Επιχείρηση Chammal : το άρθρο του στρατηγού Legrier με τίτλο »Η μάχη του Hajin : νίκη τακτική , ήττα στρατηγική; »έχει θορυβήσει το Παρίσι….Ο αρχηγός της TF Wagram (πυροβολικό) ασκεί κριτική στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ κάνουν πόλεμο στο Λεβάντε . Το άρθρο εμφανίστηκε στο RDN, αλλά αποσύρθηκε από το site…
Το 7σέλιδο άρθρο του είναι ένα retex (επιστροφή εμπειρίας) στη δέσμευση του πυροβολικού στη σύγχρονη διαμάχη ,με ένα σημείο ειδικότερο στη μάχη του Hajin (Συρία ,Σεπτ 2018/Γεν. 2019).Το συμπέρασμα του άρθρου που είναι καλά ντοκουμενταρισμένο έκανε να τρίζουν τα δόντια στο ΓΕΣ πως στο στρατιωτικό γραφείο της Υπ. Άμυνας Florence Parly. Η RDN αποφάσισε ν΄αποσύρει το άρθρο από το site της στο internet, ακόμη κι αν παραμένει προφανώς διαθέσιμο στην έντυπη μορφή και στο pdf για τους συνδρομητές.
Ορίστε το συμπέρασμα (αυτό που εμείς υπογραμμίζουμε) : « Ναι η μάχη του Hajin κερδήθηκε τουλάχιστον στο πεδίο της μάχης αλλά αρνούμενοι τη δέσμευση ,στο έδαφος παρατείναμε άχρηστα τη διαμάχη κι επομένως συμβάλαμε στην αύξηση του αριθμού των θυμάτων στο εσωτερικό του πληθυσμού. Καταστρέψαμε μαζικά τις υποδομές και δώσαμε στο πληθυσμό μια μισητή εικόνα αυτού που μπορεί να είναι μια απελευθέρωση κατά τη Δύση αφήνοντας πίσω μας τους σπόρους μιας προσεχούς αναζωπύρωσης ενός νέου αντιπάλου.Δεν κερδίσαμε με κανέναν τρόπο το λάθος πόλεμο μιας ρεαλιστικής κι επίμονης πολιτικής και μιας αντίστοιχης στρατηγικής . Πόσα Hajin πρέπει να έχουμε για να καταλάβουμε ότι είμαστε σε λάθος δρόμο;»
O συντάκτης του άρθρου ασκεί κριτική στην αμερικάνικη προσέγγιση αυτού του πολέμου : « το ερώτημα που τίθεται είναι να γνωρίζουμε αν η απελευθέρωση μια περιοχής δεν μπορεί να γίνει παρά με τίμημα την καταστροφή των υποδομών (νοσοκομείων, τόπων λατρείας,δρόμων,γεφυρών, κατοικιών κλπ). Αυτή εδώ είναι η προσέγγιση που υιοθετήθηκε χωρίς κόμπλεξ ,χθες και σήμερα από τους Αμερικάνους.Αυτή δεν είναι δική μας . ».
Επί τόπου, ο στρατηγός Legrier μπόρεσε να μετρήσει την άκρα εξάρτηση των Γάλλων από τους Αμερικάνους. Δεν είναι ο μόνος : αν η Υπουργός Florence Parly μπόρεσε να επισκεφθεί το TF Wagram το τελευταίο week-end – όπου έγινε δεκτή από τον στρατηγό Legrier – αυτό έγινε πάνω στο αμερικάνικο Osprey V-22…
Ο στρατηγός Legrier αναμφίβολα διέπραξε το λάθος να υποβάλει το άρθρο του στις αρχές του πριν την δημοσίευσή του ειδικά επειδή χρησιμοποιήθηκε ως opex κατά τη σύνταξη και δημοσίευση του. Ο συνταγματάρχης Légrier ολοκληρώνει αυτή τη στιγμή την τετράμηνη αποστολή του, το απόσπασμα 68 είναι σε διαδικασία ανάπαυσης.
Ο στρατιωτικός και διανοούμενος είναι γιος του στρατηγού François Régis Legrier και πρόσφατα δημοσίευσε το βιβλίο του « Si tu veux la paix, prépare la guerre – essai sur la guerre juste » (Via Romana, 2018)….lopinion 15/2/19
Στο άρθρο του ο στρατιωτικός αναφέρει πως »η μάχη του Hajin κατά της Daech είναι μια τακτική νίκη αλλά δεν αποτελεί μια πραγματική στρατηγική επιτυχία. Αποφεύγοντας να διαμορφώσει πολιτικούς στόχους ξεκάθαρους και περιορίζοντας την παρουσία της στο έδαφος η συμμαχία ανέκτησε την πόλη αλλά δεν μπόρεσε να νοικοκυρέψει τον πληθυσμό της που θα μπορούσε εκ νέου να υποστηρίξει μια τζιχαντιστική εξέγερση. Η μάχη του Hajin από το όνομα ενός μικρού οικισμού που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Ευφράτη κοντά στα σύνορα Ιράκ Συρίας αξίζει ν’ αφήσει τ΄όνομά της στη στρατιωτική ιστορία πέραν ενός τίτλου. Αυτή είναι κατ΄αρχήν η τελευταία « μάχη rangée » κατά του ψευδο-Ισλαμικού Κράτους και μοιάζει να βάζει μια τελεία στη θέλησή της να ελέγχει ένα έδαφος. Αυτή η μάχη έπειτα για μας τους Δυτικούς είναι πλούσια σε διδασκαλίες επί του πολέμου και όλως ειδικότερα στα όρια του πολέμου με πληρεξούσιο και της προσέγγισής μας που είναι στραμμένη προς την τεχνολογική ανωτερότητα.
Τον XIXο αι. η τύχη μιας μάχης θέτοντας σε κίνδυνο κάποιες χιλιάδες ανθρώπους κανονιζόταν σε 1 μέρα – π.χ Austerlitz. Στον XXο αι. πρέπει να υπολογίσουμε σε βδομάδες π.χ ο θύλακας του Dunkerque το1940. Τον XXIο αι. χρειαζόμαστε περί τους 5 μήνες και μια accumulation καταστροφών για ν΄ανταπεξέλθουμε σε 2 000 μαχητές μη διαθέτοντας αεροπορική υποστήριξη oύτε μέσα ηλεκτρονικού πολέμου, ούτε ειδικές δυνάμεις,ούτε δορυφόροι. Αυτή είναι η πραγματικότητα του πολέμου σήμερα που οφείλουμε να διεξάγουμε πολιτικοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις και αρχηγοί στρατιωτικοί…..
Βέβαια η μάχη του Hajin κερδήθηκε αλλά με τρόπο πολύ ασθμαίνων, με υπερβολικό κόστος και τίμημα πολυάριθμων καταστροφών. Βέβαια οι δυτικοί αρνούμενοι να δεσμεύσουν δυνάμεις στο έδαφος περιόρισαν τους κινδύνους και κυρίως αυτόν να έχουν να εξηγήσουν ενώπιον της κοινής γνώμης. Αλλά αυτή η άρνηση θέτει το ερώτημα : γιατί διατηρείς έναν στρατό που δεν τολμάς να δεσμεύσεις; Aν η εξολόθρευση του τελευταίου οχυρού της ISIS δεν αξίζει τον κόπο να δεσμεύσεις δυνάμεις συμβατικές, ποιoς λόγος θα είναι πιo σημαντικός για να το κάνεις;.. Τα δυτικά έθνη δεν είχαν την πολιτική βούληση να στείλουν 1 000 εμπειροπόλεμους μαχητές για να κανονίσουν σε λίγες βδομάδες την τύχη του θύλακα του Hajin και να γλιτώσουν τον πληθυσμό από πολύμηνο πόλεμο……Στην αντιπαράθεση μεταξύ της απόφασης Τραμπ ν΄αποσυρθεί από την ΒΑ Συρία και την καλή θέληση των FDS, δεν βρέθηκε καλύτερη λύση παρά η εντατικοποίηση των βομβαρδισμών για να τελειώνουν πιο γρήγορα θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το μέλλον της αυτής της επαρχίας. Τέλος το το ερώτημα που τίθεται είναι να γνωρίζουμε αν η απελευθέρωση μια περιοχής δεν μπορεί να γίνει παρά με τίμημα την καταστροφή των υποδομών (νοσοκομείων, τόπων λατρείας,δρόμων,γεφυρών, κατοικιών κλπ). Αυτή εδώ είναι η προσέγγιση που υιοθετήθηκε χωρίς κόμπλεξ ,χθες και σήμερα από τους Αμερικάνους.Αυτή δεν είναι δική μας .Εμείς επιθυμούμε εδώ ν΄αναφέρουμε αυτό που θα μπορούσε να γίνει για να θέσει τον εχθρό εκτός μάχης χωρίς να μεταμορφώσει το θύλακα του Hajin σε πεδία ερειπίων……. » Στη συνέχεια ο στρατιωτικός εκθέτει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της μάχης…
dimpenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου