Αμείωτη είναι η πίεση που υφίσταται η Ελλάδα από το κύμα μεταναστών που περνούν στο ελληνικό έδαφος, κυρίως από την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να μετακινηθούν προς την
Ευρώπη...όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μετανστευτικής Πολιτικής.
Το μεγαλύτερο βάρος, ωστόσο, δεν φαίνεται να σηκώνουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά η περιοχή του Έβρου με τους δουλεμπόρους να επιλέγουν τις χερσαίες οδούς στο εμπόριο ελπίδας που κάνουν.
Ενδεικτικό της κατάστασης που καλείται να διαχειριστούν οι ελληνικές αρχές είναι ότι η αύξηση στον αριθμό «των υπηκόοων τρίτων χωρών που διήλθαν τα σύνορα προς τη χώρα μας» το 2018 ήταν αυξημένος κατά 170% όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ενώ, δηλαδή, το 2017 στα ελληνοτουρκικά σύνορα είχαν εντοπιστεί 5.651 πρόσφυγες και μετανάστες, το 2018 ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε σε 15.266 το 2018.
Αύξηση, αν και μικρότερη, υπήρξε και στις αφίξεις στη Λέσβο (12.862 το 2017, 14.882 το 2018) ενώ αντίθετα μείωση υπήρξε σε Χίο, Σάμο και την περιοχή της Α΄ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.
Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στον ανεξάρτητο βουλευτή Δημήτρη Καμμένο μετά από σχετική έρωτηση στη Βουλή για τον αριθμό «των παρανόμως εισερχομένων ανά πύλη εισόδου, ήτοι από τον Έβρο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αναλυτικά ανά νησί εισδοχής».
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που δείχνουν τις χώρες καταγωγής και τον αριθμό των αλλοδαπών που μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα το 2018.
Οι περισσότεροι από όσους εντοπίστηκαν από αστυνομικούς και λιμενικούς να προσπαθούν να περάσουν παράνομα σε ελληνικό έδαφος ήταν Σύροι και ακολουθούν Ιρακινοί, Αφγανοί, Αλβανοί, Πακιστανοί και Τούρκοι.
Διαβάστε την απάντηση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου