορισμένα από αυτά στο μουσείο μας, τα υπόλοιπα θα τα χρησιμοποιήσουμε σύμφωνα με την εγχώρια νομοθεσία για πώληση ή άλλη χρήση», δήλωσε στο AFP.

Τα αεροσκάφη της κομμουνιστικής εποχής, μεταξύ των οποίων είναι τα μοντέλα Mig 19,Mig 17 και Mig 21, βρίσκονται εκτός λειτουργίας για πάνω από μια δεκαετία.

Ωστόσο, μουσεία και συλλέκτες και άλλοι λάτρεις της αεροπορίας έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να δώσουν στα παροπλισμένα μια νέα στέγη.

Όταν η Αλβανία συζήτησε για πρώτη φορά την πώληση των MIG το 2016, υπήρξαν αιτήσεις αγοράς από το Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος της Γαλλίας καθώς και από τη Σχολή Πτήσεων στη Γερμανία.

Παρόλα αυτά, τρία χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης τους λόγω της γραφειοκρατίας που καταδυναστεύει την Αλβανία.

Επίσης, στη λίστα αναμονής βρίσκεται και ο Γάλλος επιχειρηματίας Τζούλιεν Ρόκε, ο οποίος σχεδιάζει να τοποθετήσει ένα αεροπλάνο στον κήπο του.

«Δεν είναι τόσο εύκολο να βρούμε τέτοιου είδους αεροπλάνα τώρα, επειδή όλα έχουν καταστραφεί και δεν ήταν αποθηκευμένα όπως αυτά στην Αλβανία, δήλωσε στο AFP, έχοντας ένα σπίτι γεμάτο με εκκεντρικά αντικείμενα από όλο τον κόσμο.

Ενδιαφέρθηκε για ένα κινέζικο Mig 15 σε μια τιμή περίπου 10 χιλιάδων ευρώ, που είχε χρησιμοποιηθεί από τους βορειοκορεάτες πριν καταλήξει στην Αλβανία.




Η σήραγγα είναι μία από τις 7000 αποθηκές ασφαλείας, που αποτελούσαν μέρος του σχεδίου του πρώην κομμουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, που ήθελε να ενισχύσει το απομονωμένο κράτος έναντι του φόβου ξένων εισβολών, που δεν έγιναν ποτέ.

Περισσότεροι από 600 στρατιώτες εργάστηκαν στο εσωτερικό του λαβυρίνθου των σηράγγων που έκλεισε το 2000 και παραμένει χωρίς πρόσβαση στο κοινό.

Το τελευταίο αλβανικό αεροσκάφος πέταξε το 2004 και αυτό κατέπεσε από βλάβη και έκτοτε τα αεροσκάφη δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Μετά το άνοιγμα των σκοτεινών και υγρών σηράγγων στο δημοσιογράφο του AFP, ο σημερινός διοικητής της βάσης Φατμίρ Ντανάι , παραδέχεται ότι τα παλιά αεροσκάφη προκαλούν μια απροσδόκητη νοσταλγία.

«Η ευχαρίστηση να πετάς και να δουλεύεις σε αυτή τη βάση ήταν απαράμιλλη», δήλωσε ο 53χρονος Ντανάι.

Κατά τη διάρκεια των σχεδόν 40 χρόνων διακυβέρνησης του Χότζα, είχε μετατρέψει την Αλβανία, την πιο στρατιωτικοποιημένη χώρα στα Βαλκάνια.

Το 1997, επτά χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού, στη χώρα έγινε ένοπλη εξέγερση του λαού και οι πολίτες όρμησαν στους στρατώνες και άρπαξαν πολλά όπλα.

Η βάση του Γκλάντερ παραβιάστηκε και αυτή, οι πολίτες άρχισαν να την λεηλατούν αρπάζοντας όπλα και μέρη των αεροσκαφών τα οποία πώλησαν ως παλιοσίδερα.

Σήμερα, η Αλβανία έχει ένα μικρό στόλο ελικοπτέρων και ο εναέριος χώρος της προστατεύεται από το ΝΑΤΟ.

economictimes.indiatimes.com
--
© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου