Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Οι τεταμένες σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας και του ΦΕΚ για τη δέσμευση περιουσιών που αφαιρέθηκαν



Οι ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία...

Στο κόκκινο βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας γύρω από το καθεστώς των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων που ζουν στη γειτονική χώρα.
Χθες αφαιρέθηκε τελικά από την ιστοσελίδα της Αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη εθνικοποίηση των εδαφών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή Χημάρρας.
Αυτό αποσαφήνισε τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται η ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι ήταν «ιδιαίτερα σαφές και η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία, όσον αφορά την προϋπόθεση για την πλήρη τήρηση των δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των γαλλικών ομογενών ».
«Οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. σε ό, τι αφορά τα δικαιώματα των ελληνικών μειονοτήτων στην Αλβανία έχουν εκφραστεί επανειλημμένα και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα »αναφέρεται.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν, μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ, ότι η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχεύουν στην ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας αναπόφευκτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση την πλήρη τήρηση των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαμένουν στην Αλβανία και που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα εφαρμοστικά δίκαια για τις μειονότητες ».

Έντονες ανησυχίες Τσίπρα για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία

Μήνυμα με αποδέκτη την Αλβανία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας , αναφέροντας αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά την ελληνική μειονότητα στη γειτονική χώρα, αφήνοντας ακόμη και υπόνοιες για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας της ΕΕ.
«Θα ήμουν ευτυχής να μπορέσω να πω το ίδιο και για την Αλβανία . Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα ατυχώς κάποιες εξελίξεις που δυστυχώς δεν ικανοποιούν. Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια εξέλιξη αρνητική σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Αν ισχύει αυτό θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μια υπόθεση, η οποία δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την επιφυλακτικότητα όσον αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις που θέλουμε να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως, εάν επαληθεύσουμε αυτές τις πληροφορίες που έχουμε νομίζουμε ότι δεν υπάρχουν. Ελπίζω να διαψευστεί »είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου